BETALINGSKORT

Personaliserer 10 millioner betalingskort i året: – Føler oss ikke truet av digitale betalingskort

Hos Tietoevry i Mo i Rana personaliseres 10 millioner betalingskort i året – de ser ingen tegn til at digitale betalingskort påvirker dem.

Produksjonssjef ved Tietoevrys kortproduksjon i Mo i Rana, Stian Horn Nordeng. Bilde er tatt i et lite produksjonslokale der noen gavekort og ID-kort blir produsert.
Publisert Sist oppdatert

Mo i Rana: Rundt 10 millioner betalingskort blir personaliserte og aktivert hos Tietoevry i Mo i Rana hvert år. Produksjonssjef ved anlegget, Stian Horn Nordeng, forklarer at de stadig får mer å gjøre.

– Her på anlegget personaliseres det hovedsakelig betalingskort til kunder i Norden, Storbritannia og Irland, men vi sender kort til hele verden. I fjor produserte vi i rundt 13 millioner kort, inkludert ID-kort, adgangskort og gavekort, forklarer Horn Nordeng da BankShift var på omvisning.

Det er blitt produsert kort i Mo i Rana siden 1993. Da det starte het bedriften Tag Systems, men er i dag en del av Tietoevry. Produksjonen behandler mange personopplysninger og teknologi som kan gjøre skade hvis det ender opp i feil hender, så sikkerhet er satt i høysetet. Ingen får ta med seg inn mobiltelefoner eller kamera inn i selve produksjonslokalet.

– Er produksjonen deres truet av digitale betalingskort?

– Nei, det har vi ikke merket mye til. Et fysisk betalingskort er den mest synlige delen kundene har av banken. Bankkundene bruker også fysiske kort til å aktivere Google Pay, Apple Pay og Vipps. Faktisk ser vi en lite oppsving i bestillinger av betalingskort, så vi føler oss ikke truet av digitale betalingskort, svarer Horn Nordeng.

Ingen kontakt med omverden

Det er ingen som kan kontakte omverden fra innsiden av produksjonslokalene. Når det kommer tomme kort fra Visa eller Mastercard, så setter sjåførene dem i et rom med to dører der den ene alltid er låst. Sjåførene går ut av rommet etter at lastingen er ferdig og døren låses bak dem, deretter åpnes den andre døren inn til produksjonshallen.

– Det skal ikke være noen tvil om at noen i produksjonen har kontakt med noen utenfor lokalene, forklarer Horn Nordeng.

Etter ankomst telles alle de upersonaliserte kortene for å kontrollere at antallet er riktig. Det blir også gjort stikkprøver for å se at kortene har riktig tykkelse og at chipene virker. Deretter blir kortene låst inne i et hvelv der Tietoevry har kortene lagret, klar til produksjon.

– Kortene blir både telt på vei inn og på vei ut av hvelvet. Hvis et kort forsvinner så stopper vi hele produksjonen til det er funnet. Heldigvis skjer det sjeldent og vi har alltid funnet det igjen. Vi lever av at vi leverer god kvalitet til kundene våre. Derfor er kvalitet og sikkerhet veldig viktig for oss, poengterer Horn Nordeng.

50.000 kort i døgnet

Bestillingene som kommer inn fra bankene er enten planlagte større månedlige utskiftninger, eller mindre daglige ordrer. Når bestillingen er klargjort hentes de blanke kortene ut fra hvelvet. Deretter kjøres de gjennom den maskinen som passer oppdraget best.

– Maskinen legger på synlig kortholderdata, samt programmerer chip og magnetstripe, forklarer Horn Nordeng.

Kortene suser gjennom et samlebånd med maskiner som snur og vender på kortene mens de blir behandlet med varme, UV-stråler og laser. Programmeringen av chipene bruker litt ekstra tid, så fortsetter kortet på ferden. I løpet av ett døgn personaliserer Tietoevry mellom 30.000 og 50.000 kort. Horn Nordeng forklarer at det kommer an på ordrenes størrelse, små ordre krever litt mer tid ettersom prosessen må settes i gang på nytt for hver ordre.

– Etter at kortene er kommet gjennom maskinen blir de automatisk kontrollert før kortene blir festet til et ark som de sendes ut med, forklarer Horn Nordeng mens han viser et ark med kortet limt på.

Under én prosent av kortene som går gjennom prosessen blir underkjent og destruert. Flere ganger i døgnet blir det tatt manuelle stikkprøver for å sikre at alt er riktig.

Mer manuell post

De fleste kortene sendes ut med vanlig brev. En maskin pakker dem i en voldsom fart. Tykkelsen på hver konvolutt måles av maskinen for å sikre at det ikke er mer enn ett kort i hvert brev. Deretter blir brevene stablet i kasser i samme rom som de tomme kortene kom inn. Dørene inn til produksjonen blir låst og posten kan plukke dem opp.

Men ikke alt pakkes med maskin, inne på et rom sitter det folk og pakker manuelt. Kortene som pakkes inn her kommer i spesialpakker for en mer eksklusiv kundeopplevelse.

– Det kommer og går litt i bølger om bankene ønsker vanlig forsendelse eller noe litt mer spesielt. En stund var det mye nøkkelringer og slikt som ble sendt ut, men det har vært mer fokus på standardisering og miljø frem til i dag. Den siste tiden har det blitt litt mer å gjøre for dem som pakker manuelt. Spesielt våre engelske kunder har hatt et ønske om å skille seg ut med spesielle forpakninger, avslutter Horn Nordeng.