KJERNEBANK

Snart klare for å velge kjernebank-leverandør: – Oppkjøpet har ikke påvirket vår prosess

Administrerende direktør i Lokalbanksamarbeidet sier prosessen nå er på oppløpssiden, men litt overtid kan det bli.

Leder for Lokalbanksamarbeidet, Bent R. Eidem

Fredag morgen kom Fana Sparebank med nyheten om at banken velger å gjøre en U-sving i valget av kjernebanksystem. Banken hadde inngått en avtale med SDC hvor Fana Sparebank skulle konverteres over på systemet i 2026, men slik blir det ikke.

Fana Sparebank har valgt å gå ut av avtalen med SDC og inngår en ny avtale med Tietoevry Banking. Dette som en reaksjon på oppkjøpet av SDC fra Netcompany. «Oppkjøpet har endret forutsetningene for vårt samarbeid med SDC», sier administrerende banksjef Lisbet K. Nærø i Fana Sparebank.

«I en annen situasjon»

Lokalbanksamarbeidet (LBS), en del av Frendegruppen, som består av 16 lokale sparebanker, skal før sommeren velge sin nye leverandør på kjernebanksystem. 

Administrerende direktør Bent R. Eidem i LBS sier oppkjøpet ikke preger deres prosess nevneverdig.

– Oppkjøpet har ikke påvirket vår prosess. Vi har allerede 10 banker på SDC, så for oss er det snakk om at seks banker eventuelt skal bli med over. Vi er godt kjent med driftsmiljøet og hva vi ønsker oss, så vi er i en annen situasjon enn hva Fana Sparebank var, sier Eidem til BankShift.

Kjernebank-valget på oppløpssiden

Sjefen kan røpe at prosessen med å velge kjernebanksystem for de 16 bankene i Lokalbanksamarbeidet nå går mot slutten, men at forhandlinger mest sannsynlig vil foregå inn i mai, mellom samarbeidet og SDC og Tietoevry.

– Vi er helt på oppløpssiden i en prosess med de to hovedvalgene i markedet. Planen var å gå ut av prosessen i første kvartal, men vi kommer nok til å fortsette forhandlingene også inn i neste måned. Men vi er helt på tampen av prosessen, sier Eidem.

At Lokalbanksamarbeidet allerede har et forhold til SDC, gjør at samarbeidet ikke vurderer risikoen i et eierbytte som spesielt stor, når Netcompany kjøper SDC, om alt av myndighetsgodkjenninger blir gitt. Eidem forteller at prosessen har vært grundig, både på avveininger av risiko, men også ny eier i SDC.

– Vi står for det vi har sagt hele veien. Netcompany er en spennende eier i SDC, og det har ikke endret seg etter vår prosess. Vi har fått gode svar fra begge aktørene i prosessen, sier han.

Partene lover transparens

Samvirkemodellen som SDC har hatt var en av hovedårsakene til at Fana Sparebank virket å ønske et samarbeid med SDC. Denne modellen vil nå forsvinne ettersom en mer kommersiell eier kommer inn. 

– Det som er bra med samvirkemodellen er dette med åpenhet og transparens, og man fikk en større stemmerett i selskapet. Dette endres nå med ny eier, men vi opplever fra ny eier, og Tietoevry, at det er et ønske om stor åpenhet og transparens fremover. Så er det selvsagt to aktører som skal tjene penger, og det forholder vi oss til, sier Eidem.