ALLIANSEBYTTE
Besøkte Eikas hovedkontor for første gang:
– Spriket i behovene ble for stort i Frendegruppen
Skudenes og Aakra Sparebank forklarer at størrelse og utgangspunkt for bankene i Frendegruppen er så forskjellige at det tar tid å få gjennomført de endringene banken har behov for fremover – derfor byttet de allianse.

I mai annonserte Skudenes og Aakra Sparebank at de forlater DSS til fordel for Eika. Nylig besøkte ledergruppen alliansens hovedkontor for første gang. Administrerende banksjef, May Bente Olsen, er godt fornøyd med velkomsten.
– Vi er blitt tatt godt imot av Eika og fagmiljøet her, smiler Olsen.
Hun forklarer at banken begynte å se på hvilken allianse som passet best for dem sommeren 2023, like etter at hun selv gikk fra SR-Bank til Skudenes og Aakra Sparebank.
– Hvordan ble det mottatt i banken at du innledet et arbeid med å bytte allianse når du var helt ny?
– Det var enighet i ledelsen om å starte en utredning. Og da byttet ble lansert ble det svært godt mottatt av de ansatte. Skudenes og Aakra Sparebank er store nok til at vi har de fagmiljøene vi har behov for, men det er klart at de er små. I Eika så blir de del av et større fagmiljø og det har de ansatte i banken satt pris på. Selv det å være rådgiver blir stadig mer krevende. Her vil Eikas fokus på å forenkle rådgivers hverdag bidra positivt, svarer Olsen.
Ved utgangen av andre kvartal i år hadde banken et utlånsvolum på 12,6 milliarder kroner.
For stort sprik i behovene
DSS er en del av Frendegruppen. Selv om annonseringen av alliansebyttet kom etter at Frende-samarbeidet ble til den mer formelle Frendegruppen, forklarer Olsen at beslutningen ble tatt før formaliseringen.
– Er det vanskelig å bli hørt i Frendegruppen?
– Nei, det er det ikke. Men spriket i behovene ble for stort i Frendegruppen. Størrelse og utgangspunkt for bankene i gruppen er så forskjellige at det tar tid å få gjennomført de endringene vi har behov for fremover. Der har Eika kommet lengre i standardiseringsarbeidet. Da har alle bankene likt utgangspunkt for å få gjennomført endringer, svarer Olsen.
Frendegruppen består i dag av Sparebanken Vest, Sparebanken Sør, Sparebanken Øst, Lokalbankalliansen og DSS. De to sistnevnte er i en fusjonsprosess som ble annonsert like etter at Skudenes og Aakra Sparebank forlot DSS.
Skudenes og Aakra Sparebank forlot DSS et halvt år etter at nabobanken Haugesund Sparebank gjorde det samme. På spørsmål om overgangen er første steg mot en fusjon med naboen, svarer Olsen at deres plan er å være en selvstendig sparebank.
– Vi er en liten bank i nasjonal målestokk, men en viktig aktør i vårt markedsområde på Haugalandet, og etter bankens beregninger største banken i Karmøy kommune. Den største konkurrenten er Sparebank 1 Sør-Norge. At vi bidrar til en sterk konkurranse i området kommer kundene til gode. Vi har et samfunnsoppdrag som går utover å dele ut gaver. Det handler om å gi et godt banktilbud med lokal tilstedeværelse for lokale personer, bedrifter og det lokale organisasjonslivet. Vi er hovedsakelig eid av samfunnskapitalen og skal ivareta vårt lokalmiljø, sier Olsen.
Byttet på grunn av totalbildet
Da Skudenes og Aakra Sparebank bestemte seg for å gå til Eika var det mange ting som førte til beslutningen. I tillegg til et større fagmiljø, så veide også teknologi tungt. Olsen påpeker at Eika gir dem bedre støtte til teknisk drift, bedre IT sikkerhet og at alliansen samtidig er godt posisjonert for å drive utvikling av kundeløsninger.
– At Eika gikk over til Tietoevry gjorde det mye lettere for oss å ta valget om å bytte. Vi har mer til felles med bankene i Eika-gruppen i forhold til hva vi trenger av teknologiske løsninger framover, sier Olsen.
Hun mener også at Eika har bedre evne til å møte regulatoriske endringer for banker som er på deres størrelse. I tillegg sier hun at det er økonomisk gunstig for Skudenes og Aakra Sparebank å bytte.
– Banken gjennomførte en grundig vurdering av flere alternativer, og Eika kom best ut i de områdene som telte mest for oss. Så beslutningen om å bytte ble tatt på bakgrunn av totalbildet, avslutter Olsen.