REGULERING
Mener risikoen overdrives: – Det hele høres litt konstruert ut
– Dette er på høy tid, sier Bent Gjendem, som applauderer forslaget om å løsne på koblingen mellom lønnskonto og boliglån.

Administrerende direktør i Heder Bank, Bent Gjendem, ønsker velkommen myndighetenes forslag om å fjerne bankenes mulighet til å kreve at kundene har både lønnskonto og boliglån under samme tak.
– Dette er på høy tid. Konkurransen på boliglån må bli bedre, og det er ikke i kundenes interesse at man kobler lønnskonto og boliglån, sier Gjendem til BankShift.
Mens flere aktører advarer mot forslaget og frykter det kan føre til økt mislighold, mener Gjendem at tiltaket kan gi både kunder og banker nye muligheter.
– Det finnes andre lånetyper hvor det kan være grunn til bekymring for mislighold, men på lavrisiko boliglån er ikke dette et problem. Det hele høres litt konstruert ut, sier han.
– Mislighold er ekstremt lavt
Lene Nevland Sivertsen, direktør for personmarked i Rogaland Sparebank, har uttalt at banken ser at risikoen for mislighold er lavere hos de kundene som også har lønnskonto på samme sted som boliglånet.
– Ikke alle kunder er like strukturerte når det kommer til sin egen personlige økonomi og for disse kundene ser vi at det har en verdi å ha en del økonomiske tjenester samlet, påpeker hun.
Gjendem påpeker på sin side at misligholdet på boliglån i Norge er ekstremt lavt, og det er allerede strenge reguleringer for å få boliglån.
– Vi har tillit til at folk har god oversikt over økonomien sin. I vårt kundesegmenter i Heder er nettopp dem som har orden i økonomien. Hvor de har boliglån og lønnskonto spiller ingen rolle. Jeg har svært liten tro på at dette vil føre til økt mislighold på boliglån i Norge – det er rett og slett ikke der skoen trykker.
Norges Bank og Konkurransetilsynet har allerede uttrykt sin støtte til forslaget, som nå er sendt ut på høring, Foreløpig har ingen banker sendt inn høringsinnspill til saken.
Trygghet i registrene
– Hva tenker du om arbeidet med å gjøre kredittvurderinger – er det ikke lettere å gjøre gode vurderinger når alt er samlet i én bank?
– I prinsippet gjelder det at jo mer informasjon du har, desto bedre kredittvurderinger kan du gjøre. Men i Norge har vi allerede veldig gode registre, og vi har et godt gjeldsregister, sier Gjendem.
Han skyter likevel inn en idé som han mener ville gjort systemet enda tryggere:
– Én ting vi kunne fått på plass, er å inkludere boliglån i gjeldsregisteret – det er nok det neste naturlige steget.