STRATEGI

Regionbanken som ikke skal åpne et Oslo-kontor:  – En effektiv og rasjonell måte å jobbe på

Flere distriktsbanker satser i hovedstaden, og begrunner det med at de må sikre nærhet til kundene sine som har flyttet ut. Noen velger en annen strategi, som den eneste av de regionale Sparebank 1-bankene. Til tross for manglende Oslo-kontor, ser SNN nå en større vekst i sitt sørlige markedet enn i sitt primærmarkedsområde.

Bjørn Bardal, fungerende direktør for personmarked i Sparebank 1 Nord-Norge
Publisert

Denne uken kom nyheten om at nok en distriktsbank – denne gangen Sparebank 1 Gudbrandsdalplanlegger å åpne et kontor i Oslo

Årsaken, ifølge banksjef Per-Ivar Kleiven, er at banken ønsker å følge de kundene som flytter inn til Oslo-området, og betjene dem som har en tilknytning til dalen, men som bor eller jobber i Oslo.

Kleiven sin bank føyer seg inn i en lang rekke store og små banker hvis hovedkontor og primærmarkedsområde er et annet sted, men som har valgt å også satse i Oslo. 

Blant dem finner vi Sparebanken Møre, Sparebank 1 Lom og Skjåk, Sparebank 1 Hallingdal Valdres, Rørosbanken, Sparebanken Øst og Rogaland Sparebank. 

I tillegg satser også de større aktørene: Sparebanken Norge, Sparebank 1 Sør-Norge, Sparebank 1 Østlandet og Sparebank 1 SMN har alle kontorer, eller planlegger kontorer, i hovedstaden.

Én av de bankene som har valgt å ikke etablere seg i Oslo med fysisk tilstedeværelse, er Sparebank 1 Nord-Norge (SNN). De er dermed den eneste av de store, regionale Sparebank 1-bankene som ikke har et eget Oslo-kontor.

Et senter for Sør

Bjørn Bardal, fungerende direktør for personmarked i SNN, forteller at banken isteden har etablert et eget finanssenter som betjener kunder utenfor primærmarkedsområdet, som de definerer som kundene sør for Saltfjellet. Det mener han fungerer vel så godt.

– Dette dedikerte finanssenteret heter Finanssenter Sør, og det følger opp kundene våre utenfor nord-Norge. Vi har sett at de digitale løsningene er såpass gode at dette er mulig, og  enheten vår her i Tromsø kan derfor følge opp kundene våre digitalt. 

Bardal forteller at opplegget har vært en suksesshistorie så langt, og at veksten ved finanssenteret som fokuserer på kundene utenfor landsdelen, faktisk er større enn den organiske veksten i Nord-Norge.

– Selv om veksten er bra her også, legger han til.

Fungerer godt

– Vår strategi er å være nær og tilgjengelig for kundene våre, og derfor må vi gjøre noe for å ivareta kundene også i denne regionen, har Kleiven i SB1 Gudbrandsdal uttalt til BankShift om Oslo-satsingen .

Bardal sin erfaring er derimot at man ikke nødvendigvis behøver et fysisk kontor for å være nær og tilgjengelig for kunden.

– Det skjer sjeldnere og sjeldnere at bankkunden fysisk må innom et kontor, kanskje bare ved etablering av kundeforhold – og det kan man jo også gjøre digitalt med BankID. Det handler mer om hvordan vi følger opp kundene og aktivt tar kontakt med dem. Med et fysisk kontor må kundene komme til oss, men mye foregår nå på telefon og digitale plattformer, sier han.

Han legger til at han selvfølgelig ikke vet ikke hva fremtiden bringer, men at SNN foreløpig synes løsningen fungerer svært godt, og at Bardal mener banken jobber effektivt og lønnsomt på denne måten. 

Nordnorsk patriotisme

Det finnes ingen offisiell statistikk på hvor mange nordlendinger det finnes i Oslo og omegn, men det påstås at Oslo er det største nordnorske byen. 

Mon det, men hovedstaden er definitivt en by med mange nordnorske tilflyttere. Og selv om det ikke foreligger empirisk forskning på området, er i hvert fall undertegnede et levende bevis på at de valfartende nordlendingene ofte har en sterk patriotisme for de nordnorske hjemtraktene. 

– Når for eksempel SB1 Gudbrandsdalen velger å spille på dølingene sin 'regionalfølelse', ville ikke Oslo-markedet vært et lett bytte for dere hvis dere gjorde det samme? Her er det jo flust med nordlendinger. 

– Som sagt er dette ikke låst hos oss heller, men vi ser at dagens løsning fungerer for oss. Kundene er fornøyde, og vi klarer å følge dem opp. Mange kunder som har flyttet ut, tror kanskje det ikke lenger er hensiktsmessig å være kunder hos oss, men vi opplever at når vi tar kontakt, er det mange som vender tilbake, sier Bardal.

Digital lokalkunnskap

Det å sikre lokalkunnskap om Oslo-området er et hyppig argument som ofte løftes når det er snakk om fysisk tilstedeværelse i hovedstaden, men Bardal sier han opplever at kundene er fornøyde med kompetansen til Finanssenter Sør, til tross for at de sitter i Tromsø.

Finanssenter Sør håndterer nå 90 prosent av kundene utenfor primærmarkedsområdet over Teams, telefon og digitale flater.  

– Vi har inntrykk av at kundene er fornøyde med løsningene, og vi ser på tallene at dette fungerer, sier Bardal.

– Hvorfor tror du andre banker velger å etablere seg fysisk i Oslo?

– Vi registrerer at dette skjer, og at de andre bankene gjør sine vurderinger. Hvorfor andre banker velger en annen strategi, må de nesten svare for selv – det kan ikke jeg vurdere, sier Bardal. 

Han sier at dagens strategi en «effektiv og rasjonell» måte for SNN å jobbe på.

– Vi ser at kundene er fornøyde og kan beholde sin nordnorske bankforbindelse på denne måten, selv om de flytter ut. Nordlendinger har jo en sterk relasjon til Nord-Norge – spesielt når det er finvær her i nord, og dere sørpå ikke har det så fint.