FINTECH
Aritma rigger for rakettvekst
Med 14 nye ansatte er Bergen-selskapet på offensiven. Sjefen og markedssjefen klarer ikke å bli enige om satsingen vil føre til en inntektsvekst på 50 eller 100 prosent i år.

– I år har vi faktisk laget salgsmål før første gang, humrer daglig leder Thor Kristian Seth i Aritma, og spiller på et sitat om at selskapet er mest drevet med «salg by accident» fra sitt aller første intervju i Shifter for noen år siden.
– … og vi har allerede måtte revidere dem to ganger, legger salgs- og markedssjef Vegard Haveland til.
Vind i seilene
Optimismen var så stor at den nesten gikk an å ta på, da BankShift møtte duoen under Norway Fintech Festival.
Selskapet har ansatt 14 personer i år og er i ferd med å bikke 50 ansatte. Syv av nykommerne har blitt til den salgsavdeling som Haveland ikke hadde i fjor.
– Vi har virkelig vind i seilene nå, sier Haveland og forklarer at de reviderte salgsmålene kommer av at hans selgere først nå har tatt unna køen av kunder og er klare for å begynne med oppsøkende salg.
Familiebedriften som ble scaleup
Aritma er familiebedriften som gjennom mange år har bygget seg opp til å bli en betydelig aktør når det gjelder å koble sammen finansiell data mellom bedrifter, regnskapssystemer og banker.
Først gjennom batch-orienterte filoverføringer og i senere år gjennom en egen API-basert plattform for integrasjon av betaling og avstemning. Noe som har gjort Aritma godt posisjonert i noe som er en global megatrend på betalingsområdet.
– Vi mener jo at vi er best i Norden på å koble regnskapssystemer inn mot bank, sier Seth, og kommer med et lite stikk rettet mot en rekke konkurrenter som har prøvd å lage bedriftsløsninger etter at PSD2-direktivet ble innført.
Ifølge Seth er problemet for disse selskapene at PSD2 er begrenset til det som er fastsatt i direktivet og alt for forbrukerorientert til å virkelig løse utfordringene til en bedrift.
– De kan helt enkelt ikke dekke det samme funksjonsspekteret som en bedrift trenger på samme måte som oss, sier Aritma-sjefen og forteller at han er på vei til et møte et selskap i Sverige som har slitt med at PSD2-aktøren ikke har levert varene.
Brukes av 40.000 bedrifter
Aritma jobber i all hovedsak gjennom partnere. På regnskapssiden er Unimicro og Fiken to av de viktigste. Andre aktører på kundelisten er Azets, Aker-konsernet, Lerøy, DNB Eiendom og Eiendomsmegler.
Det har gjort at cirka 40.000 bedrifter i Norge og delvis Sverige er koblet til Aritmas plattform, og at informasjon om transaksjoner for rundt 2000 milliarder kroner går gjennom deres løsning.
– Det er en størrelsesorden som er helt umulig å nå i PSD2-grensesnittet, sier Haveland.
Seth og Haveland forteller at de kommende månedene vil by på en rekke nye partnerskapsavtaler og at selskapets historiske inntektsvekst på rundt 15 prosent står for fall. Ifølge Seth ble det veksttempoet passert allerede i første kvartal.
Vokser i Sverige
Særlig i Sverige øyner man store vekstmuligheter. Det svenske Bankgirot har lenge hatt behov for en modernisering, og i overgangen mellom gammelt og nytt har Aritma sett muligheten for å bli løsningen som sikrer at en slik endring blir så smertefri som mulig.
– Svenskene har ikke vært like automatiserte i de betalingsprosessene som vi har i Norge. Det er mange bedrifter som har undervurdert hvor mye jobb det er å få på plass nye bankintegrasjoner, sier Haveland.
– Vi har bilaterale avtaler med alle nordiske banker. Derfor kan vi gjøre den overgangen mye enklere, sier Seth.
Som så mange andre moderne fintech-selskaper er Aritma opptatt av veksten i årlige abonnementsinntekter (ARR). I dag utgjør de omtrent 90 prosent av selskapets totale inntekter.
Strides om 50 eller 100 prosent vekst
Resultatet for 2023 endte med en omsetning på 39,5 millioner og et underskudd på cirka to millioner. Hvor det ender i år klarer Seth og Haveland ikke å bli helt enige om.
– Vi hvis ser på ARR og gjentakende inntekter ligger vi an til i hvert fall 50 prosent vekst i år, sier Seth
– Thor leder en familiebedrift og er forsiktig av natur. Jeg vil si at vi ender med en dobling, sier selgeren Haveland.
Målet til selskapet er å bruke de kommende 12-24 månedene til å virkelig vokse i Norden. Et første mål blir å passere 100 millioner kroner i ARR, en milepæl begge tror skjer i 2025, men om det blir før eller etter sommeren er det ikke uventet delte meninger om.
– Deretter er Europa et naturlig neste steg, sier Aritma-duoen.