HVITVASKING
Danskene vil gi banker bedre innsyn i advokatenes klientkonto: – Kan absolutt dra nytte av erfaringene fra Danmark
Under BankID Bankaxepts konferanse fikk bransjen innblikk i erfaringer fra både Danmark og Sverige, og statssekretæren lovet mer samarbeid.

Onsdag holdt BankID Bankaxept en konferanse på arbeidet som gjøres med antihvitvasking. Det ble presentert hvordan man jobber med dette i både Sverige og Danmark, og journalistene i danske TV2, som jobbet med dokumentaren Den sorte svane, delte sine erfaringer med salen.
Journalistene fra Danmark delte også etterdønningene av dokumentaren, som har fått advokater og politikere til å trekke seg fra sine stillinger. Et av punktene som kommer tydelig frem i dokumentaren er hvordan en klientkonto hos en advokat blir brukt av underverden til å flytte penger. I Danmark ser man nå på muligheten til å gi bankene bedre innsyn i hvem som faktisk eier en klientkonto hos en advokat.

Vi har tidligere sett at dette også er et problem her i Norge. Saken mellom PST og Sandnes Sparebank (Nå Rogaland Sparebank journ. anm.), der Mulla Krekar sin konto er opphav til uenighetene, er et eksempel på dette, og at det kanskje trengs klarere regulering rundt denne typen tjeneste. Så vil man hente erfaring fra Danmark, og også gjøre endringer her i Norge?
– Jeg tror all den type erfaringer, om det så oppstår i et naboland, er noe å se på i Norge. Vi henter mye inspirasjon på tvers, men det er ulike fokusområder i de ulike landene. Vi kan absolutt dra nytte av erfaringene fra Danmark. Jeg opplever at det er god sparring på tvers av landegrensene, både mellom bransjeorganisasjoner og med våre motparter, sier leder for KYC Eva Cecilie Sandberg i BankID Bankaxept til BankShift.
Maner til samarbeid
På scenen på Ambassaden i Oslo sto blant andre statssekretær Sigve Bolstad (Sp), som også har vært leder av Politiets Fellesforbund. Han kunne fortelle at den danske dokumentaren gjorde at man også på Stortinget fikk øynene opp for hvordan underverden brukte advokater, jurister og økonomer til å hvitvaske og flytte svarte penger. Han påpekte at det den siste tiden har blitt økt ressursbruk for Økokrim og bekjempelse av økonomisk kriminalitet. Og var klar på hva som nå må til.
– Et godt samarbeid er helt uvurdelig. Og nå skal vi få til et godt samarbeid, sa Bolstad.
I BankID Bankaxept tror man det skal være mulig.
– Vi har jo fått det til historisk. Selskapet vårt er et eksempel på det samarbeidet, først mellom bankene, så mellom bankene og offentlig sektor. Jeg tror også vi kan få til et godt samarbeid på AML, men vi er nok tidligere i dialogen når det gjelder KYC og AML enn vi er på for eksempel ID og betaling, sier Sandberg.
BankID Bankaxept vil ta en rolle
Og som med så mye annet, står det på hvordan man kan utveksle data, påpeker KYC-lederen.
– Det blir spennende å se i hvilken grad man kan utveksle data. GDPR har vært til hinder for det, men arbeidet med AML og formålet bak AML bør legge til rette for å kunne utveksle mer data. Det å få disse varslingssystemene i næringen blir veldig viktig, sier Sandberg.
Hun sier BankID Bankaxept ønsker å ta en rolle i samarbeidet i bransjen fremover, og peker til koblinger mellom antihvitvasking og antisvindel. Sandberg mener man er nødt til å motarbeide svindel og ta tak i de gode dataene, slik at bransjen kan utøve kundekontroll på en effektiv måte.
Må dele erfaringer, og utfordringer
Bransjen har for alvor begynt å ta tak i problemet, gjennom flere tiltak fra flere hold. Blant annet er en såkalt regulatorisk sandkasse etablert, der Finanstilsynet og Datatilsynet i fellesskap inviterer bankene inn for å finne løsninger.
Sandberg mener løsningene på tvers av bransjen blir nøkkelen fremover.
– Vi er så vidt i gang. Jeg mener vi har hatt en økende modenhet og forståelse siden 2018. Vi er helt nødt til å ha gode bransjeløsninger, for det blir nøkkelen til det hele. Vi jobber tett med andre forretningssystemer for å være tilstede der brukeren er, og det blir veldig viktig for oss som KYC-system at det ikke er noe på siden, men er tett integrert i hverdagen til de som er rapporteringspliktige, sier hun.
Hun legger videre til at det er viktig å forstå at dette ikke bare handler om å være compliant for aktørene, men at det også er en rapporteringsplikt.
– Da er slike forum som dette veldig viktig, der bransjer kan møtes på tvers, dele erfaringer og utfordre hverandre. Det er en rolle vi ønsker å ta fremover, samtidig som vi har alliert oss med FCPA når det kommer til opplæring og det å få en god kultur for etterlevelse, sier Sandberg.
De samme problemene i Norden
Etter å ha hørt på innlegg fra Stortinget, advokattilsynet, aktører fra Sverige og journalister fra Danmark, har Sandberg også gjort seg opp noen meninger.
– Vi er nok ikke så forskjellige i Norden. Vi ser mye av de samme problemene i Sverige og Danmark som vi har i Norge. Og ikke minst, hvordan vi, gjennom samarbeidet på tvers av det offentlige og private, kan bli bedre til å bekjempe økonomisk kriminalitet.