ØKONOMISK KRIMINALITET
KLP Banken inn i Skatteetatens krim-samarbeid
Enda en bank blir mer i Skatteetatens «Tettpå». KLP Banken beskriver samarbeidet som en viktig del av samfunnsansvaret.
Skatteetatens «Tettpå» er et samarbeid mot arbeidslivskriminalitet. Etaten har avtaler med aktuelle kommuner og Kartverket om utveksling av data fra byggesøknader og hjemmelsoverganger, og skal hjelpe forbrukere å velge seriøse håndverkere når man skal bygge eller pusse opp.
Gjennom samarbeidet ønsker KLP Banken nå å få sine bankkunder til å ta gode valg.
– Dette samarbeidet er en viktig del av vårt samfunnsansvar som bank og finansaktør. Ved å hjelpe kundene våre med å ta trygge og informerte valg, bidrar vi også til å redusere risikoen for arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Dette er et viktig steg mot et mer bærekraftig og seriøst arbeidsliv, sier administrerende direktør Marianne Sevaldsen i KLP Banken.
Skatteetaten skriver i meldingen at byggenæringen er den næringen hvor det er hyppigst forekomst av arbeidslivskriminalitet, og risikoen er spesielt stor i forbrukermarkedet.
– Bankene «eier» viktige tidspunkt i forbrukernes brukerreise ved bygging, rehabilitering og oppussing. De har også forbrukerens oppmerksomhet på et tidlig tidspunkt i prosessene. Her ser vi at bankene kan spille en viktig rolle i å mobilisere, informere og veilede sine kunder når de er mest mottakelige for kunnskapen. Bankene har en stor urealisert påvirkningskraft som vi mener bør realiseres for å nå samfunnets felles mål om forebygging av arbeidslivskriminalitet og et bærekraftig arbeidsliv, sier divisjonsdirektør Odd Woxholt i Skatteetaten.
Vil ha med flere
Finans Norge anbefaler alle banker å innføre tiltakene som skisseres i Tettpå boligkjøper, og er en av samarbeidspartnerne til Skatteetaten på tiltaket, sammen med blant andre som Politiet, NAV og NHO.
På starten av året fortalte direktør for privatmarked Endre Jo Reite i BN bank om hvorfor BN Bank var med i samarbeidet til BankShift.
– Mesteparten av det som skjer med useriøs arbeidskraft i byggenæringen er finansiert av banker. De fleste låner penger til oppussing, så vi finansierer en del av næringslivet vi ikke vil finansiere, sa han.
Les mer her: