HELSE
Reagerer på «intetsigende» minister-svar om gjeld og selvmord
Leder for marked og samfunn i Bluestep Bank og Bank2 er alt annet enn imponert over meldingene som kommer fra regjeringen etter spørsmål om helsetiltak for gjeldsofre: – Så lenge vi ikke må gjøre noe, er det vanskelig å få med seg bransjen.

I budsjettdokumentet for 2025 står det at regjeringen vil prioritere tiltak for å avdekke og håndtere gjeldsproblematikk, og at økonomiske problemer må ha en plass i det selvmordsforebyggende arbeidet.
Tage Pettersen, representant for Høyre i Østfold og første nestleder i Familie- og kulturkomiteen, stilte forrige uke et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren om når disse tiltakene vil bli presentert.
Svaret fra Jan Christian Vestre ga derimot ingen tydelig pekepinn på når man kan forvente tiltakene.
«Som et ledd i arbeidet med nevnte anmodningsvedtak har Helse- og omsorgsdepartementet initiert kontakt med andre departement berørt av problemstillingen, for å sikre at brede og treffende tiltak blir utviklet innen dette området. Utkvittering av anmodningsvedtaket vil bli fremmet for Stortinget på egnet måte».
– Ikke snakk om å finne opp hjulet på nytt
Bluestep Bank og Bank2 har i lengre tid jobbet med å hensynta psykisk helse i kunderådgivningen, og leder for marked og samfunn i banken, Diana Peters, forteller at de også har etterspurt tydeligere tiltak fra regjeringen.
– Politikk tar jo tid. Vi har holdt på i mange år nå og har flere ganger vært på Stortinget. Vi har også vært hos Helse- og omsorgsdepartementet og kommet med konkrete innspill til tiltak, som vi for eksempel har sett fra utlandet der det gjøres mer. Så det er ikke snakk om å finne opp hjulet på nytt her, sier Peters.
Hun er heller ikke fornøyd med svaret fra helse- og omsorgsministeren.
– Det er intetsigende. Vi møter folk i kriser hver eneste dag og vet hvor viktig det er å tilby ting som at fastlegen begynner å spørre om økonomien når det kommer en pasient med vondt i magen og søvnproblemer. Personen kan bli henvist til gjeldsrådgivning, istedenfor å sende dem hjem med sykmelding og sovemedisin. Det å samlokalisere gjeldsrådgivning og psykisk helsehjelp, se på data mellom namsfogden og selvmord, det gjøres allerede i Sverige, der man så en sammenheng, sier Peters.
Hun anerkjenner likevel at problemstillingen nå er oppe til diskusjon, noe som er positivt. Og Peters påpeker at temaet fortsatt er relativt nytt her i Norge.
Ingen vil svare på spørsmål
I svaret fra Vestre til Pettersen skriver ministeren at flere departement er hektet på i prosessen. BankShift tok dermed kontakt med Finansdepartementet for å høre hvordan de jobber med konkrete tiltak, og hvordan bankbransjen kan ta en rolle i dette.
– Denne problemstillingen hører inn under Helse- og omsorgsdepartementets ansvarsområde. HOD er foberedt på at du kan komme til å ta kontakt med dem, var svaret fra Finansdepartementet.
Så da har BankShift spurt Helse- og omsorgsdepartementet om hvordan det jobbes med å utvikle konkrete tiltak, og hvordan finansbransjens rolle i arbeidet er.
– Årsakene til selvmord og selvmordsforsøk er sammensatte og henger sammen med ulike livsfaktorer. Økonomiske problemer og gjeld kan være en slik faktor, og derfor må også flere sektorer bidra for å forebygge, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng.
– Hva forventer dere av Finansdepartementet i dette arbeidet? Og hvilke oppgaver har Finansdepartementet i denne prosessen?
– Finansdepartementet er et av flere departementer som er invitert inn for å diskutere hvordan vi kan videreutvikle tiltak på dette området. Deres rolle, ansvarsområder og innvirkning på finanssektoren og bankene for øvrig, må Finansdepartementet selv svare for, sier Bekeng.
– Hvor langt har man kommet i prosessen?
– Vi vurderer nå hvordan det selvmordsforebyggende arbeidet skal tas videre etter at Handlingsplan for forebygging av selvmord (2020-2025) utløper ved årsskiftet, sier Bekeng.
Ikke overrasket
Peters i Bluestep og Bank2 reagerer ikke kraftig da hun får høre svarene fra departementene, for det var dessverre som forventet, mener hun.
– Nei, det overrasker meg ikke. Vi må bare fortsette å mase og presse regjeringen til handling, sier hun.
For en liten stund tilbake kunne BankShift skrive om at Bluestep og Bank2 hadde hentet inn både psykolog og en lege som skulle kurse de ansatte i rådgivningen. Et arbeid som vil fortsette, selv om tiltakene fra regjeringen lar vente på seg, forteller Peters.
– Vi må bare fortsette å trene opp våre rådgivere og bygge kultur rundt det, så alle skjønner hva sårbarhet er og hva det betyr å ha store økonomiske problemer. Vi kan ikke nødvendigvis gjøre livet til kundene våre bedre, men vi skal unngå å påføre mer belastning i en vanskelig situasjon. Det er vår viktigste oppgave, sier Peters.
– Og så lenge vi ikke må gjøre noe, er det vanskelig å få med seg bransjen. Men det er jo ikke ulovlig å gjøre noe bra for kundene sine heller, legger Peters til.