MISLIGHOLD

Inkassoselskapene vil ikke lenger betale hva bankene krever: – Betalingsvilligheten har gått betydelig ned

Med økt finansieringskostnad for inkassoselskapene må bankene belage seg på å sitte med misligholdt gjeld på egen bok, med mindre bankene møter prisnivået inkassoselskapene er villige til å betale.

Administrerende direktør Steinar Nielsen i Intrum Norge.

Finanstilsynet advarer nå bankene om at tapsmodellene ikke nødvendigvis henger godt nok med i den pressede samfunnssituasjonen Norge befinner seg i. Høyere renter og inflasjon har gitt betalingsutfordringer, også for inkassoselskapene som nå ikke er villige til å møte bankenes prisnivå på misligholdte porteføljer i like stor grad som tidligere.

– Det handler om betalingsvillighet og kapitalkostnad. Vi lånefinansierer ofte når vi kjøper porteføljer. Med økt rentenivå så gjelder det samme for oss som med et boliglån, det blir dyrere. Akkurat nå matcher ikke prisforventningene mellom kjøper og selger, sier administrerende direktør Steinar Nielsen i Intrum Norge til BankShift.

Han forteller at betalingsvilligheten begynte å falle i 2020 da reguleringene fra myndighetene kuttet i salærene til inkassoselskapene, som da gjorde at inkassoselskapene tjente mindre. 

–Reguleringen har blitt mer krevende og har gjort inntjeningen lavere. Internprovisjonen mellom porteføljekjøp og service (inkassoproduktet jour. anm.) har også en mismatch av hva man kan oppnå av inntekter. Da blir porteføljene liggende igjen hos bankene, og da kommer det konsekvenser av at de blir liggende på bankens balanse, som igjen må regne inn tapsavsetninger og sannsynligvis blir da lånene dyrere på sikt, for de friske lånene må ta igjen for de misligholdte. En dårlig spiral, sier Nielsen.

Lavere appetitt

Intrum opererer over hele Europa og Nielsen forteller at det er større tradisjon for kjøp av misligholdte porteføljer lenger sør i Europa, også i disse tider. Når det gjelder Norge kommer Intrum til å holde seg mer til de bankene man kjenner og har et forhold til.

– Vår appetitt på kjøp er veldig begrenset nå. Vi ser nok for oss å bruke de pengene vi har satt av til å i hovedsak gjøre porteføljekjøp fra eksisterende kundeforhold, sier han.

På spørsmål om hvor mye prisen Intrum nå er villig til å betale for en misligholdt portefølje har gått ned, vil ikke Nielsen gi et konkret tall på ettersom at det er mange parametere som spiller inn på prisen. Det han derimot kan si, er at prisen ikke er den samme.

– Betalingsvilligheten har gått betydelig ned, sier Nielsen.

«Waiting game»

Sjefen for Intrum Norge tror markedet nå er inne i et «waiting game» der man venter på å se hvor prisnivået etablerer seg. Og markedet for inndrivelse er heller ikke det enkleste akkurat nå.

– Makroen gjør det akkurat nå litt tyngre å kreve inn pengene. Det er litt vanskeligere å regne ut hvor lang tid det vil ta å få avkastning på investeringene. Vi bruker mye Namsmannsapparatet, der har det blitt en ventetid på 12-13 måneder, da har man plutselig mistet et verktøy fra kassen sin også, sier Nielsen.

På personmarkedet har det ikke vært de store problemene foreløpig, men Nielsen sier det er blitt enkelte utfordringer på bedriftsmarkedet, der pengene rett og slett ikke finnes. Og da må bankene sitte på porteføljene sine i lengre perioder.

– Det å sitte på porteføljene er for så vidt en del av det å drive godt bankhåndverk. I Norge er det også mer tradisjon for å bruke tredjepartsselskap som inkasso for inndrivelse. I andre land er det mer tradisjon for å selge, også på et tidligere stadium enn i Norge, eller sitte på det selv, sier Nielsen.

Kan bankene drive inndrivelse selv?

Bankene er også klar over at de nå er nødt til å sitte på sine porteføljer i større grad, og som administrerende direktør i Lea bank, Oddbjørn Berentsen, sa til BankShift, er det nå viktig med internkunnskap på inndrivelse.

– Er du nervøs for at bankene kan begynne å drive inndrivelse på egenhånd, om man ikke klarer å bli enige om prisnivået?

– Nei, det er jeg ikke. Det ville overrasket meg stort. Bankene trenger å drive kostnadseffektivt og ha fokus på kjernedriften. Jeg tror kompetansen vi har på inndrivelse også vil trenges i fremtiden, sier Nielsen.