MORGENDAGENS BANKKUNDER

Unge leier ut kontoen sin til kriminelle:
– Mangler forståelse for konsekvensene

Avdelingslederen i DNB forteller hvordan stadig yngre bankkunder trekkes inn i økonomisk kriminalitet, men vil ikke legge skylden på nettbankene alene.

Avdelingsleder for financial cyber crime center hos DNB, Sebastian Takle.
Publisert Sist oppdatert

Stadig yngre barn får tilgang til nettbank og Vipps, og bankene ser en ny type økonomisk kriminalitet bre om seg: ungdommer og barn brukes – bevisst eller ubevisst – som «muldyr» for organiserte kriminelle, ved at de får tilsendt en pengesum som de skal sende videre, mot betaling.

– Vi kjenner absolutt til denne problemstillingen, forteller Sebastian Claydon Takle, som er avdelingsleder for «financial cyber crime center» hos DNB.

Han vil derimot ikke legge skylden på nettbankbruken alene.

Ettertraktede unge

– Jeg hadde selv bankkort og konto da jeg var 13 år, for nesten 30 år siden. Når vi åpner for nye verktøy kommer det mye positivt, men også noen utfordringer, sier Takle.

Han hevder at nettbanken i seg selv ofte ikke er problemet, men heller at de unge brukerne mangler forståelse for konsekvensene. 

– De er ettertraktet av kriminelle fordi de tidvis er velvillige, og fordi de er for unge til å straffes, mener Takle.

– Dette er ikke et nytt fenomen. For noen år siden var det Canada Goose-jakker som skapte problemer – de kriminelle har alltid forsøkt å trekke ungdom inn i kriminalitet eller utnytte dem. Det er ikke så rart at verktøyene de bruker har blitt mer digitale i takt med resten av samfunnet, påpeker Takle.

Selger kontoen

Takle forteller at noen unge blir lurt til å gjennomføre en enkel transaksjon og stopper der. Her kan problemet løses med informasjon, mener han.

– Man kan forklare dem hvordan de kan være en brikke i et større puslespill, og at det de gjør, ikke «bare» er å sende penger fra et sted til et annet. Det er viktig at de forstår at de blir utnyttet av kriminelle som ikke vil dem godt, sier Takle.

Likevel finnes det også de som vet hva de gjør, og som gjør det med vilje. 

– Den siste gruppen er ofte involvert i annen småkriminalitet også, og disse trenger hjelp fra flere hold, sier Takle.

Han forteller at DNB også ser andre typer involvering, og at et annet problem er at noen unge lar kriminelle disponere kontoen sin, enten ved å «leie ut» eller «selge» den. 

Folkeopplysning

Takle vedgår at dette er en vanskelig problemstilling, og at en nullvisjon er urealistisk. Likevel kan mye gjøres. 

– Forebygging er en viktig del: DNB prøver å ha målrettet kommunikasjon, og vi bruker sosiale medier til informasjon rettet mot unge. Vi har også hatt skoleklasser på besøk. I tillegg må alle i bransjen drive med folkeopplysning for barn, foreldre og besteforeldre, sier Takle.

Han forteller også at DNB jobber hardt på deteksjonssiden for å stoppe ulovlig aktivitet, og avverger mange forsøk på å trekke barn inn i kriminalitet.

LES OGSÅ: