FINTECH
Sikter mot milliarden innen 2030: – Hele markedet er i kjøpsmodus
Aritma er familiebedriften som har byttet «salg by accident» med skikkelig ambisiøse vekstmål.

– Vi rider på en sinnssyk bølge nå og onboarder hver måned mellom 600 og 800 selskaper på vårt API. Det sier litt om hvor mye som skjer i ERP-markedet nå, sier salgs- og markedssjef i Aritma, Vegard Haveland.
BankShift møter ham og daglig leder Thor Kristian Seth på selskapets kontor i Bergen i forbindelse med Norway Fintech Festival.
Veddemålsavgjørelse
Det første som må avklares er et internt veddemål de kom med i BankShift for et år siden. Det gjaldt om selskapet skulle passere 100 millioner kroner i årlige gjentagende inntekter (ARR) før eller etter sommeren i år. Haveland var optimisten og Seth den litt mer forsiktige.
– Vil du si hvem som fikk rett, sier Seth spøkefullt til sin markedssjef.
– Du, men det betyr jo bare at vi ikke vokste riktig så raskt som vi hadde lyst til, kommer lynraskt i retur fra Haveland.
Selskapet er uansett på god vei mot målet. Ved utgangen av 2024 lå ARR på 57 millioner, det hadde økt til 74 i mars og ifølge Seth vil 100 millioner passeres i god tid før 2025 er over. Så «kranglingen» må sies å være av den snillere sorten.
Vokser raskt
At de gjentakende inntektene går opp synes også i regnskapet. Omsetningen økte med drøyt 25 prosent fra 39,5 millioner kroner i 2023 til 51 millioner i fjor. Resultatet endte med et underskudd på rundt 1,5 millioner, omtrent på samme nivå så de siste årene.
En annen måte å beskrive Aritmas posisjon på, er at i underkant av 50.000 bedrifter i Norge og delvis i Sverige er koblet til selskapets plattform i dag.
De siste årene har Aritma vært inne i en vekstfase. Antall ansatte har omtrent blitt doblet de siste to årene. Da Haveland begynte, fantes det ikke en salgs- og markedsavdeling. I dag teller hans kommersielle team 11 personer.
Jobber mer som en startup
Første gang Shifter intervjuet Tor Kristian Seth i 2021, innrømmet han at behovet av en kommersiell leder var akutt, fordi selskapet ikke hadde hatt tid til oppsøkende salg, men mest fått inn kunder gjennom «salg by accident».
– Du kan si at måten vi bygger et selskap på nå ligner mye mer på en fem år gammel start-up som har blitt en scale-up, enn et 35 år gammelt familieselskap som har blitt en scale-up. Alle, inkludert meg selv og Thor, er her fordi vi ønsker å lage en super tech-suksess fra Vestlandet, sier Haveland.
Aritma er nemlig familiebedriften som gjennom mange år har bygget seg opp til å bli en betydelig aktør når det gjelder å koble sammen finansiell data mellom bedrifter, regnskapssystemer og banker.
Først gjennom batch-orienterte filoverføringer og i senere år gjennom en egen API-basert plattform for integrasjon av betaling og avstemning. Det har gjort Aritma godt posisjonert i en global megatrend innen ERP, som kan sies å ha vokst frem nedenfra og opp.
Et marked i kjøpsmodus
Mens småbedrifter for lengst har flyttet til skyen med hjelp av Aritma-partnere som Unimicro og Fiken, driver store selskaper og organisasjoner fortsatt denne typen virksomhet fra egne servere.
Ifølge Haveland har 50-60 prosent av det markedet har fortsatt ikke begynt migreringen. Blant annet fordi det er først nå selskaper som Microsoft, Oracle og SAP har fått systemer som er klare for å ta imot store aktører med komplekse forretningsprosesser.
– Alle store selskaper er i ferd med å ta noen beslutninger for de neste 20 årene, som innebærer at alle forretningsprosessene skal inn i skyen. Dermed er hele markedet i kjøpsmodus, sier Haveland.
Størst vekstmuligheter i Sverige
Utviklingen finner først og fremst sted nord i Europa. Når det gjelder denne typen API-baserte finansielle integrasjoner ligger Skandinavia langt foran.
Seth forteller at det er en endring på gang også sør for Østersjøen. Store tyske banker viser tegn til å være villige til å inngå bilaterale avtaler med selskaper som Aritma, noe som etter hvert kan åpne dører ut i Europa.
Likevel er det i Sverige det største potensialet ligger de kommende årene. Svenske myndigheter har slått fast at Bankgiro skal ha fått en ny, moderne betalingsinfrastruktur før utgangen av 2026.

– Det betyr at svenske banker nå begynner å fortelle kundene at de må oppgradere sine integrasjoner. Svenske selskaper henger etter i det arbeidet. Her kan vi være mellommannen. I stedet for å oppgradere bank for bank, kan de gjøre én API-kobling til Aritma og få tilgang til alle Nordens banker, sier Seth.
Det er en del av den bølgen Haveland sikter til innledningsvis og som gjør at selskapet ser ekstremt lyst på fremtiden.
– Systemene vi sikter oss inn mot nå, er de storkunde ERP-systemene som gjerne er til stede over flere geografier, og der fellesnevneren er at de lener seg på tredjeparter på bankintegrasjon, sier Seth og fortsetter:
– Det er for komplekst til at de ønsker å eie det selv i ulike markeder. Det er vår inngang. Vi har laget en modell der vi kan tjene penger på en Fiken-kunde med to transaksjoner i måneden. Det er det faktisk ingen andre som klarer å gjøre.
Nytt veddemål
Og som to ekte bergensere klarer Seth og Haveland ikke å la være å avslutte intervjuet med å komme med en ny fremtidsprognose. Litt mer langsiktig denne gang.
– Vi skal nå én milliard i ARR før 2030. Det må være et rimelig mål, slik markedet ser ut, sier optimisten Haveland.
– Denne gangen er jeg enig med deg, smiler Seth.