FUSJON
Skuffelse etter fusjon: – Dette er et løftebrudd fra SMN
Kun halvannet år etter at Sparebank 1 Søre Sunnmøre fusjonerte med SMN og ble til divisjon Sunnmøre og Fjordane, legges avdelingen ned og tidligere administrerende direktør i banken skvises ut av konsernledelsen.

Forrige måned ble det kjent at Sparebank 1 SMN gjør endringer i organisasjonen. En av endringene er at de legger ned divisjon Sunnmøre og Fjordane og erstatter den med flere finanshus i regionen. Det skaper sterke reaksjoner på Søre Sunnmøre.
– Dette er et løftebrudd fra SMN. Da Sparebank 1 Søre Sunnmøre fusjonerte med dem for et og et halvt år siden ble det lovet at divisjon Sunnmøre og Fjordane skulle være et satsingsområde med lokale beslutninger. Det er klart at det kan forandre seg, men at divisjonen blir nedlagt etter så kort tid er overraskende, sier Hans Olav Myklebust til BankShift.
Han ledet generalforsamlingen i Sparebank 1 Søre Sunnmøre som stemte for bankfusjonen. I dag leder han generalforsamlingen i Sparebankstiftinga Søre Sunnmøre som er største eier i SMN med en eierandel på 8,99 prosent.
– Bankbransjen er avhengig av tillit og den tilliten er nå brutt, kommenterer Myklebust.
Da fusjonen ble annonsert sommeren 2022 skrev bankene i en børsmelding at fusjonen ville føre til sterkere vekst på Sunnmøre og i Fjordane, gjennom blant annet å løfte enda flere bedriftskunder i regionen. Planen var å opprette region Sunnmøre og Fjordane som egen divisjon, med hovedkontor i Volda under ledelse av Stig Brautaset, som var administrerende direktør i Sparebank 1 Søre Sunnmøre. To år etter er altså den planen skrotet av SMN og Brautaset trer ut av konsernledelsen i SMN og trer inn i rollen som rådgiver for konsernledelsen i stedet.
Liten norgesrekord i løftebrudd
Myklebust og stiftelsen ble ikke orientert om omorganiseringen før banken informerte om det i en børsmelding.
– Hvordan har reaksjonene vært i lokalområdet på omorganiseringen?
– Det er blitt møtt med stor skuffelse på Søre Sunnmøre.
I forkant av fusjonen sa tidligere administrerende direktør i Sparebank 1 Søre Sunnmøre, Harald Indresøvde, at den var helt unødvendig.
– Om noen år er ikke fusjonsavtalen verdt papiret den er skrevet på. Det viser tidligere fusjoner som er gjennomført, sa Indresøvde til Finanswatch.
Etter at omorganiseringen ble kjent har han sagt til avisen Møre at det er en liten norgesrekord i løftebrudd.
Kunne påvirket beslutningen
Etter fusjonen har også to tidligere ledere i Sparebank 1 Søre Sunnmøre forlatt banken. I mai ble det kjent at tidligere leder for bedriftsmarkedet i Sparebank 1 Søre Sunnmøre, Sigrun Heltne Vartdal, tok stillingen som daglig leder på Ørsta næringskontor. Det skriver Ørsta Kommune på sine hjemmesider. Hun var banksjef for bedriftsmarked i SMN etter fusjonen. I oktober i år ble det kjent at også Ole-Magnus Orlien gikk til Sparebanken Møre, noe Sparebanken Møre opplyser på sine hjemmesider. Orlien var leder for kapitalrådgivning i Sparebank 1 Søre Sunnmøre da bankene ble fusjonert og fortsatte i samme rolle for hele SMN etter fusjonen.
– Hvis generalforsamlingen visste hvordan denne fusjonen ville se ut to år senere, ville dere stemt for den da?
– Det ville nok påvirket vår beslutning den gangen, svarer Myklebust.
Siste årsrapport for Sparebank 1 Søre Sunnmøre var for 2022. Det året hadde banken 9 prosent egenkapitalavkastning og brutto utlån på 10,4 milliarder kroner. Bankens utlånsvekst i 2022 var på 6,9 prosent. Ren kjernekapitaldekning var på 18,8 prosent.
Svarer ikke på beskyldning om løftebrudd
BankShift har blant annet spurt SMN om omorganiseringen er et løftebrudd og om banken tror generalforsamlingens fusjonsbeslutning ville sett annerledes ut hvis de var klar over at divisjon Sunnmøre og Fjordane ikke skulle eksistere i mer enn et og et halvt år.
– Endringene kommer som en følge av et strategisk valg om å rendyrke to forretningsdivisjoner. Vi har siden fusjonen forsterket vår tilstedeværelse på Søre Sunnmøre, og er nå nærmere 20 flere ansatte enn før fusjonen, svarer konstituert kommunikasjonssjef i SMN, Maria Isabelle Jøsok Bjørngaard, i en epost.
– Hva sier nedleggelsen om fremtidig satsing i regionen?
– Vi bygger også videre på vår posisjon i Nordfjord og Sunnfjord, og har nettopp flyttet inn i nye kontorer i Førde. Et av målene med ny organisering er å tilby flere tjenester under samme tak ved å satse videre på våre lokale finanshus. Vi har ambisjoner om å forsterke vår lokale tilstedeværelse i Midt-Norge gjennom våre finanshus, svarer Jøsok Bjørngaard.
Etter at fusjonen ble kjent har Sparebank 1 Sogn og Fjordane gått inn i Sparebank 1-alliansen.
– Er nedleggelsen av divisjon Sunnmøre og Fjordane påvirket av at Sparebanken Sogn og Fjordane er blitt med i Sparebank 1-alliansen?
– Vi er glade for at Sparebank 1 Sogn og Fjordane nå har blitt en del av Sparebank 1-alliansen, noe som viser styrken av alliansemodellen, svarer Jøsok Bjørngaard.
BankShift har også spurt SMN om hvordan de tror beslutningen om nedleggelsen av divisjonen kommer til å påvirke tilliten til eventuelle fremtidige fusjonspartnere. Det spørsmålet har ikke banken svart på.