BETALING
Denne knappen skal gi Vipps et overtak i betalingskrigen
Kundeklubber rett i appen kan bli et stort konkurransefortrinn når Vipps skal opp til kamp mot Apple Pay og andre digitale lommebøker i telefonen.

Foreløpig har cirka 700.000 nordmenn fått tilgang til det nye Fordeler-ikonet i Vipps-appen, men i løpet av de kommende
ukene skal den være på plass hos alle Vipps’ cirka 4,4 millioner brukere.
Her kan brukerne samle alle sine medlemskap i ulike kundeklubber, få tilbud fra butikkene som står bak klubbene, sjekke status på bonuspoeng, og etter hvert også samle kvitteringer fra kjøpene som blir gjort med Vipps. Rundt 120.000 av dem som har fått tilgang, har allerede sagt ja til å samle medlemskapene sine hos Vipps.
På tilbudssiden har Vipps hittil fått med seg 14 butikkjeder, men selskapet regner med at det tallet vil øke raskt så snart kundene også er koblet på tjenesten.
– Vi tror dette kan bli veldig stort, sier Vegar Heir, kommersiell leder i Vipps, da BankShift møter ham, produktsjef Erlend Gjesdal og markedsleder for storkunder, Christian Lindemann.
De har jobbet på spreng for å få løsningen på plass helt siden satsingen ble lansert tidlig på sommeren i fjor.
Fem suksessfaktorer
Heir peker på flere ting som gjør ham rimelig sikker på en kommende suksess både for butikker og brukere.
► Mange er lei av det evige spørsmålet «Er du medlem?» når de skal betale i butikken, uansett om de er på Europris eller hos Cubus. En stor del svarer bare blankt nei, mens den som svarer ja, må gjennom en omstendelig prosess med å svare på sms-er og fylle i skjemaer.
– Butikkene bruker mye tid og penger på å rekruttere kunder direkte i butikken, og tross at forsøkene blir fulgt opp etterpå, er suksessraten veldig lav, sier Heir.
- Sammen med vårt mediebyrå kartla vi butikkenes pengebruk og fant ut at norske butikker i fjor brukte rundt én milliard kroner bare på å sende sms-er til potensielle kunder, sier Lindemann.
Med Vipps Logg inn blir den prosessen mye smidigere. I butikken kan den personlige QR-koden i appen brukes, men det blir også mulig å bli medlem på noen få tastetrykk i Vipps-appen.

- Medlemsregistrering i kombinasjon med en oversikt over butikkene du er medlem i tror vi at kundene vil oppleve som en virkelig forenkling, sier Heir, og klarer å snike inn alle Vippseres favorittord i forklaringen.
► Personvernhensyn. Ifølge Heir er Vipps-lanseringen godt timet med et nytt markedsføringsregelverk som er på gang.
- Mange butikker er i behov av å oppdatere sitt medlemsregister. De finnes eksempler på klubber som er basert på gamle e-post-lister de ikke alle aktivt har gitt sitt samtykke til å motta informasjon. Med Vipps får de en måte å sikre at samtykket er i henhold til GDPR-reglene, sier Heir.
► Det gir butikkene en mulighet til mer målrettet reklame. Ifølge Lindemann har de tøffere økonomiske tidene ført til et skifte i retail-bransjen bort fra bredt anlagt massemarkedsføring rettet til hele befolkningen.
- Mange butikker vrir markedsføringsmidlene sine over til å kommunisere til lojale kunder, og da styrker de kundeklubbene sine og bruker større midler på det, sier han.
► Tett samarbeid med lojalitetsleverandører som Voyago og Oculos, har gjort at det stort sett er «plug and play» for det butikker som vil bli med.
- Vi har sikret verdikjeden gjennom at vi samarbeider med de alle de største aktørene på lojalitetsprogrammer. Det gjør det mye enklere når vi skal prøve å overbevise retail-bransjen om å bli med, sier Heir.
► Det finnes et femte punkt, som ikke er en del av denne lanseringen, men som på sikt kan bli et veldig sterkt argument for satsingen. Det er ambisjonen om å bli den foretrukne lagringsplassen for digitale kvitteringer. En Nets-rapport fra i fjor viser at nesten seks av ti nordmenn ønsker å få sine kvitteringer digitalt. Dette til tross for at kvitteringer fortsatt er et overraskende lite digitalisert marked.
– I dag er det mange som forvarer viktige kvitteringer i en skuff. Vi ønsker å bidra til å digitalisere den skuffen, slik at kundene vet hvor de skal finne dem.
Butikkene er med på notene
– Har det vært mye diskusjoner om hvem som kontrollerer all kundedata. Det høres jo ut som om Vipps kan komme å frata butikkene en del av kontrollen over deres egne kunder?
– Det var en diskusjon som vi hadde forventet oss, men tilbakemeldingen har vært at vi blir mer av en komplementær kanal, som driver trafikk til dem. Vi er tross alt ganske lojale med butikkene som plasserer kundeklubbene hos oss, og lar dem styre kommunikasjonen, sier Heir.
Han mener at Vipps der skiller seg fra konkurrenter som har egne belønningsprogrammer eller går ned på produktnivå og tilbyr prissammenligninger.

Ny inntektskilde
– Betyr dette at kundeklubbvirksomheten på sikt også skal bidra til å løfte inntektene til Vipps?
– Definitivt. Dette skal bli et nytt inntektsområde for oss. Den norske retail-bransjen bruker et tosifret milliardbeløp på markedsføring hvert år. Kan vi hjelpe dem å bli mer treffsikre, vil det være bra også for Vipps, sier Heir.
– Hvordan skal Vipps tjene penger på dette?
– Vi har mange forskjellige måter vi kan ta betalt på. En avgift for at butikkene er til stede i appen, at de kommuniserer med kundene, at kundetilbudene trigger en reaksjon eller at vi får en liten del av salgssummen, sier Heir.
Vil generere datagull
På sikt mener at han det virkelige gullet er den data som blir samlet inn via Vipps-appen. Til forskjell fra en Facebook-kampanje, vil tilbudene via Vipps-appen kunne gi helt presis informasjon om hva som førte til et kjøp eller ikke.
– Om kan vi omsette den innsiktene til noe som viktig for bedriftene, vil det være bra for alle parter. Det er jo en helt naturlig forlengelse av det både bedriftene og brukerne forventer at Vipps kan bli brukt til.
– Denne satsingen har jo elementer av både Klarna og den amerikanske versjonen av Apple Pay, som blant annet har en kundeklubbløsning, i sig. Er Vipps også ute etter å bygge seg et større shoppingunivers?
– Jeg tror de fleste betalingsaktører, i alle fall digitale betalingsaktører, ser på hvordan de kan bygge den typen univers. Vi ser at det fortsatt finnes vanvittig mye forenklingspotensial i interaksjonen mellom brukere og bedrift, og vi klør oss nok i hodet alle sammen for å finne hvordan denne interaksjonen skal foregå, slik at vi både skaper verdi og tjener penger, sier Heir.
Fordel i Apple-kampen
Når vi likevel er inne på de store globale aktørene: Neste uke skal Apple, etter planen, åpne for at andre mobile lommebøker skal kunne begynne å bygge sine egne tilkoblinger til NFC-chipet i mobiltelefonen.
Når Vipps kan tenkes å være klare med den prosessen, tør ingen i selskapet å sette en dato på, men Vegar Heir er i alle fall klar på én ting – nettopp kundeklubbene kan blir et reelt konkurransefortrinn når Vipps skal opp til kamp med Apple Pay på bortebane.
– Først og fremst må vår betalingsløsning bli like god som Apple Pay, men om vi ser fremover til den dagen folk har flere digitale lommebøker å velge mellom i mobiltelefonen, tror vi at koblingen til klubbene, fordeltilbudene og at kvitteringen blir lagret, gir oss en sjanse til å bli det foretrukne valget, sier Heir.
– Lojalitets- og kasseløsninger er stort sett lokale, og må bygges lokalt. Det er ikke så sannsynlig at Apple vil prioritere lokale kjeder. For dem er Wal-Mart viktigere enn XXL, legger han til.
– Gjelder dette bare for Norge, eller skal det bli en nordisk satsing?
– Vi begynner i Norge, men det er ikke lang tid igjen før Danmark blir koblet til vår One Platform. Så snart vi er sikre på at alt fungerer skal også danske og finske brukere bli med. Konkurransefortrinnet vi ser med denne satsingen gjelder like mye for Noden som for Norge.
RETTELSE: I en første versjon artikkelen sto det at 120.000 Vipps-brukere hadde tilgang til Fordeler. Det er nå rettet til 700.000. 120.000 er antallet som har sagt ja til å ta i bruk tjenesten.