FINTECHFESTIVALEN

Fintech Norway oppgitt over norske politikere: «Hvor var regjeringspartiene?»

Exit-skatten vekker like stor harme blant fintechs som ellers i startup-verdenen. – Vi får stadige meldinger fra våre medlemmer, at med dagens forutsetninger ville de aldri ha startet selskap i Norge, sier Daniel Isdal Furset, generalsekretær i Fintech Norway.

Daniel Isdal Furset, generalsekretær og Andrea Kvam, styremedlem i Fintech Norway
Publisert Sist oppdatert

 I lys av det siste årets debatt om rammevilkår for oppstartsselskaper, som toppet seg med den omstridte såkalte exit-skatten, ønsket bransjeorganisasjonen å få med seg norske politikere på scenen for å diskutere nettopp forutsetningene for å være gründer i Norge under fintech-festivalen i Bergen.

Det gikk ikke så bra.

– Vi håpet jo at noen fra regjeringspartiene skulle være interessert i å ta utfordringen med å komme å forklare og forsvare tiltakene de har kommet med, sier Isdal til BankShift kort tid etter at Fintech Norway-sesjonen på festivalen var avsluttet.

– Vi kontaktet alle over en lav sko, helt ned til lokale ungdomspartier her i Bergen, men ble bare dyttet rundt i systemet og endte opp med unnskyldninger om dårlig tid. De eneste som var på ballen var Høyre, fortsetter en relativt oppgitt generalsekretær.

Sjeldne politiske fugler

Lise- May Sæle, fylkespolitiker i Vestlandet og vararepresentant på Stortinget, var den som til slutt tok utfordringen. Dermed var hun og Venstres Alfred Bjørlo et par sjeldne politiske innslag på fintech-festivalens scener.

Faktum er at norske myndigheter var bedre representert, med folk fra Finanstilsynet, Datatilsynet og Skatteetaten.

– Med så mye debatt som det har vært rundt dette det siste året, og en næringsminister som har vært på frierferd til andre gründere, tror man at de ville stille på en arena der alle i en bransje er til stede. Men inntrykket vi sitter igjen med, er at om de risikerer å bli utfordret, så er det ikke like interessant å stille, sier Andrea Kvam, styremedlem i Fintech Norway og ansvarlig for kundereiser i Two.

Ulmende exit-tema

Det var ikke bare Fintech Norway som var oppgitt over fraværet av politikere. Selv om Norway Fintech Festival ble gjennomført i en mildt sagt positiv atmosfære, ulmet exit-skatten og rammevilkår under overflaten, og bare ventet på å blusse opp i en diskusjon.

Allerede på festival-vorspielet på tirsdagskvelden ble tonen satt da tidlige festivalbesøkere møttes til mingel og exitskatt-debatt.

Det fortsatte morgenen etter med festivalens første paneldebatt om hva Norge må gjøre for at norsk fintech skal nå Europatoppen.

Slo an tonen 

Kameo-sjefen Sebastian Harung slo på mange måter an tonen gjennom å innlede med å gjenta et gammelt poeng: «Vil du starte fintech i Norge, begynn i Sverige».

Harung argumenterer for utsagnet sitt på følgende måte:

1. Treghet. Norske myndigheter er trege med å tilpasse norske regelverk og lover til de stadige nye strømmene av EU-forordninger som bare må innføres. Omveien rundt EØS-avtalen gjør at norske fintech-selskaper i prinsippet alltid er på etterskudd i forhold til europeiske konkurrenter.

2. Kulturen. Siden Sverige har hatt et ganske stort antall fintech-suksesser, har man fått et miljø av gründere som har tjent store penger på exits, og enten startet nye selskaper eller investert i andre startups. Siden de tidlige suksesshistoriene fortsatt mangler innen norsk fintech, blir det heller ikke noe tilsig av kapital på den sammen måten.

Hadde gitt seg selv et annet råd

Two-sjefen Andreas Mjelde var også på plass for å delta i et par paneler. Etter at Two hentet 184 millioner kroner høsten 2022 i det som fortsatt er en av Norges aller største fintech-emisjoner, er selskapet et av det som oftest refereres til når norske fintech-suksesser skal pekes ut.

I en av debattene fikk han spørsmålet om hvilke råd dagens Andreas ville gitt til den Andreas som startet selskapet.

– Det er nok et svar mange kommer med i disse dager, men jeg hadde sannsynligvis aldri startet Two i Norge, med den situasjonen vi har i Norge i dag, sa Mjelde fra scenen.

Han la til at det også har å gjøre med at Norge er et lite land, som er strengt regulert og med få naturlige partnere.

– Vi visste jo at Norge aldri skulle bli vårt hovedmarked, men det er lett å overbevise seg selv om at det er bra å starte på hjemmebane og bruke lærdommene når du utvider til andre land. I dag vet vi at det ikke nødvendigvis er veldig mye tøffere å drive virksomhet i Storbritannia eller USA enn det er å lykkes i Norge.

Mjeldes tilbakemelding om at Norge ville blitt valgt bort som startplass, er blitt et vanligere synspunkt blant Fintech Norways medlemsbedrifter.

– Det er jo det virkelige triste i sammenhengen at det gått så langt at medlemmene våre sier at med dagens forutsetninger ville de aldri ha startet selskap i Norge, sier Furset.