KUNDETILSTRØMMING

SMN-sjef: – Mottat over 1000 personkunder fra Danske Bank

Kundestrømmen ut av Danske Bank har gitt flere banker tilførsel på kundesiden, men det er ikke bare personkundene som beveger seg.

Konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN.

Etter at Danske Bank gikk offentlig ut med nyheten i sommer om at personkundeporteføljen til banken skulle selges i Norge, har flere banker meldt om sterk kundetilførsel. 

Det gjelder spesielt nabobank i Trondheim, Sparebank 1 SMN, med tidligere Fokus Bank-mann Jan-Frode Janson ved roret.

– Det er jo litt trist da. Jeg satt i ledelsen i Fokus Bank i 11 år, og var viseadministrerende direktør i syv-åtte av dem. Så jeg synes det er litt vemodig. Det er trist for Trondheim som finansby, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i SMN til BankShift.

Han forteller at det alltid har vært en konkurranse mellom Sparebank 1 SMN og Danske Bank, der det i rekrutteringen alltid har gått folk begge veier. Den siste tiden har det kun gått én vei.

– Det er trist at man legger ned en så stor del av en satsing i Trondheim og Norge. Kortsiktig får vi ansatte og kunder i både bøtter og spann, så det er fint for oss. Men det er også vemodig, sier Janson.

Ville kjøpe porteføljen

Konsernsjefen legger ikke skjul på at Sparebank 1 SMN prøvde å kjøpe porteføljen til Danske Bank da nyheten kom. Valget til Danske Bank falt på Nordea.

– Vi prøvde å komme til bordet for å kjøpe, men var dessverre ikke ønsket som kjøper. I ettertid ser vi at det ikke er alle som liker tanken på å bli solgt, verken kunder eller ansatte, så det er mange som er i modus nå, sier Janson.

– Det er lettere å ta kontakt med potensielle kunder. Og har man først fått kontakt, så flytter de gjerne over til oss. Vi har mottatt over 1000 personmarkedskunder fra Danske Bank, legger Janson til.

Mister bedriftene

Men det er ikke bare på personmarked man merker at kundene kommer strømmende til. Også på bedriftsmarkedet merker SMN kundetilførsel fra Danske Bank.

– Danske har sagt at det ikke er kobling mellom bedriftsmarkedet og personmarkedet, men det har kommet over en del på bedriftsmarkedet også, sier Janson.

Han mener posisjonen til Danske Bank har falt noe de siste årene, og at det nå er i ferd med å skje noe med posisjonen til Danske Bank i midtnorge.

– Sånn som jeg ser det, den gamle Forretningsbanken, som ble Fokus Bank, og så ble Danske Bank, har vært bank nummer én for forretningsfamiliene her i byen. Hvert fall frem til finanskrisen. Etter det har det gradvis blitt redusert og nå har det skjedd noe dramatisk på den posisjonen der, sier Janson.

Merker trykket

Men det er ikke bare positivitet og kundetilførsel rundt bankmarkedet om dagen. Også hos SMN merker man medeitrykket på økte renter og negativ omtale av inntjeningen til banken.

– Det betyr jo noe for folk flest med økte renter. Dette er et tema som kommer opp med jevne mellomrom, avhengig av hvordan rentebildet ser ut. Der vi er nå, så tjener bankene penger, og renten går opp. Da blir det et hett tema, sier Janson.

Han må innrømme at det ikke alltid er like lett å få kritikk i lokalmedia, men at man prøver å kommunisere hvorfor det er som det er til kundene og samfunnet, og at de fleste forstår.

– Jeg må innrømme at når man ser seg selv i avisen på butikken eller noe sånt, så føler man at det er litt urettferdig, men så skjønner man det perspektivet også. De fleste forstår situasjonen om man kommuniserer det ut, uten at de nødvendigvis liker det, sier Janson.

Han er glad samfunnet har utviklet seg, og at det ikke er opptøyer som i gamle dager fra Italia, da kundene var litt misfornøyde med banken sin.

– Ser man på bankhistorien fra Firenze og Italia, så har ikke banken alltid vært så populær. Heldigvis er det slutt på halshugging, legger han til.