NISJEBANKER

Vokser videre i Sverige med milliardkjøp

Morrow Bank kjøper Lunars svenske låneportefølje på 1,6 milliarder svenske kroner. 

Administrerende direktør Øyvind Oanes i Morrow Bank.
Publisert Sist oppdatert

Da Morrow Bank tidligere i uken la frem resultater for andre kvartal varslet sjefen Øyvind Oanes at banken var åpen for å kjøpe seg til økt utlånsvolum

Klar for uorganisk vekst 

For drøyt en måned siden meldte Morrow nemlig at banken hadde inngått en avtale med svenske Qliro  om å kjøpe en låneportefølje på omtrent 700 millioner kroner. 

– Det er et godt eksempel på at vi har begynt å se på uorganisk vekst som vei videre fremover, sa Oanes til BankShift for et par dager siden.

Nå har han åpnet lommeboken igjen, og lagt beslag på en betydelig større portefølje.

Denne gangen handler det om den svenske låneporteføljen til danske Lunar, som i dag skal ha en verdi på 1,6 millarder kroner.

Det er et betydelig beløp, ikke minst tatt i betraktning at børsverdien til Morrow Bank er på drøyt 1,2 milliarder kroner.   

Tar over gammelt oppkjøp

Det er betydelig mindre enn da porteføljen ble Lunars. Det skjedde i april 2021 da Lunar kjøpte den svenske låneutfordreren Lendify for å få en fot inn på det svenske markedet.  På det tidspunktet ble porteføljen anslått til å være verdt om lag tre milliarder kroner.  

«Vi har mye kapital tilgjengelig og kjøpet av Lendify gir oss mulighet til å omsette det i utlån og på den måten akselerere vår nordiske vekst», sa Lunar-gründer Ken Villum Klausen i en pressemelding i 2021.

Eksakt hvor mye Lunar betalte for Lendify er ikke kjent, men ifølge den svenske avisen Breakit ble Lendify verdsatt til rundt 1,2 milliarder svenske kroner.

Avtalen  må godkjennes av det danske Finanstilsynet, og ifølge børsmeldingen fra Morrow forventes kjøpet å være fullført innen utgangen av september 2024. Kjøpet gjøre opp i kontanter og dekkes av bankens likviditet og kapital.