KJERNEBANK

Fana vraker SDC etter oppkjøp – velger Tietoevry

Banken gjør en U-sving etter at Netcompany kjøpte danske SDC og endrer eiermodellen.

Direktør for innovasjon og teknologi i Fana Sparebank, Inge Ådland
Publisert Sist oppdatert

Tietoevry Banking har inngått avtale med Fana Sparebank om leveranse av et bredt spekter av bankløsninger, inkludert kjernebank, kort - og betalingsløsninger, samt løsninger for bekjempelse av økonomisk kriminalitet. 

Den nye avtalen trer i kraft 1. april 2025, og inkluderer tjenester på mobil- og selvbetjeningsområdet, inkludert selvbetjening av lån - noe BankShift tidligere har omtalt.

Valget av Titetoevry innebærer også at Fana Sparebank vraker den danske kjernebankleverandøren SDC, som banken inngikk partnerskap med så sent som i fjor - og skulle konvertere over på til neste år. 

Fanas valg av Titeoevry kommer kort tid etter at det ble kjent at SDC blir kjøpt opp av Netcompany, og med det forlater samvirkemodellen SDC har hatt.

– Det var avtalt at vi skulle inn som eiere, men nå er jo forutsetningene endret, sa direktør for innovasjon og teknologi i Fana Sparebank, Inge Ådland, til BankShift i den forbindelse.

På spørsmål om det satte SDC-avtalen i spill, svarte han at mer informasjon måtte på bordet før de kunne ta stilling til det. 

Nå foreligger altså fasiten.

– Oppkjøpet har endret forutsetningene for vårt samarbeid med SDC, sier administrerende banksjef Lisbet K. Nærø i en selskapsmelding.

– Bakgrunnen for valget vårt i fjor var at SDC hadde en moderne teknologi og en samvirkemodell som sikret oss innflytelse. Deres forretnings- og prismodell ga oss en forutsigbarhet, som nå er i spill når selskapet kjøpes av en kommersiell aktør, sier hun.

SDC: Skuffet

– Vi er naturligvis skuffet over at Fana Sparebank har tatt denne beslutningen og ikke blir en del av fremtidens bankplattform, som vi skaper sammen med Netcompany, skriver administrerende direktør i SDC, Torben Finnemann, i en epost til BankShift.

Representanter for SDC ønsker ikke å stille til intervju om saken.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid, og vi ønsker Fana Sparebank lykke til og er naturligvis åpne for et samarbeid igjen på et senere tidspunkt, skriver Finnemann.

Regulering og KI

I en pressemelding skriver Fana at det langsiktige teknologisamarbeidet med Tietoevry Banking legger godt til rette for at Fana Sparebank kan videreføre sin kundeorienterte vekststrategi samtidig som konkurransekraften styrkes.

Ifølge banken skal Tietoevry Banking levere en «modernisert bankplattform» som sikrer teknologiske løsninger som «til enhver tid er tilpasset de sikkerhetskrav og regulatoriske forutsetninger som gjelder for norsk bankvesen, samtidig som det ivaretar høye krav til stabil drift av løsningene». 

Partene har også en klar ambisjon om et tett utviklingssamarbeid spesielt innenfor analyse av transaksjoner og kundeadferd, med støtte av kunstig intelligens (KI), opplyses det.

«Det er en stor tillitserklæring at Fana Sparebank har valgt Tietoevry Banking som partner for en langsiktig teknologiavtale. Det viser at vår ende-til-ende teknologiplattform og modulære løsninger er tilpasset behovene til fremtidens bank som har høye krav til brukervennlighet og kvalitet levert på en sikker og effektiv måte. Samtidig vil vi i nært samarbeid med Fana Sparebank ha fokus på innovasjon og teknologiledelse, og utvikle løsninger som sikrer banken og deres kunder rask tilgang til nye selvbetjente løsninger i årene fremover», sier administrerende direktør Endre Rangnes i Tietoevry Banking i meldingen.

Kamp om kjernebank

Flere tunge aktører er i disse dager i forhandlinger om sine kjernebankløsninger. Blant annet skal bankene tilknyttet Frendegruppen, deriblant Sparebanken Norge og en rekke mindre banker i Lokalbanksamarbeidet, harmonisere sine teknologiske løsninger. Bankene i Lokalbanksamarbiedet skal også velge sin neste kjernebankleverandør før sommeren i år.


BankShift har vært i kontakt med administrerende direktør Bent Eidem i Lokalbanksamarbeidet, men han har foreløpig ikke besvart våre spørsmål om saken.