BETALING

Nordmenn vippser mest til utlandet

Vipps Mobilepay ligger foran skjema på vennebetalinger til utlandet. Tror norske foreldre med studerende barn i Danmark bidrar til god start

Muligheten å vippse til danske og nordmenn har fått en god start.
Publisert Sist oppdatert

– Vi hadde en målsetning om cirka 1000 daglige betalinger på tvers av landegrenser etter sommerferien. Det har vi nådd med god margin,  sier produktsjef Espen Andreassen i Vipps MobilePay.

– Da to måneder ble plassert tidligere i uken, hadde vi vippset hverandre nær 65 000 ganger i Norden, legger han til.

Nordmenn er dem som er blitt gladest i å ta i bruk tjenesten, tett fulgt av danskene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kari Kjær i en e-post til BankShift. 

Det betyr også at brorparten av pengene blir sendt mellom Norge og Danmark og at mesteparten av transaksjonene blir sendt sørover. 

Åpnet i juni

Det var den  19. juni som Vipps Mobilepay åpnet for vennebetalinger mellom nordmenn, dansker og finner. 

– «Cross-border payments» er helt avgjørende for at vi skal få tatt ut potensialet i fusjonen, sa Vipps Mobilepay-sjefen Rune Garborg til BankShift tidligere i år.

En ting som skiller grensekryssende vennebetalinger fra de norske er at en overforing koster fire prosent av beløpet som vippses.  Det ble kritisert av blant annet ZTL-gründer Andreas Bjerke, som mente at Vipps Mobilpays prissetting kunne sammenlignes med «ran på høylys dag».

Foreldre bidrar til økt beløp

Avgiften ser ikke ut til å ha hatt veldig stor påvirkning. Ifølge Andreassen har snittbeløpet som folk vippser til hverandre økt mener enn hva selskapet forventet, men at det kan ha en sammenheng med at 50-åringer er en gruppe som kommer høyt på listen om den som vippser hyppigst.i

– Vår teori er at unge i sommer ofte vippset hverandre for en runde med is eller øl. Det at 50-åringene nå gjør sitt betalingsinntog, og snittbeløpet vokser, kan skyldes at flere foreldre enn antatt vippser til sine håpefulle som studerer i utlandet, sier Andreassen.

Selv om Vipps Mobilepay er fornøyde med over 1000 utenlandsbetalinger om dagen, er det fortsatt langt igjen til noen rekordnivåer.

16. mai i år ble nemlig rekorden for vennebetalinger i løpet av én dag slått. Da vippset nordmenn hverandre 1,2 millioner ganger.