FINTECH
– De store merker nok at vi kanaliserer en god del penger til mindre banker
Siden starten har Fixrate hjulpet større bedrifter med å plassere til sammen 73 milliarder kroner i innskudd i norske småbanker, men fremover vil den største veksten komme fra rentefond.
Fintech-selskapet fra Steinkjer er først og fremst kjent for at de hjelper store norske selskaper, kommuner og organisasjoner med å få bedre rente på likvide midler.
Målgruppen er selskaper som trenger å plassere fra 20 millioner kroner og opptil milliardbeløp.
Men plattformen til Fixrate har også vært til stor glede for tilbudssiden. For hvem er det som tilbyr de gunstige rentene? Jo, det er en lang rekke lokale og regionale sparebanker, som har fått en enklere vei til bedre innskuddsvekst gjennom selskapet.
Startet med bankenes behov
Rundt 60 banker tilbyr innskudd til gunstig rente på plattformen. Fra små banker som Bjugn, Haltdalen og Ørskog, til de litt større Sparebank 1-bankene SMN og Østlandet. Pareto og BN Bank er også på listen.
– Vi er jo en plattform som har tatt utgangspunkt i bankenes behov. Så har vi prøvd å matche det med kundenes behov, sier Fixrate-sjef Brynjar Ellingsen til BankShift, og forteller at Grong og Aasen Sparebank var to tidlige backere av konseptet.
– Den typen kunder eller investorer vi retter oss mot, vil gjerne forholde seg til solide banker med lang historikk når de skal plassere 100 millioner et sted, legger han til.
Har plassert 73 innskuddsmilliarder
Strategien har lykkes rimelig godt. Siden starten i 2017 har Fixrate bidratt til at det er blitt plassert 73 milliarder kroner i innskudd i disse bankene.
– Selv våre største samarbeidsbanker har ikke mer enn noen prosents markedsandel på bankinskudd, så dette er ikke en reell utfordring for deres eksisterende kundebase. Men de store bankene merker nok at vi kanaliserer en god del penger til mindre banker, sier Ellingsen.
Selbu Sparebank er et eksempel. Med 4,99 prosent rente på innskudd mellom 20 og 49 millioner kroner, topper banken Fixrates egen finansportal i den kategorien. For en bank med et samlet innskudd på 4,35 milliarder kroner (Q3, 2024), trengs ikke veldig mange avtaler via Fixrate for å få en sunn innskuddsvekst.
Vill fondsvekst
Fixrate har vokst sakte, men sikkert fra starten, men det var først etter at Norges Bank begynte å sette opp styringsrenten i 2022 at veksten virkelig tok fart. Da Fixrate i fjor også åpnet for å plassere pengene i rentefond, tok det helt av.
Ved årsskiftet hadde kundene rundt 41 milliarder kroner plassert via plattformen til Fixrate; 23 milliarder i innskudd og 18 milliarder i fond. Det var en økning med rundt 75 prosent på et år.
– Fondsplasseringene har gått fra null til 18 milliarder på et år, sier Ellingsen.
Fixrate-sjefen har tidligere fortalt BankShift at fondstilbudet startet som et komplementært produkt for de kundene som allerede hadde bankinnskudd gjennom selskapet.
Komplement tar over
Etter det første året kan han konstatere at komplementet er i ferd med å bli det viktigste produktet.
– Vi har budsjettert med en økning på ti milliarder i fondsplasseringer på plattformen vår. Så mye tror vi ikke bankinnskuddene vil vokse, sier Ellingsen.
– En vekst med over 50 prosent er mye?
– Det kan fort bli mer, men også mindre. I fjor vokste vi ikke så mye som ventet på innskudd, men det var ikke så rart når likviditetsfondene ga en avkastning på Nibor pluss 50-70 punkter, mens bankene betalte Nibor pluss 20-30 punkter, sier Ellingsen og fortsetter:
– Om styringsrenten nå begynner å synke, kan det bli endring på det. Om en bank skulle trenger 50, 100 eller 200 millioner, kan den bare holde igjen litt på renten, så ordner det seg. Prisingen er helt avgjørende.
Satsingen på fond har også gjort avtrykk i regnskapet, selv om ikke de endelige tallene for 2024 foreligger. I 2023 økte omsetningen med nesten 50 prosent til 23 millioner kroner. Ifølge Ellingsen ser 2024 ut til å ende på litt under 26 millioner kroner.
Når det gjelder resultat før skatt, endte 2023 med et bittelite overskudd på 97.000 kroner. Ellingsen varslet allerede da det ble kjent at det ikke ville bli noen gjentakelse av overskuddet. Til det var fondssatsingen altfor omfattende. Prognosene peker, ifølge Fixrate-sjefen, på et underskudd på cirka åtte millioner kroner i 2024.