TVIST

En tastefeil gjorde at SB 1 Sørøst-Norge utbetalte 250.000 kroner for mye – har ikke rett på å få pengene tilbake

Finansklagenemnda mener at Sparebank 1 Sørøst-Norge ikke har rett på tilbakebetaling etter at banken utbetalte 250.000 kroner for mye.

Administrerende direktør i Sparebank 1 Sørøst Norge, Per Halvorsen.
Publisert Sist oppdatert

I starten av 2023 gikk en kunde i Sparebank 1 Sørøst-Norge bort og etterlot en konto med 27.543 kroner på. Sommeren samme året ba hennes tre barn om at kontoen skulle avsluttes og resterende beløp overføres til dem. Ved en tastefeil overførte banken 275.430 kroner til kontoen. Altså ti ganger så mye.

To uker senere oppdaget banken feilen og ba om at 247.926 kroner ble tilbakeført. Det mente arvingene var for sent fordi pengene alt var fordelt til blant andre barnebarn. Finansklagenemnda mener at arvingene har rett i sin vurdering, det skriver nemnda i en avgjørelse.

Nemnda delte seg i et mindretall og et flertall. Mindretallet bestående av bransjerepresentanten stilte seg tvilende til om beløpet ble mottatt i god tro. Ifølge bransjerepresentanten burde hensynet til å korrigere det som er feil veie tyngst i saken.

Flertallet bestående av leder og forbrukerrepresentant, mente der imot at beløpet i seg selv ikke er så stort at arvingene burde blitt mistenksomme. Videre uttaler flertallet at saken kunne stilt seg annerledes hvis banken hadde reagert raskere.

Konklusjonen i Finansklagenemndas avgjørelse 2024-485, er dermed at arvingene får beholde hele beløpet.

Rettelse: I første versjon av denne artikkelen skrev BankShift at det var Sparebank 1 Nord-Norge som hadde overført for mye penger. Det riktig er Sparebank 1 Sørøst-Norge.