SAMARBEID

Daglig leder i Frendegruppen, Hans Olav Ingdal.

Frendegruppen er blitt et halvt år: – Vi har funnet mer ut av hva vi er, og hva vi ikke er

Etter et halvt år i drift har Frendegruppen kjøpt et kapitalforvaltningsselskap – nå sikter de på et felles kjernebanksystem til neste sommer.

Publisert

I januar møtte BankShift Hans Olav Ingdal som nettopp hadde fått ansvaret for å lede Frendegruppen. Da var alt fortsatt nytt og det som var klart var at bankene i gruppen skulle jobbe tettere sammen om innkjøpsavtaler og produktselskaper. Nå forklarer Ingdal til BankShift at ting har falt litt mer på plass.

– Vi har funnet mer ut av hva vi er, og hva vi ikke er. Det er intern enighet i gruppen om hvordan vi skal utvikle ting og hvordan vi skal samarbeide. Det føles betryggende, sier Ingdal.

Gruppen har nå ansatt Magnus Skeie, Stine B. Neteland, Mikael Karlsson og Jørund Rasdal Unneland.

– Jeg mener vi har fått a-laget i alle stillingene. Ansettelsene reflekterer det vi prøver å oppnå, med spisskompetanse innen teknologi, prosjektledelse og bankforståelse, forklarer Ingdal.

De to største bankene i gruppen er Sparebanken Vest og Sparebanken Sør. Nylig annonserte de to en fusjonsplan, og blir med det Norges største sparebank.

– Hvordan blir det å ha en aktør som er så mye større enn de andre i gruppen?

–  I vårt samarbeid er vi vant til størrelsesforskjeller, så dette blir sånn sett ikke noe nytt. Hos oss har lokalbankene allerede i dag en større innflytelse enn hva utlånsvolumet skulle tilsi, og det kommer de til å ha videre også. Det er heller ikke noe nytt for oss å håndtere det at ulike banker har ulike behov, og derfor har vi også organisert oss på den måten vi har, med sterke fellesfunksjoner hos Lokalbank for de som trenger dette. Når man har en såpass stor bank i samarbeidet gjør det at alle bankene i samarbeidet får dra nytte av eksempelvis stordrift på innkjøp, og det kommer til å gjøre at alle våre banker presterer bedre enn de ellers ville ha gjort, svarer Ingdal.

Skal lede etableringer

I sommer kjøpte gruppen 70 prosent av kapitalforvaltningsselskapet Borea. Ingdal poengterer at det var et hull i bankenes produktselskapsportefølje.

– Det var gøy at vi lyktes med det oppkjøpet. Nå har vi blitt bedre kjent med organisasjonen. Dette er jordnære folk med høyt prestasjonsfokus. Det at de er en slank organisasjon, passer godt inn i måten bankene i gruppen jobber på, sier Ingdal.

Han påpeker at oppkjøpet av Borea er et godt eksempel på hvordan gruppen skal jobbe.

– Gruppen skal ikke eie noe, vi skal lede etableringen og så tre til siden. Vi skal sette opp eierstruktur og styret. I tillegg skal vi sørge for at alt fungerer. I tilfellet med Borea skal vi nå overse integreringen mellom dem og eierbankene, det kan ta rundt et halvt år. Etter at alt er klart, så skal vi jobbe videre med andre satsninger og produktselskaper, forklarer Ingdal.

I andre tilfeller der et selskap blir bygget organisk vil gruppen være engasjert i en lengre periode enn i et oppkjøp.

– Bankene i Frendegruppen har ikke et eget regnskapshus slik som Sparebank 1-bankene har. Er det noe dere ser på?

– Nei, dette har ikke vært et tema for oss til nå. Samtidig skjer det mye i forholdet mellom bank og regnskap, så det kan være noe vi må se nærmere på, svarer Ingdal.

Jobber med nytt kjernebanksystem

Gruppen bruker også mye tid på å finne et felles kjernebanksystem. I dag får Sparebanken Vest, Sør og Øst sine kjernebanksystemer levert fra Tietoervy. Det gjør også noen av bankene i Lokalbank Samarbeidet, mens resten får sitt fra SDC.

– Målet vårt er å ta en avgjørelse på et felles kjernebanksystem rundt sommeren til neste år, så det blir en god del jobbing med det frem til da, sier Ingdal.