FUSJONSBØLGEN

Én stor utfordring gjenstår når tre sørlandsbanker nå slås sammen 

Et drøyt år etter at fusjonsplanene ble kjent, vil nye Skagerrak Sparebank være i drift fra neste uke. Men en viktig jobb gjenstår, påpeker administrerende bankdirektør Jan Kleppe.

F.v. Banksjefene Børre Grovan, Jan Kleppe og Joachim Steinsett blir alle en del av ledergruppen i nye Skagerrak Sparebank. Kleppe beholder rollen som administrerende banksjef.
Publisert Sist oppdatert

Grovjobben er gjort, og vel så det. Nylig ble ledelsen satt, og fra neste uke opererer Skagerrak Sparebank, Andebu Sparebank og Larvikbanken under førstnevntes fane.

– Det har vært omfanget av prosjektet. Midt oppi dette har vi byttet datasentral. Migrering på IT har vært et tungt prosjekt. Og så har vi hatt over 50 integrasjonsprosjekter. Arbeidsmengden har vært stor, og vi har belastet nøkkelpersonell i banken mye. Summen av aktiviteter har gjort at vi har jobbet mye, sier administrerende banksjef Jan Kleppe til Bankshift.

Et spørsmål om kultur

Alle filialer og ansatte har blitt beholdt i prosessen.

– Prosjektet har gått bra. Det er god stemning og de ansatte har stått på. Det har vært lystbetont. Men noen kjenner det nok nå, vedgår Kleppe.

At den praktiske sammenslåingen er i boks, betyr derimot ikke at jobben er fullført, påpeker han.

– Fremover er vi mest spent på hvordan vi skal klare å etablere en felles kultur. Det er det største spørsmålstegnet nå. Jeg har hatt ansvar for fusjoner før, og ingen er lik. Nå er det nye folk, så vi vet ikke helt svaret, sier Kleppe, som har vært administrerende banksjef siden hans tidligere arbeidsgiver, Bamble Sparebank, ble fusjonert inn i Skagerrak i 2017.

Jakter vekst

Den nye regionbanken har tatt mål av seg å bli den ledende i Vestfold og Telemark. Samtidig vil den fortløpende vurdere vekstmuligheter langs sørlandskysten, hvor det for tiden skjer store strukturelle endringer i bankkartet i lys av fusjonen mellom Sparebank 1 Sørøst-Norge og SR-Bank. 

– Konkurransebildet for oss er ikke endret, som følge av det som har skjedd strukturelt. Det er mange banker i regionen, mener Kleppe.

– Forventer du at flere slår seg sammen?

– Det blir vanskeligere og vanskeligere å være liten, for å si det sånn. Det er nok sannsynlig at de minste blir litt større enn de er i dag. Trenden vil fortsette, uten at det blir noe «rush». Men jeg tror det vil komme flere.