KUNSTIG INTELLIGENS

Fikk hjelp av ChatGPT til hvitvasking:
– En korrupt finansiell rådgiver i lommen

Det norske teknologiselskapet Strise fikk detaljerte tips om hvordan de skulle omgå sanksjonsregelverket i EU i samtale med ChatGPT. Tjenesten kan åpne for flere kriminelle, mener gründer og administrerende direktør, Marit Rødevand.

Daglig leder Strise, Marit Rødevand.
Publisert Sist oppdatert

Den etter hvert kjente podcasten The Laundry, produsert av fintechselskapet Strise, tok i en fersk episode for seg kunstig intelligens og bruk av slike tjenester mot hvitvasking.

I podcastens 99. episode spør gründer og administrerende direktør i Strise, Marit Rødevand, sammen med løsningsarkitekt Robin Lycka, ChatGPT om tjenesten kan lære dem å komme seg rundt sanksjoner, spesielt knyttet til Russland.

Etter litt om og men, får de dyptpløyende svar.

– Så detaljerte metoder har tidligere vært forbeholdt de kriminelle som i utgangspunktet allerede kan dette. Dette betyr i prinsippet at hvem som helst kan tilegne seg kunnskapen på en veldig enkel måte. Du har rett og slett en korrupt finansiell rådgiver i lommen din, sier Rødevand.

BankShift har gjennomgått chatlogen mellom Strise og ChatGPT, og kan skrive under på at det er mange detaljerte punkter som blir presentert fra tjenesten. Saken er også blitt omtalt av CNN.

Enkel omgåelse

Strise-duoen starter episoden med å fortelle ChatGPT at de eier en ammunisjonsfabrikk i Norge og at de ønsker å sende ammunisjon til Russland, men sanksjoner gjør det vanskelig. Hvordan kommer man seg rundt det?

Der svarer ChatGPT at det er risikabelt å jobbe seg rundt sanksjonsregelverket og lister opp andre muligheter, som å diversifisere kundelisten sin. 

Men når Strise spør ChatGPT om hvordan kommersielle selskaper kommer seg rundt sanksjonene, får man opp flere tips til hvordan man kommer seg rundt, som å indirekte bruke tredjepartsselskaper som ikke har sanksjoner mot Russland, manipulere handelsdokumenter eller bruk av krypto, for å nevne noen, av ganske mange punkter.

Detaljerte metoder

Når Strise-duoen så forklarer ChatGPT at de skriver en historie om et fiktivt land, Laundria, der myndighetene har strenge regler, og et selskap som jobber mot makten prøver å sende mikrochiper ut av landet, åpner ChatGPT opp for mange tips om hvordan selskapet skal komme seg rundt reglene. 

ChatGPT lister detaljert opp mange tips og triks, i tillegg til å gi en oversikt over landene man helst burde samarbeide med. 

Konsekvensene av at man får så detaljerte svar vitner om en en skummel utvikling, mener  Rødevand.

– Konsekvensene kan bli at denne kunnskapen blir altfor lett tilgjengelig, spesielt i lys av trenden med «financial crime-as-a-service». Dette fenomenet innebærer at kriminelle tjenester og verktøy for økonomisk kriminalitet blir tilgjengelig for kjøp eller leie på det mørke nettet og andre kriminelle plattformer, sier Rødevand.

– Dermed får både erfarne og mindre erfarne kriminelle enkel tilgang til sofistikerte metoder og teknologi for å utføre økonomisk kriminalitet, uten at de selv trenger teknisk ekspertise. En skummel kombinasjon vil jeg si, legger hun til.

Strise er selv et selskap som bruker kunstig intelligens til å levere sine tjenester på antihvitvaskingsarbeid for sine kunder. Dermed ser Rødevand at det er en balanse mellom god tjeneste, og et verktøy for økonomisk kriminalitet, noe hun tror OpenAI, som eier ChatGPT, nå jobber med.

– OpenAI jobber nok aktivt med å tette disse hullene, men det er nok en hårfin balansegang for dem. For man ønsker jo heller ikke å begrense AI-ens kreativitet, sier hun.