REGULERING

Nye kapitalkrav til bankene

Onsdag formiddag la regjeringen frem en pakke med tiltak som de mener vil bedre rammevilkårene for små og mellomstore banker.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
Publisert Sist oppdatert

Endringene regjeringen la frem onsdag er i stor grad oppfølging av EU-regelverk som ble vedtatt i sommer, og er således ventet. 

Tidligere denne uken fortalte finansdirektør i Sparebank 1 Østlandet, Geir-Egil Bolstad, om hvordan endringene treffer banken nå.

Tiltaket som fremheves som det viktigste av Finansdepartementet, er en utredning av endringer i bankenes kapitalkrav. Den skal blant annet ta for seg innføring av en ny og mer risikofølsom standardmetode for beregning av kapitalkrav for kredittrisiko. 

Standardmetoden brukes av de mindre bankene, og målet er at den nye metoden skal gjelde i Norge fra 1. januar 2025.

Pilar 2

Finansdepartementet innfører også nye krav til kapitalsammensetning for såkalte pilar 2-krav. 

Dette skal ifølge en pressemelding gi lavere krav til ren kjernekapital, særlig for de mindre bankene. Heretter skal pilar 2-kravet som hovedregel dekkes av 56,25 prosent ren kjernekapital, mot tidligere 100 prosent.   

Dette tiltaket innføres allerede ved årsskiftet, 31. desember 2023.

− Bankkundene er vinneren når små og mellomstore banker nå skal få bedre rammevilkår, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i meldingen.

Han påpeker at de fleste banker i Norge er små eller mellomstore, og bruker den såkalte standardmetoden til å beregne sine kapitalkrav. 

− Det at vi nå vil få på plass den nye og langt bedre standardmetoden allerede 1. januar 2025, vil gi små og mellomstore banker bedre og mer rettferdige rammevilkår opp mot større banker. Dette kan også bidra til mer effektiv konkurranse i bankmarkedet, noe alle bankkunder er tjent med, sier finansministeren.

– Enda viktigere

Myndighetene ga i fjor de ett års utsettelse på det såkalte systemrisikobufferkravet til minste bankene.

Noen av bankene har uttrykt bekymret for konkurransevilkårene når dette kravet fra nyttår også blir gjeldende for dem.

− Med de grepene vi tar nå, gir vi de små og mellomstore bankene forutsigbarhet for gode rammebetingelser fremover. For regjeringen er det viktig med et mangfold av banker, for å sikre konkurranse og konkurransedyktige banktjenester for folk og næringsliv i hele landet, sier Vedum.

− I dagens situasjon med høye renter er det enda viktigere enn tidligere at det er god konkurranse i bankmarkedet, som sikrer den enkelte kunde best mulig vilkår.