BETALING

Nå kan du vippse til dansker og finner – men det blir ikke gratis

– I dag bringer vi Norden enda litt tettere sammen, sier Rune Garborg i Vipps MobilePay og trykker på startknappen for vennebetalinger over landegrensene. 

Vipps krysser en grense og begynner å tilby vippsing til dansker og finnner.
Publisert Sist oppdatert

Å kunne sende penger på tvers av landegrensene har vært den kanskje aller mest prioriterte oppgaven etter sammenslåingen av de mobile lommebøkene Vipps og Mobilepay.

– «Cross-border payments» er helt avgjørende for at vi skal få tatt ut potensialet i fusjonen, sa Vipps Mobilepay-sjefen Rune Garborg til BankShift tidligere i år.  

Farvel til IBAN

Nå melder selskapet at oppgaven til sist er løst og at det er blitt like enkelt å vippse dansker og finner som det er å vippse en venn i Norge. Det betyr at 11,6 millioner brukere av Vipps i Norge og MobilePay i Danmark og Finland kan sende penger til hverandre kun ved bruk av telefonnummer.

– Dette har vært etterspurt lenge, og nå har vi endelig løsningen klar. Det betyr farvel til lange IBAN-nummer og mange tastetrykk. Nå trenger du bare et telefonnummer. Dette er det første av mange skritt vi tar for å bringe Norden enda tettere sammen, sier Garborg.

Å vippse en danske blir imidlertid ikke helt identisk med å vippse en nordmann. De norske vennebetalingene er konto-til-konto-betalinger, men Vipps-betalinger til Danmark og Finland vil bruke betalingsnettverkene til Visa og Mastercard.

Betaler fire prosent

Det betyr at vennebetalinger til utlandet vil koste penger, mens vippsing i Norge fortsatt vil være gratis.  

Nå har Rune Garborg gjort Vipps Mobilepay til ett betalingsområde i alle fall for vennebetalinger.

Vipps Mobilepay melder at en overføring vil koste fire prosent av beløpet som skal sendes. I tillegg  kan banken legge på et valutapåslag, som når man bruker bankkortet sitt i utlandet. Det koster ingenting å motta pengene.

Dette betyr at kostnaden for å vippse 1000 kroner fort kan bli dyrere enn å betale på vanlig måte i nettbanken. De fleste banker tar 30-35 kroner for en utenlandsbetaling i nettbanken.

– Hvorfor har dere lagt dere på et relativt høyt prisnivå på en tjeneste som fortsatt vil være gratis i Norge?

– Målet vårt er først og fremst å forenkle det å dele regningen etter et måltid med nordiske venner, vippse en danske for en kopp kaffe eller sende en pengegave til niese i Finland. Der andre tilbydere ofte tar et fast beløp uavhengig av hvor stort eller lite beløp som skal overføres, har vi valgt en prosentmodell som er mer gunstig for de mindre summene, skriver Garborg i en e-post til BankShift.

– Vårt mål er å tilby den enkleste løsningen. Å sende penger vil nå være veldig, veldig enkelt, legger han til. 

Kommer til Sverige også 

Foreløpig er det bare privatpersoner som kan vippse til hverandre. I løpet av kort tid skal det også bli mulig å betale med Vipps hos butikker og organisasjoner i Danmark og Finland som tilbyr betaling med Vipps MobilePay. 

Til høsten skal også svenskene bli inkludert i vennebetalingsfamilien og kunne laste ned Vipps-appen. Noe som norske hytteeiere i Sverige sannsynligvis vil like.   

  – Vi har som mål å forenkle hele den nordiske regionen. Sverige er det største landet og svensker skal selvfølgelig også kunne ta del i dette. Vi ser derfor veldig frem til å lansere Vipps på det svenske markedet, sier Garborg.