LIKESTILLING

Er både banksjef og styregrossist: – Kvinner kan håndtere flere oppgaver samtidig

Siri Berggreen har selv tre styreverv og sitter i ett rådgivningsorgan i tillegg til topplederjobb. Hun mener det å kombinere styrearbeid og jobben som banksjef er uproblematisk og lærerikt, både på det personlige og profesjonelle plan.

Siri Berggreen, administrerende banksjef i Romerike Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Heidi Nag Flikka er én av de kvinnelige banksjefene som tar til orde for at kjønnskvotering i styrer kan være positivt for likestillingen i banknæringen, og hun får nå støtte fra Siri Berggreen, administrerende banksjef i Romerike Sparebank.

– Jeg ser positivt på det og tror det kan skape en positiv spiral, sier Berggreen til BankShift.

– Styrer ansetter daglige ledere, og kanskje kan mangfoldet bidra til flere kvinnelige ledere og en bredere vektlegging av ulike typer kompetanse, forteller hun.

Debatten ble satt i gang da Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea, uttalte til Dagens Næringsliv at hun mente det vil være uheldig for kjønnsbalansen blant banktopper å innføre kjønnskvotering for styrerepresentasjon, fordi det ville tappe tilgangen på kvinnelige talenter som er tilgjengelig for lederstillinger.

Kan gjøre flere ting på én gang

Berggreen sitter selv i flere styreverv i tillegg til jobben hennes som banksjef i Romerike Sparebank. Hun har sittet over ti år i Sparebankforeningens styre, og mange år i hovedstyret til Finans Norge. Nå sitter hun i  konsernstyret i Eika Gruppen og er styreleder i medlemsorganisasjonen Kunnskapsbyen Lillestrøm, i tillegg til et lite privat selskap hun er medeier i. På toppen av dette sitter hun i NHO sitt SMB-forum, som er et rådgivende organ til hovedstyret i NHO – men ikke et styre.

Berggreen sier at hun har hatt styreverv så lenge hun har vært toppleder, og at dette alltid har vært positivt både for henne selv og for arbeidsgiveren hennes.

–  Jeg tror ikke at kvotering vil svekke antall operative kvinnelige toppledere – kvinner kan håndtere flere oppgaver samtidig, og vi har jo heller ikke vært bekymret når menn tar på seg flere roller samtidig, påpeker hun.

Berggreen legger til at hun synes det er synd at kvotering må til for å få tilstrekkelig mangfold, men håper samtidig at man ser på dette som en mulighet til å hente inn verdifull kompetanse og styrke organisasjonen, heller enn å lete etter utveier for å unngå det.

Næringen må åpne opp

Når det kommer til problemstillingen om inhabilitet, tror hun ikke kjønnskvotering vil gjøre at man får flere kvinner som kun vil velge styreverv som karriere, og dermed ekskludere seg selv fra roller som toppsjef i banknæringen.

– Erfaringen min tilsier at styreverv ofte ikke er en separat karrierevei, men heller en synergi – det å være til stede både som leder og styremedlem skaper et verdifullt miljø. Det er viktig å velge verv der man kan tilføre verdi, og erfaringen fra banknæringen gir verdifull kompetanse her, sier hun, og legger til at styreverv enten kan taes i datterselskaper, innen finansnæringen eller i andre bransjer langt unna egen sektor for å unngå inhabilitet.

Berggreen mener også det er viktig at næringen åpner opp slik at flere føler seg aktuelle for styreverv. Ved å vise at unge kvinner har verdifull kompetanse og at det er mulig, kan vi bidra til en holdningsendring hos dem som allerede sitter i rommet, uavhengig av kjønn, poengterer hun. 

– Dette er viktig for å gi de nye som kommer inn en reell mulighet til å bidra og bli tatt imot som likeverdige medlemmer.

Lærerikt og inspirerende

Berggreen mener at hennes styreverv har gitt henne uvurderlig erfaring i sin nåværende stilling, og at arbeidsgiver også har vært tydelig på at styreverv er en styrke for banken.

– Min erfaring med styreverv har vært relevant på mange områder: tilgang til kunnskap, kompetanse og dybdeforståelse om andre næringer og innen områder jeg allerede er kjent med, forteller hun

–  Styreverv gir en mulighet til å utvikle strategisk kompetanse og tenke ambisiøst på vegne av organisasjonen. Du lærer å vurdere risiko, håndtere kompleksitet, få innsikt i flere fagområder og metoder, og ikke minst bygge relasjoner med andre dyktige ledere som står overfor lignende utfordringer. Det er både lærerikt og inspirerende, slår hun fast.

LES OGSÅ: