SYNLIGHET

Har klart å bryte gjennom Sparebank 1-navnet: – Det er hyggelig at folk kjenner oss igjen

Sparebank 1 Hallingdal Valdres har jobbet hardt for å bli synlig, nå har banken vokst med nesten 30 prosent på 12 måneder.

Sparebank 1 Hallingdal Valdres, Knut Oscar Fleten.
Publisert

Sparebank 1 Hallingdal Valdres har hatt en vekst på nærmere 30 prosent de siste 12 månedene. En av grunnene er at banken to ganger holdt renten i ro da sentralbanken satte styringsrenten opp i fjor, men banken var rigget for vekst før det.

– Vi har et nasjonalt samarbeid med Eie eiendomsmegling og de sender mange kunder vår vei, forklarer administrerende direktør i Sparebank 1 Hallingdal Valdres, Knut Oscar Fleten, til BankShift.

Alle Sparebank 1-banker har superbrandet Sparebank 1 først i logoene. Da Hallingdal Valdres holdt renten i ro ble folk oppmerksom på dem og ikke superbrandet.

– Det er hyggelig at folk kjenner oss igjen når Eie spør om folk ønsker et tilbud om finansieringsbevis fra oss, smiler Fleten.

– Er superbrandet hemmende når Sparebank 1-bankene konkurrerer i samme områder?

– Det er klart at det er en diskusjon, men vi tror superbrandet er mer fordelaktig enn en ulempe. Sparebank 1 har assosiasjoner til et bredt og godt tjenestetilbud. Vi kunne jo gitt oss selv et kallenavn slik som Fjellbanken har gjort, men vi har valgt å skille oss ut på andre måter, svarer Fleten.

Det er naboen i nord, Sparebank 1 Lom og Sjåk, som har gitt seg selv kallenavnet Fjellbanken. Naboen i sør, Sparebank 1 Ringerike Hadeland, har gått motsatt retning og fjernet stedsnavnet fra hovedkontoret på Hønefoss.

Personmarkedet er styrt fra Bergen

Banken har også meldt seg på i Sparebank 1-kampene både i Oslo og Bergen. Banken åpnet kontor i Oslo i 2021 og konkurrerer nå med Sparebank 1 SR-Bank, Sparebank 1 Østlandet, Sparebank 1 SMN og Sparebank 1 Lom og Sjåk i byen. I motsetning til de andre bankene, så har Hallingdal Valdres satset på et kontor et stykke utenfor sentrum.

– Vi er en liten bank og kan ikke etablere oss med fem kontorer i Oslo. Når vi etablerte kontoret på Skøyen var det fordi det er et knutepunkt som er lett tilgjengelig fra mange steder. Vi vil helst ha avtalte møter eller løse ting over telefon, forklarer Fleten.

I Bergen har det lenge kun vært SR-Bank som har vært til stede. Men i fjor åpnet Hallingdal Valdres et kontor der også. I år blir Sparebanken Sogn og Fjordane en del av alliansen og banken har vært i Bergen i mange år. Også mellom de syv fjell har Hallingdal Valdres valgt lokaler litt utenfor sentrum på Danmarksplass.

– Da vi etablerte kontoret vårt der så så vi etter et sted langs bybanen, forklarer Fleten.

Kontoret i Bergen ledes av Siv Helene Klæboe Mathisen. Hun har nå fått ansvaret for å lede hele personmarkedet i banken.

– At vi er blitt så synlig som vi er blitt gjør at vi tiltrekker oss den kompetansen vi har behov for. Klæboe Mathisen har erfaring fra Formue, Fana Sparebank og Sparebanken Vest og det kan vi dra nytte av, poengterer Fleten.

Han medgir at det blir mye reising på personmarkedssjefen.

Vil beholde identiteten

Den store veksten banken har oppnådd er en villet utvikling. Fleten mener at banken må bli større for å kunne stå på egne ben fremover.

– Det hadde vært lett å fusjonere. Hadde vi rakt hånden i været og sagt at vi ville fusjonere, så ville vi nok hatt flere å velge mellom. Men vi har en egen identitet som vi ønsker å ta vare på, og da må vi vokse, forklarer Fleten.

– Hvis dere blir større i Oslo og Bergen enn i hjemmemarkedene deres, hvordan skal dere da beholde identiteten?

– Identiteten vår som bank er mer enn hjemmeområdet vårt. Vi setter kunden i høysetet og det er lett å få tak i oss. Det skiller oss ut fra andre banker og det skal vi ta vare på, svarer Fleten.