PENGEMARKEDSRENTEN

– En indikator på at bankenes finansieringskostnader øker

At pengemarkedsrenten reagerte så kraftig som den gjorde etter at Norges Bank hevet styringsrenten var et tydelig tegn på at markedet ble overrasket, sier Kyrre Aamdal.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Norges Bank hevet renten med 25 basispunkter etter at mange trodde rentetoppen var nådd. Det trodde også pengemarkedet, som sjeføkonom Kyrre M. Knudsen påpekte til BankShift.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB forteller til BankShift at pengemarkedsrenten hadde stoppet opp, og falt i en periode, før Norges Bank overraskende valgte å heve renten.

– Tremåneders Nibor falt gjennom desember, unntatt de siste dagene. 27. november ble tremåneders Nibor fastsatt til 4,75 prosent, og gjennomsnittet for november var 4,74 prosent. Den 12. og 13. desember hadde imidlertid renten falt til 4,59 prosent. Denne nedgangen skyldes to forhold: 

– Det ene var at forventningene til gjennomsnittlig styringsrente over de neste tre månedene avtok. Fra midten av november og frem til rentemøtet i desember priset markedene stadig mindre sannsynlighet for en renteøkning. Det andre forholdet skyldes et noe lavere påslag på rentene i pengemarkedet, som blant annet er påvirket av risiko- og likviditetspremier ute, sier Aamdal.

Nibor - the Norwegian Interbank Offered Rate - er en fellesbetegnelse for pengemarkedsrenten. Nibor skal reflektere renten norske banker er villige til å låne ut penger til andre norske banker for, usikret. Det Finans Norge-eide selskapet Norske Finansielle Referanser har ansvaret for Nibor, som publiseres daglig. Renten bestemmes av at DNB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB og Swedbank sender inn sin rente, så tar man gjennomsnittet.

Hentet inn nesten hele hevingen 

Selv om markedet ikke trodde på en renteheving forrige uke hevet likevel pengemarkedsrenten seg noe før Norges Bank hevet renten. Men det var etter nyheten fra Norges Bank de store endringene kom. Aamdal forteller at tremåneders Nibor økte med 19 basispunkter på fredagen. Noe som tydelig viser at markedet ble overrasket over hevingen fra Norges Bank.

– Renteøkningen fra Norges Bank slår rett inn i markedets forventninger til styringsrenten de neste tre månedene, og løfter dermed tremåneders Nibor. På fredag ble tremåneders Nibor notert til 4,78 prosent. At økningen ikke ble 25 basispunkter skyldes dels at markedet hadde priset inn noen basispunkter risiko for renteøkning i forkant og at påslaget i pengemarkedet gikk litt ned, sier Aamdal.

Blir dyrere

Det betyr at markedet der banker henter penger, hadde forventet at toppen var nådd, og at rentene i markedet var på vei ned. Det skjedde ikke, og pengemarkedet ble dyrere for bankene.

– Økningen i tremåneders Nibor er et uttrykk for at likviditet er blitt dyrere og en indikator på at bankenes finansieringskostnader øker. Endringene i kostnadene for en enkelt bank er imidlertid avhengig av hvordan finansieringen er sammensatt, for eksempel forholdet mellom innskudds- og markedsfinansiering og løpetid på markedsfinansieringen, sier Aamdal.

Han forteller at markedet faktisk bommer en god del, og at det er store svingninger i Nibor. Som igjen beviser hvorfor banker ofte låner ut til bedriftsmarkedet ved å gi Nibor pluss et påslag som utlånsrente.

Lik rentebane som Norges Bank

Når det kommer til DNB, sier Aamdal at man i den største norske banken ikke nødvendigvis har det samme synet som flere av de andre sjeføkonomene når det kommer til den fremtidige rentebanen. I DNB er man mer forent med Norges Bank.

– Vi har et anslag på styringsrenten som er ganske lik Norges Bank, altså at første rentekutt kommer i september 2024. Det er høyere enn det markedet priser inn. Markedet forventer en tydelig nedgang, men ikke før etter rentemøtet i mars, sier Aamdal.

Markedet har priset inn en nedgang i sommer, spesielt i perioden mai-juni. 

Et annet forhold Aamdal peker på er at påslagene i markedet er forholdsvis lave. Han viser til at likviditeten i markedet er god og at risikopåslagene er beskjedne. Hvis påslagene DNB foreløpig har blir beholdt, mener DNB at man skal nærme seg en rente på 5 prosent på tremåneders Nibor. Men her forteller Aamdal at DNB skal ta en ny titt på påslagene i januar.

Det betyr at om markedet følger banen DNB ser for seg, vil det bli enda dyrere for bankene med mye lån i markedet frem mot sommeren.