ALLIANSER

Ny bankallianse: – Vi har ikke landet på et navn

De to bankalliansene i Frende Gruppen slår seg sammen. Lederen av den nye alliansen sier at fusjonen ikke er påvirket av at DSS er blitt slankere.

Administrerende direktør i Lokalbank, Bent R. Eidem.
Publisert Sist oppdatert

Lokalbank (LBA) og De Samarbeidende Sparebanker (DSS) fusjonerer. Sammenslåingen skjer én uke etter at Skudenes & Aakra Sparebank forlot DSS-alliansen. Administrerende direktør i Lokalbank, Bent R. Eidem, skal lede den nye alliansen. Han sier til BankShift at fusjonen ikke er påvirket av at DSS er blitt slankere.

– Dialogen rundt et mulig tettere samarbeid mellom DSS og Lokalbank-alliansen har pågått over flere år, og startet faktisk helt tilbake til da Lokalbank ble etablert i 2019. I tillegg eier vi Verd Boligkreditt sammen, og har dessuten hatt et stadig tettere samarbeid gjennom Frendegruppen. Det er naturlig at avgjørelsen om sammenslåingen tar tid og nå er det forankret i alle bankens styrer, forklarer Eidem.

– Har dere landet på et navn?

– Vi har ikke landet på et navn enda. Det er fortsatt noen formaliteter som må ordnes og alt er ikke signert enda. Forhåpentligvis blir det gjort før sommerferien og da har vi et navn også, svarer Eidem.

Blir ekspert på to systemer

Bankene i LBA har SDC som kjernebanksystem, mens bankene i DSS har Tietoevry.

– Hvordan blir det å være en allianse med to kjernebanksystemer?

– Gjennom Frendegruppen jobbes det nå med å finne et felles kjernebanksystem. En beslutning blir mest sannsynlig tatt mot slutten av 2025. Frem til da blir vi eksperter på to kjernebanksystemer og kan bruke det vi lærer til å påvirke beslutningen til gruppen, sier Eidem.

Han påpeker at det er viktig for de mindre bankene å ha et godt system, men at det også må være kostnadseffektivt.

– Kommer dere til å få en klarere stemme inn mot Frendegruppen nå som dere går sammen?

– Både LBA og DSS har vært med å påvirke utformingen av Frendegruppen. Sammen kommer stemmen vår til å bli enda tydeligere, svare Eidem.

Stor nok til å stå alene

Eidem sier at både LBA og DSS har hatt et fokus på lokalt selvstyre og god kontroll. Nå inviterer han andre banker som tenker som dem til å bli med i alliansen.

– For at lokale banker skal kunne forbli uavhengige er det nødvendig å inngå samarbeid om produkter, tjenester, kompetanse, digitale løsninger og store investeringer. Alternativet er å gå inn i en av de store, nasjonale bankalliansene, hvor kostnadene er langt høyere og beslutningene sentralisert, sier Eidem. 

– Er dere store nok til å stå alene?

– Ja, det er vi. Den nye alliansen kommer til å ha 250.000 kunder og 625 ansatte fordelt på 57 filialer. Den samlede forretningskapital kommer til å være på 150 milliarder kroner. I tillegg er vi en del av Frendegruppen som har en forretningskapital på 600 milliarder kroner. Det gir oss den konkurransekraften som bankene i alliansen har behov for, forklarer Eidem.

Alle ansatte blir med

Organisasjonene i begge alliansene blir med i den nye alliansen.

– Vi kommer til å ha behov for mye kompetanse fremover og derfor vil vi ta vare på den vi har. Alliansen kommer til å være fordelt på tre steder; Trondheim, Haugesund og Bergen, sier Eidem.

Den største banken i DSS, Haugesund Sparebank, forlot alliansen til fordel for Eika i november i fjor. Eidem forklarer at alliansen likevel kommer til å opprettholde kontorene i byen.

– Det er de som sitter på mest kunnskap om Tietoevry og det blir viktig for oss framover. Jeg skal besøke dem i morgen og ser frem til å bli kjent med dem, avslutter Eidem.

Tidligere lagkamerater

Lokalbank-alliansen har, frem til nå, bestått av ti banker som brøt ut av Eika Gruppen. Kommunikasjonsdirektør i Eika, Sigurd Ulven, mener at konkurransen er positiv, til tross for at det er de gamle utbryterne som blir større.

Informasjonsdirektør i Eika Gruppen, Sigurd Ulven.

– Det er bra at de finner sammen. Vi får bare ønske dem lykke til, så mener vi fortsatt at vi er det beste stedet for selvstendige banker. Konkurranse er alltid positivt, sier Ulven.

Og som Eika alltid sier, er man åpne for bankene som vurderer gruppen.

– Det er opp til hver enkelt bank, men vår dør står alltid åpen, sier Ulven.

.