BOLIGLÅN

Mener kundestrategien til Danske Bank har gjort banken sårbar

Fagdirektør i Forbrukerrådet undrer seg over tidspunktet på offensiven til Danske Bank. – Er jo en bank som er til salgs, og alle vet det.

Fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Danske Bank gikk i forrige uke ut med en offensiv der de ønsker å hente inn nye kunder gjennom en kampanje. Markedsføringen går ut på et «ferdig prutet boliglån», som gir alle kunder en relativt lav rente i banken.

At det skulle komme nå, kort tid før et eventuelt salg av kundeporteføljen til Nordea, syns fagdirektør i Forbrukerrådet er litt rart.

– Hvorfor kommer de med det nå, og ikke for et år siden? Det er jo en bank som er til salgs, og alle vet det, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen til BankShift.

Mister indrefileten

Han tror det kan være en spesifikk grunn til at Danske Bank nå går ut for å jakte etter kunder, til tross for at banken er i en salgsprosess her i Norge.

– De mister jo indrefileten i bankbransjen med Akademiker-kontoen, med 105.000 kunder. Tekna skal jo også ut, sier Jensen.

– Hvis de mister halvparten av kundene, og flere til, så er det jo greit å ha noe annet enn bare skallet av en bank å selge, legger han til.

Jensen ønsker egentlig ikke å spekulere i hva andre gjør, men peker på at det kan være en del av forklaringen.

Sårbar strategi

Danske Bank begrunner den nye jakten på kundene med at man fortsatt skal være en konkurransedyktig bank så lenge man opererer i Norge. Og at man har bygget seg opp en kundeportefølje over tid ved å være konkurransedyktig. Det vet ikke Jensen om han er helt enig i.

– At de sier de har bygd porteføljen sten for sten, er litt feil. De har gått innkjøpsfelleskapene i møte og fått inn en haug av kunder. Det gjør dem også sårbare, som nå, når det forsvinner mange, sier Jensen.

Danske Bank skriver i sin markedsføring at boliglånet i banken er «ferdig prutet». Og Jensen reagerer på ordbruken.

– Ja, prute er et ord Forbrukerrådet unngår og som jeg aldri bruker. Danske Bank vil nok vise at de har fjernet noe som folk tenker på som negativt. Vi prøver konsekvent å bruke ord som reforhandle, eller ha et aktivt kundeforhold, sier Jensen.

Usikker skjebne

Men selv om Jensen stusser litt over tiden denne nye offensiven mot privatkundemarkedet kommer på, peker han på at ingenting er avklart.

– Heller ikke Danske Bank vet helt sin egen skjebne. Det var klart fra starten av at Konkurransetilsynet ikke så på dette som et naturlig oppkjøp. Nå har Danske Bank mistet litt kunder, så kanskje de ser annerledes på det nå, sier Jensen.

For om Konkurransetilsynet skulle stoppe Nordeas kjøp av personkundeporteføljen til Danske Bank, vil man på sett og vis tvinge Danske Bank til å fortsette i det norske markedet lenger enn de ønsker. Noe Jensen mener vil være spesielt.

– Det viktigste er jo å sikre at bankene som har lyst til å være i markedet har de beste forholdene til å skape sunn konkurranse. Ikke tvinge banker som egentlig ikke vil være her til å delta, sier Jensen.