BANK SAMARBEID
Han leder allianse-alternativet DSS: – Ingen som blir tvunget med på noe
Hos De Samarbeidende Sparebankene (DSS) føler man seg sikre på et «annerledes» samarbeid i tiden fremover. – Opplevelsen min er at butikk er butikk, sier den nyutnevnte sjefen Espen Nilsen.

I september i fjor tok Espen Nilsen over som daglig leder i De Samarbeidende Sparebankene (DSS). Samarbeidet består av åtte sparebanker (se faktaboks)
Han fikk en tøff start som leder for samarbeidet, da Haugesund Sparebank allerede i starten av november meldte seg ut av samarbeidet etter sammenslåingen med Tysnes Sparebank, som er medlem av Eika.
– Vi skulle gjerne hatt Haugesund med videre. De utgjør 12,5 prosent av vår medlemsmasse og har vært med siden vi startet opp i 2008. Samtidig er vi ikke avhengig av Haugesund. Samarbeidsmodellen vår er konkurransedyktig, og den skal vi fortsette å forvalte og videreutvikle, sier Nilsen til Bankshift.
Han påpeker at utmeldingen ikke skyldes misnøye med DSS eller en intern konflikt, men at Haugesund har vært i en fusjonsprosess der det er mange temaer bankene involvert skal bli enige om, blant annet hvilken allianse eller samarbeid den fusjonerte banken skal være tilknyttet.
– Jeg personlig, og de andre bankene, har tatt dette med fatning. Vi mister etter hvert en bank å dele kostnader med, men samtidig er en grunnstein i samarbeidsmodellen vår at vi skal være veldig kostnadseffektive, og vi unngår derfor å pådra oss unødvendige kostnader i utgangspunktet. Så er de resterende bankene også veldrevne banker i vekst. Ingen av dem trenger å sove dårlig, legger Nilsen til.
«Butikk er butikk»
Lederen for DSS ble nylig 33 år, men har allerede rukket å gjøre en del i næringslivet. Før han tok over ledelsen i DSS var han leder for konsernjuridisk og innkjøp i Haugaland Kraft-konsernet, leder for konsernjuridisk i GC Rieber-gruppen, og tidligere har han også vært innom finansbransjen hos Norne Securities.
– Det har vært veldig spennende å gå inn i en ny bransje. Jeg hadde en slags 100-dagers plan, men så har det ikke gått helt etter den planen, da. Før jeg takket ja til DSS ble jeg advart om at sparebanksektoren fort kunne bli litt kjedelig, men det er alt annet enn kjedelig. Det har de siste månedene bevist, sier Nilsen.
Og selv om han kommer fra en annen bransje, mener Nilsen det har gått veldig greit å sette seg inn i finanssektoren.
– Jeg har jobbet med mye forskjellig, som energi, telekom, shipping, næringseiendom, industri og flere andre bransjer. Opplevelsen min er at butikk er butikk. Det er mer likheter enn ulikheter på tvers av bransjer, er min erfaring, sier Nilsen.
– Har man forretningsforståelse kan man lære seg det grunnleggende ganske raskt. Så hjelper det at jeg har hatt interesse for bank og finans en stund, legger han til.
Nilsen mener det er en rød tråd i CV-en hans, som også er grunnen til at han liker å jobbe med sparebanker nå. Som kraftbransjen, er selskapene eid av samfunnet.
– Det vi holder på med kommer lokalsamfunn til gode, og det er gøy. Verdiskapningen forsvinner ikke inn til Oslo eller andre steder, og det er viktig for meg, sier Nilsen.
Et annerledes samarbeid
Med fusjoner i hytt og vær, der stadig flere peker på økte krav som bakgrunn, og at samarbeid og allianser blir viktigere, tror Nilsen at man i DSS har et annerledes løsningsforslag. Noe som gjør at han ikke er bekymret for alle fusjonene den siste tiden.
– Nei, jeg er faktisk veldig rolig i forhold til det. Jeg er trygg på den samarbeidsmodellen vi har og strategien for videreutvikling av modellen er god. DSS funker i dag, og vil funke enda bedre i fremtiden, sier Nilsen.
Han forklarer at det i DSS ikke er noen konsernstruktur, men heller én bank, én stemme.
– Det handler om autonomi for medlemmene, kostnadseffektivitet, og å skape stordriftsfordeler og evne til å finne konsensus om behov og løsning. Det er ingen som blir tvunget med på noe og alle får mulighet til å påvirke. DSS-modellen passer godt for de som både vil oppnå stordriftsfordeler gjennom samarbeid på gitte områder, samtidig som de opprettholder autonomi som selvstendig bank, sier Nilsen.
Frende
Og for dem som ser på DSS som et lite banksamarbeid i forhold til de bankalliansene som finnes i Norge, er Nilsen rask til å påpeke at DSS også inngår i en større helhet.
– DSS-bankene har vel i området 82 milliarder kroner i forretningskapital. Og teller vi den samlede forvaltningskapitalen i det såkalte Frende-samarbeidet, hvor vi inngår, så vil man se at tallet blir ganske stort. Sparebanken Vest, Sparebanken Sør og mange andre likesinnede uavhengige banker og finansforetak er eiere av produktselskapene der sammen med oss. Vi i DSS er stolte «Frender», sier Nilsen.
DSS-bankene har eierskap i Frende Forsikring, Verd Boligkreditt, Norne Securities, Brage Finans og Balder Betaling, som forvalter eierkskapet i Vipps og BankID BankAxept på vegne av bankene i Frende-samarbeidet.
– DSS sin modell er et differensiert og et godt alternativ til tett allianse-samarbeid, mener Nilsen.
Ønsker nye banker velkommen
Og selv om DSS nå mister Haugesund Sparebank, kjenner ikke den nye daglige lederen på presset fra andre allianser i forhold til fusjoner. Nilsen er mer opptatt av å få frem hva som skiller DSS fra alliansene.
– Vi er et godt sted å være for de som ønsker å ta flest mulig beslutninger i egen bank, samtidig som de har tilgang på en «lean» samarbeidsrigg hvor de får dekket behov knyttet til teknologi, kompetanse, og produktselskap, sier Nilsen.
– Vi står overfor flere muligheter som vil kunne bidra til at vi beveger oss mot målene våre, uten at jeg kan gå nærmere i detalj på hva disse mulighetene går ut på. Men det er jo sånn at når en dør stenges, åpnes gjerne noen nye. Og vår dør står alltid åpen for banker som ønsker å vurdere om vår samarbeidsform er hensiktsmessig for sin bank, legger han til.