ARBEIDSLIV

Normen er klar - nå skal det forhandles lønn i bankene

Industrien har lagt lista for lønnsoppgjøret i finans på 5,2 prosent. Resultatet bør reflektere det sterke fjoråret, mener Finansforbundets leder Vigdis Mathisen.

Leder for Finansforbundet, Vigdis Mathisen.
Publisert Sist oppdatert

Nesten et døgn på overtid ble det søndag enighet mellom Fellesforbundet (LO) og Norsk Industri (NHO) i frontfagsoppgjøret.

Rammen for oppgjøret endte på 5,2 prosent. Teknisk beregningsutvalg har anslått prisveksten til 4,1 prosent, noe som vil bety en reallønnsvekst solide 1,1 prosent. Norges Bank og SSB har lagt sine anslag noe høyere, på henholdsvis 4,4 og 4,5 prosent. 

– Vi tar resultatet i frontfagsoppgjøret til etterretning. Vi legger denne økonomiske rammen til grunn som en norm når vi skal i gang med våre forhandlinger, sier Vigdis Mathisen, leder i Finansforbundet, i en pressemelding.

Forbundet forbereder nå forhandlinger med arbeidsgivernes organisasjoner Spekter, Virke og Finans Norge den neste måneden (se faktaboks).

Hvis man tar utgangspunkt i gjennomsnittslønnnen til ansatte i finans  (812.500 kroner), kan man med tilsvarende forhandlingsresultat forvente et lønnstillegg på 42.250 kroner.

Forhandlings­datoer i finans

  • Finansforbundet og Spekter: 9. – 10. april.
  • Finansforbundet og Virke: 9. april.
  • Finansforbundet og Finans Norge: 22. – 23. april.
  • Finansforbundet og Inkasso Finans Norge: 7. mai.

(Kilde: Finansforbundet)

Krever «sin del» av verdiene

Finansnæringen generelt og banker spesielt leverte kruttsterke resultater i fjor, mye takket være hyppige rentehevinger. Ifølge SSB rapporterte bankene et samlet resultat etter skatt på 88,5 milliarder kroner i fjor, en økning på 17,2 milliarder kroner fra 2022. 

Flere banker har allerede sendt deler av dette videre til ansatte i form av bonuser. For eksempel fikk alle ansatte i SR-Bank full uttelling og 10 prosent av brutto fastlønn i bonus som takk for innsatsen i 2023. Også i DNB og SpareBank 1 Gudbrandsdal fikk de ansatte en historisk høy bonusutbetaling.

– Finansnæringen kan vise til svært gode resultater. Dette har kommet eierne til gode. Nå forventer vi at de ansatte får sin del av verdiskapningen i form av reallønnsvekst, sier Mathisen i pressemeldingen.

I år er det er såkalt hovedoppgjør, som betyr at det forhandles om mer enn lønn. NHO og LO er blant annet enig om en etter- og videreutdanningsreform. Finansforbundet og Finans Norge ble tidligere i år enig om å sette ned et samarbeidsforum som skal se på bransjens bruk av kunstig intelligens.

Finansforbundet vedtok på slutten av fjoråret å melde seg ut av hovedorganisasjonen YS, og forhandler nå som selvstendig part.