BANKKONKURRANSE

Reite om konkurransen: – Næringen har et problem med likebehandling

Direktør for personmarkedet i BN Bank mener konkurransen ikke er god nok i det norske bankmarkedet, og at bankene prisdiskriminerer.

Direktør for personmarked i BN Bank, Endre Jo Reite.
Publisert Sist oppdatert

Forrige uke kom Finans Norge med sitt svar til Finansdepartementet om konkurransen i bankmarkedet, og da spesielt et spørsmål om konkurransen rundt bankbytte. 

I Finans Norges rapport kom det tydelig frem at man mente at konkurransen er god nok, og at det ikke var nødvendig å legge mer rapportering på norske banker.

– Det er mange ting man kan gjøre, men spørsmålet er om man ønsker å pålegge bankene ekstra arbeid på toppen av det de allerede rapporterer på? Det blir kost/nytte betraktninger, sier administrerende direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge til Bankshift.

Finansdepartementet stilte konkrete spørsmål om kontoportabilitet og endringer i Finansportalen, som begge ble skutt ned av Finans Norge i svaret, på bakgrunn av kost/nytte.

Rett og feil

Leder for privatmarked i BN Bank, Endre Jo Reite, mener Finans Norge både har rett og feil i rapporten som ble levert.

– Finans Norge har rett i at konkurransen om de digitale kundene er god, så de har helt klart et poeng. Selvbetjeningsløsningene blir gradvis bedre, så er man heldigital, er konkurransen bra i forhold til andre land, sier Reite til Bankshift.

Han mener konkurransen for heldigitale kunder med lav belåningsgrad i sentrale strøk er veldig tøff, men at problemene kommer ute i distriktene.

– Typisk eldre kunder, der ser man høye byttebarrierer. Og det er en stor del av Norges husholdning som sitter med langt høyere rente enn hva de hadde fått om de oppsøkte konkurrerende banker, sier Reite.

– Ser vi på prisforskjellen på de som bytter bank og de lojale bankkundene, så er prisforskjellen på 0,2 prosent, legger Reite til.

Finansportalen

Så på spørsmålet om Finansportalen er god nok slik den er i dag, uten at bankene skal rapportere på noe mer, er Reite klar i sin mening.

– Nei, det er den ikke. 

– Den er veldig forvirrende for en forbruker. Den representerer heller ikke prisen man faktisk gir og det er mange produkter. Om man fulgte departementets forslag om gjennomsnittlig rente i Finansportalen, så vil man hvert fall få et innblikk i hvem som er dyre og hvem som er billige, sier Reite.

«Bankene diskriminerer»

Og som Reite har påpekt i et tidligere innlegg hos Bankshift, har han også et problem med hvordan bankene rapporterer. Bankdirektøren mener det er ulovlig og ikke ta høyde for fremtidig renteoppgang i markedsføringen, noe mange banker i dag gjør.

– Næringen har et problem med likebehandling hvor man kan ha en forretningsmodell som baserer seg på prisdiskriminering. Er det rettferdig og riktig å gi bedre tilbud til andre bankers kunder enn til sine egne? Spør Reite.

– I Norge virker det som vi bruker manglende byttevillighet til å ta bedre betalt fra de som ikke bytter. Prisforskjellen gjelder også på innskudd, da det kommer nye produkter for å tiltrekke nye kunder, mens de lojale kundene ikke får de gode rentene, sier Reite.

Han tror det vil skje endringer i markedet, og sier han ser reaksjoner på det i Europa.

– Om noen år kommer dette til å opphøre. Ellers i Europa har man ikke like stor mulighet til å prisdiskriminere. I Norge har vi enorm tillit fra kundene og det utnyttes. Det er nok mange banker som vil oppleve det fremover, sier han.

Åpen for innspill

Moen i Finans Norge sier til Bankshift at man ikke har tatt høyde for denne utfordringen i rapporten som ble levert til Finansdepartementet, og at Finans Norge ikke har satt noen avgjørelse i sten.

– Det har ikke vært tema nå, men vi er opptatt av at folk skal ta velinformerte avgjørelser. Det er det som gjør at konkurransen fungerer, sier hun.

– Men at det er noe som må vedlikeholdes og jobbes videre med fra bransjens side også, det er vi de første som skriver under på, legger Moen til.

Gjør det tøffere for utfordrerne

Prisdiskrimineringen mener Reite også bidrar til at konkurransen for utfordrerbankene er vanskeligere enn hva det burde vært.

– Hvis man som utfordrerbank gir et godt tilbud til en kunde i en bank som har høy rente, så vil kunden i tre av ti tilfeller få et mottilbud fra banken de har, og da går bytteterskelen opp. Kostnadene i å jage etter kunder blir høy, sier han.

Rapporten Finans Norge nå sendte inn til Finansdepartementet ble laget også med innspill fra medlemsbankene, og Moen forteller at bankene merker på konkurransen nå.

– De opplever det veldig sterkt og opplever det på kroppen hver eneste dag, særlig når utlånsveksten er lavere. Og kanskje folk har blitt mer bevisste når man har mindre å rutte med, sier Moen.