INVESTERINGER
Blir rangert som en av de beste bankene: – Vi er nok den aktøren som ekskluderer flest selskaper
KLP anser seg selv som den aktøren som ekskluderer flest selskaper – det gjorde at de ble rangert som en av de beste bankene i forhold til okkupasjon av Vestbredden.

De fleste norske banker får sur munn fra Norsk Folkehjelp og Fagforbundet i en oversikt organisasjonene har laget. De to organisasjonene har identifisert 11 selskaper som de mener har tjent på den israelske okkupasjonen av palestinske områder. Oversikten viser hvilke banker som tilbyr fond som er investert i de selskapene – og det er de fleste bankene.
Men KLP Bank, Storebrand Bank og DNB får strekmunn for å ha utelukket mange av selskapene organisasjonene har identifisert.
Leder for ansvarlige investeringer i KLP, Kiran Aziz, forklarer at de solgte seg ut av flere selskaper i Israel etter at FNs høykommisær gikk ut med en liste over selskaper han mente bidro til bosetninger på Vestbredden i 2021.
– Det var en liste på litt over hundre selskaper. Vi var investert i 27 av dem og solgte oss ut av 16. I etterkant har vi også solgt oss ut av noen flere. Vi er nok den aktøren som ekskluderer flest selskaper, forklarer Aziz til BankShift.
Går direkte til selskapene
Hun forklarer at KLP ikke ekskluderer selskap fordi de havner på en liste fra for eksempel Norsk Folkehjelp og Fagforbundet. Men en slik liste kan være utgangspunktet for at KLP undersøker selskapene.
– Vi har hatt et godt samarbeid med Norsk Folkehjelp og organisasjoner som de har et samarbeid med. Hvis kilden er troverdig så undersøker vi selskapene nærmere, forklarer Aziz.
– Hvordan kvalitetssirkler dere at informasjonen i slike lister er rett?
– Hvis vi mistenker at et selskap gjør noe som bryter med våre retningslinjer, så går vi rett til selskapet og spør etter dokumentasjon. Det er på bakgrunn av den dokumentasjonen vi eventuelt ekskluderer et selskap, svarer Aziz.
Hun poengterer at ekskluderinger er ofte det siste virkemidlet når risikoen blir uakseptabel høy ettersom vi prøver alltid å påvirke gjennom dialog. KLP vurdere risikoen for at et selskap bryter med rettingslinjene deres over tid. Før et selskap bli ekskludert, så ser KLP på mulighetene til å påvirke dem i riktig retning.
Oppgir alltid grunn
KLP kvalitetssirkler også ekskluderingsprosessene ved å lage en skriftlig redegjørelse for hvorfor de velger å utelukke enkelte selskaper.
– Det skal ikke være så enkelt som å bare selge seg ut av et selskap. Hvis vi ekskluderer et selskap så må vi stå for det vi gjør og kunne begrunne det. Derfor lager vi skriftlige redegjørelser som blir offentliggjort, forklarer Aziz.
Du kan lese KLPs begrunnelse for ekskludering av de 16 selskapene i 2021 her.