CYBERSIKKERHET

Stadig flere digitale angrep mot DNB

Nye tall viser at landets største bank har håndtert 14,5 prosent flere digitale trusler i år enn i fjor. Særlig bedrageriforsøk øker kraftig.

Anders Hardangen står i spissen for sikkerhetsarbeidet i DNB, som blir stadig mer omfattende.
Publisert Sist oppdatert

Frem til 1. november i år har DNB registrert 18.926 cyberangrep og informasjonsikkerhetshendelser, går det frem i et fersk intervju Bankshift har gjort med  sikkerhetsdirektør Anders Hardangen i DNB.

Til sammenligning ble det registrert 19.852 slike saker totalt i fjor. Snittet i hendelser per dag har økt fra 54,4 til 62,3 i år, ved normalnivå i årets to siste måneder, som vanligvis er svært hektiske med mange bedrageriforsøk. Det er en økning på 14,5 prosent.

Svindel og bedrag står for mye av den samlede økningen. I perioden 2018-2022 har denne typen saker økt med hele 832 prosent i DNB. Bankshift har tidligere skrevet om hvilke grep bankene tar for å håndtere slike trusler.

– Vi har sett de siste årene at de digitale angrepene blir flere og større. Nå kommer man seg rundt jordkloden på sekunder. Bruken av Internett øker også, og vi får bare mer å forhindre. Mengden øker hele tiden, sier Hardangen.

Samtidig har storbanken opplevd færre alvorlige hendelser. I fjor håndterte DNB 15 såkalte «high severity incidents», mens tallet hittil i år er 10. En av dem var da banken ble utsatt for et tjenesteangrep av en prorussisk hackergruppe. Også i 2022 var det færre alvorlige angrep enn året før.