BETALING
Eika utforsker nye løsninger for kortløs betaling: – Gir en liten «wow»-effekt
Plastkortet er på vei ut som betalingsmiddel, men det er ikke bare mobiltelefoner og smartklokker som skal ta over. Bankalliansen Eika har i samarbeid med en svensk startup fått på plass tæpping i både ringer og klokkereimer. Ekspert spår kortfrie banker.

Selv om man har kommet svært langt med digitalisering på ulike arenaer i Norge, henger vi etter når det gjelder mobilbetaling. En del av forklaringen ligger i at mange norske banker har blokkert Apple Pay. Nå er floken i ferd med å bli løst, og det forventes at betalingskort i plast snart er avleggs også her til lands.
Det er imidlertid ikke kun mobiltelefoner og smartklokker som gjelder. Nylig lanserte teknologikjempen Samsung den såkalte smartringen Galaxy Ring og kastet seg med det inn i markedet som blant andre Oura har gjort suksess i. Denne typen wearables har i hovedsak dreid seg om innsamling av helsedata, men med den sørkoreanske teknologikjempen på banen svirrer nå ryktene om at det skal åpnes for kontaktløs betaling gjennom Samsung Pay via ring.
At det går i denne retningen, har de svenske oppstartsselskapene Fidesmo og Tapster oppfattet. Førstnevnte har i snart ti år jobbet med trådløs betalings- og adgangsteknologi, mens sistnevnte bygger løsningene inn i ladefritt utstyr, som ringer, klokkereimer, eller nøkkelringer.
Nå har svenskene utvidet virksomheten sin til Norge, via bankalliansen Eika. I praksis tilbyr alle Eika-banker nå kortintegrasjon med Tapsters produkter, både med debet- og kredittkort.
– Vi så etter et alternativ for plastkortet for den kundegruppen som synes det er spennende med nye ting. Samtidig gjenbruker vi en teknisk plattform som vi blant annet bruker til Google Pay, forteller Sverre Skagestad, fagsjef kort og betaling i Eika.
– Da vi inngikk samarbeidet, var det for å tilby noe som gir en liten «wow»-effekt. Ringene har slått an. De slipper batteri, og du kan bade med dem. I teorien kan man putte dette inn i hva som helst som man bærer med seg. Det appellerer muligens til et litt annet segment, sier han.

Kredittkort og bilnøkler i én ring
– Hvor viktig blir det for banker å tilby slike ting fremover?
– Å tilby en bredde av løsninger tror vi har en verdi for en del kunder. Mange er ikke opptatt av betaling, det skal bare gå fort og enkelt, mens noen synes det er spennende. Foreløpig er dette ingen kioskvelter, men et supplement, sier Skagestad.
Løsningen fungerer også med Nordea, og man kan også bruke omgåelsesmetoden Curve, som flere benytter for å få Apple Pay i en bank som ikke tilbyr dette.
En bonus for noen, er at man også kan bygge digitale bilnøkler til eksempelvis Tesla inn i ringer fra Tapster.
– Det er en morsom tilleggsfunksjon. Vi tror dette vil øke i popularitet, sier Skagestad.
Kortfri bank
Blant aktørene som følger nøye med på utviklingen i betalingsmarkedet, er Cicero Consulting. Analyseansvarlig Petter Solerød deler oppfatningen til Skagestad om at ulike betalingsformer vil bre om seg.
– Etter hvert som NFC-betaling via mobilen og andre digitale blir mer populært, får vi nok se flere banker som tilbyr kundeforhold uten fysiske kort. Der hvor diskusjonen har gått på tilbud av kontanter vil vi kanskje i fremtiden se banker som satser heldigitalt uten fysiske bankkort som en del av tjenestetilbudet, sier han.
Likevel stiller Solerød seg tvilende til at betalingsringer blir allemannseie med det første.
– Det er nok svært få som vil gå til innkjøp av en smartring på grunn av betalingsfunksjonen, men de senere årene har smarte ringer blitt et populært alternativ for helse- og søvnovervåkning. For de som allerede benytter dette, vil betaling være et tilleggsgode som kan være aktuelt for noen, sier han.