RESULTAT

Stort omstillingsår for Eika: – Vi samarbeider der vi kan og konkurrerer der vi må

Eikas årsrapport vitner om et hektisk år med store strategiske endringer som har båret frukter for alliansen.

Eika Gruppens kontorer i Oslo.
Publisert

Det har vært et år med omstilling på mange fronter for Eika Gruppen. En virksomhet er solgt, nye samarbeid er etablert, og det digitale tilbudet er lagt om. 

Internt har det vært høy aktivitet, og flere større prosesser har satt sitt preg på 2024, viser årsrapporten.

Stor salgsgevinst

Eika-alliansen består av 47 selvstendige banker med til sammen 197 bankkontorer, og alliansen betjener 800.000 kunder over hele landet. 

«Samarbeidet i Eika handler om å få til mer sammen enn det hver enkelt klarer alene. Skape verdi i fellesskap, gjennom å samarbeide der vi kan og konkurrere der vi må. Det er vårt mantra», skriver konsernsjef Steinar Simonsen i rapporten.

Etter salget av Eika Forsikring og gevinstføring knyttet til dette, endte konsernets totale resultat etter skatt i 2024 på hele 6,2 milliarder kroner, mot 364 millioner året før. 

Den ekstraordinære gevinsten på 5,7 milliarder kroner kom etter fusjonen mellom Eika Forsikring og Fremtind Forsikring, der Eika nå eier 20,1 prosent av Fremtind Holding.

Det underliggende driftsresultatet viser også vekst. Resultat før skatt, korrigert for engangsposter, var 311 millioner kroner – opp fra 78 millioner året før. 

Samlet forvaltningskapital for alliansen er på 550 milliarder kroner. Konsernets forvaltningskapital økte til 14,5 milliarder kroner, opp fra 13 milliarder kroner i 2023. Brutto utlån økte til 3,57 milliarder, en liten økning opp fra 3,34 milliarder kroner i 2023.

Digitalbank-endringer

Eika digitalbank har vært gjennom en betydelig omstilling det siste året. 

Virksomheten innen usikret kreditt og kredittkort ble i januar 2025 solgt til Kredittbanken ASA, som nå er et felles samarbeidsprosjekt for Eika- og SpareBank 1-alliansene. 

Samtidig lanserte selskapet sitt nye digitale bankkonsept Penni, rettet mot heldigitale boliglånskunder.

Resultatet før skatt for Eika Digitalbank ble negativt med -12,5 millioner kroner grunnet kostnader knyttet til den omfattende omstillingen.

Tap på utlån økte fra 31,8 til 41,6 millioner kroner. 

Brutto utlån endte på 3,57 milliarder kroner, hvorav 43 prosent av billånene var til elbil, i tråd med bankens grønne profil. 

Ny medlemsbank

Haugesund Sparebank ble i løpet av 2024 en del av Eika-alliansen og gjennomførte samtidig plattformbytte og overgang til nye produktselskaper. 

Administrerende banksjef i Haugesund Sparebank, Bente Haraldson Syre.

I rapporten beskriver banksjef Bente Haraldson Syre prosessen som krevende, men vellykket, og trekker frem både støtte fra Eika-organisasjonen og erfaringer delt av andre banker som avgjørende for en god gjennomføring. 

Positiv bærekraftsutvikling

Klimaregnskapet viser at Eika Gruppens direkte utslipp (scope 1) falt med hele 84 prosent fra 2023 til 2024, blant annet som følge av lavere bruk av fossile kjøretøy. 

Samtidig økte konsernets rapporterte indirekte utslipp (scope 3) betydelig, til 1,6 millioner tonn CO₂-ekvivalenter. Dette skyldes særlig finansierte utslipp fra aksjefond og lån til motoriserte kjøretøy, som nå er inkludert i beregningene.

Eika Gruppen har en felles klimaambisjon med alliansebankene om netto nullutslipp innen 2050, i tråd med Parisavtalen. 

I 2024 leverte konsernet estimater på finansierte utslipp fra boliglån, og planlegger tilsvarende for næringsbygg og kjøretøy i 2025.