DIGITALBANK
Bygger digitalbank på restene av Eika Kredittbank: – Vi har en litt mer leken tilnærming
Eika starter en nasjonal digitalbank som satser på boliglån – vårt mål er å finne nye kunder, sier lederen for den nye banken.

Eika Kredittbank og Sparebank 1 Kreditt er i ferd med å fusjonere. Det vil si at kredittkort og smålån flyttes fra Eika Kredittbank til Sparebank 1.
Dermed sitter Eika igjen med en bank med 27 årsverk, en god del billån og rundt fem milliarder kroner i innskudd fra Sparesmart.no. Nå døper man om banken til Penni og blir en nasjonal digitalbank som skal satse på boliglån.
Administrerende banksjef i banken, Ola
Jerkø, forklarer at det blir et supplement til bankene i Eika Gruppen.
– Planen å bygge opp en bank som skal bli mer lønnsom enn det Eika Kredittbank har vært de siste årene og det kommer eierne til gode. I tillegg skal skal vi dele kostnader fra dag én med de andre Eika-bankene, så kostnadene deres kommer til å bli litt redusert, sier Jerkø.
Penni skal være en dagligbank da den åpner opp i begynnelsen av 2025. Den bruker samme digitale løsninger som alle andre Eika-banker. Jerkø mener at sjansen for kannibalisering av kunder fra de andre Eika-bankene er liten.
– Kan dere ikke komme i en situasjon der Eika-bankene gjør jobben med å utstede finansieringsbevis for at kundene deretter flytter kundeforholdet sitt til dere?
– Sparebankene står sterkt i lokalsamfunnene sine og gir kundene et tilbud vi ikke kommer til å tilby. Det blir ikke noen kunderådgivning hos oss og vi skal ikke inn i bedriftsmarkedet. Vårt mål er å finne nye kunder, svarer Jerkø.
Rom til en humørfylt aktør
Eika-banken Skagerrak Sparebank har hatt digitalkonseptet Nordirekte siden 2007. Nylig var banken gjennom en stor fusjon og ble alliansens nest største bank. Administrerende banksjef, Jan Kleppe, har sagt til BankShift at de vil satse tyngre på konseptet nå som de er blitt større.
– Penni kommer vel i direkte konkurranse med Nordirekte?
– Vi er i samme marked, men vi er to forskjellige aktører med forskjellig profil. Vi tror profilene tiltrekker seg ulike kunder, svarer Jerkø.
Det har etter hvert begynt å bli ganske mange nasjonale digitale banker og konsepter. Bulder, Nybygger, Nordirekte, Himla, Sbanken, BN Bank, Obos-banken, Storebrand Bank og KLP Banken. Flere av dem gjør det godt, men kun Bulder har hatt stor suksess.
– Er markedet stort nok til enda et nytt digitalt konsept?
– Vi mener det er plass til en humørfylt digitalbank. Banker fremstiller seg ofte som like og kjedelige, mens Penni skal ha en annerledes og mer leken tilnærming i kommunikasjon. Det har lykkes i andre bransjer. For eksempel Onecall i telebransjen og Fjordkraft i strømbransjen. Begge har klart å bygge opp en folkelig merkevare. Det er vårt mål også. Når det er sagt så er dette en læringsprosess for oss og vi må se hvordan vi blir mottatt i markedet, sier direktør for kundeopplevelser i Penni, Amund Tosterud.
Ikke vært mulig før nå
Eika Kredittbank er et heleid datterselskap i Eika. Det kommer Penni også til å være. Det er bankene i Eika som eier alliansen. At banken sto ubrukt var ikke eneste grunnen til at Penni nå blir startet.
– Hadde fusjonen med Sparebank 1 Kreditt skjedd for tre år siden, kunne vi ikke tatt dette skrittet. De siste årene har vi jobbet med å utvikle et godt kredittsystem, og en god nettbank og mobilbank. I tillegg er vi trygt over på Tietoevry. Alt dette gjør oss i stand til å starte Penni, forklarer Jerkø.
At kredittbanken var tilgjengelig, gjorde det mer kostnadseffektivt å starte banken.
– Ideen om Penni er ikke ny, den har vært snakket litt løst om en stund. Men det hadde vært kapitalkrevende å skulle starte en digitalbank fra grunnen. Nå har vi en kapitalisert bank med alt vi trenger av funksjoner som for eksempel etterlevelse og antihvitvasking. Det gjør det enklere å starte Penni, sier Jerkø.
– Hvor store har dere planer om å bli?
Det vil vi ikke gå ut med, men vi skal i hvert fall bruke den kapitalen vi har tilgjengelig nå, avslutter Jerkø.