KOMMUNENES BANKER

DNB kjenner seg ikke igjen i NAV-kritikken

NAV-lederen i Kragerø opplever at DNB har en langsommere saksbehandling enn sine konkurrenter, mens DNB selv mener de er blant de raskeste til å gi nye kunder et aktivt kontonummer.

Marianne Wik Sætre, divisjonsdirektør for personmarkedet i DNB.
Publisert Sist oppdatert

BankShift har gjennomført en undersøkelse av Norges kommuner og deres valg av hovedbankforbindelse, og avdekket at DNB er det foretrukne valget for nær en tredel av landets kommuner.

Dette kan by på utfordringer, og BankShift har tidligere skrevet om hvordan NAV-ansatte i Kragerø må bruke fire timer på å ta med flyktninger til nærmeste DNB-kontor for å opprette en konto for dem.

NAV-lederen i Kragerø, Rino Andersen, synes det er ugreit hvordan de NAV-ansatte møtes av DNB. Han sier deres erfaring med DNB er at det er vanskelig å få svar når de ringer eller sender e-poster. NAV Kragerø har begynt å bruke Sparebank 1 Sørøst-Norge for å opprette bankkonto til mange av Kragerøs nyankomne flykntinger, til tross for at denne banken ikke er kommunens hovedbankforbindelse.

– I Sparebank 1 og Sparebanken Sør sender vi inn et elektronisk spørreskjema som vi kan fylle ut sammen med brukeren. Så får de spørsmål om legitimasjon og reiser til banken og legitimerer seg med pass og oppholdsbevis. De får konto når de har legitimert seg, forteller Andersen.

Han opplever derimot at DNB har en annen, langsommere praksis.

– I DNB må all dokumentasjon sendes per post til hovedkontoret i Oslo. Så må brukeren opp og legitimere seg. Kontonummeret kommer senere. Noen ganger ikke i det hele hatt, og noen ganger etter flere måneder, sier Andersen. 

Kjenner seg ikke igjen

Det er en påstand vi ikke kjenner oss igjen i, men vi tar naturligvis med oss alle tilbakemeldinger videre, svarer Marianne Wik Sætre, divisjonsdirektør for personmarkedet i DNB, på spørsmål om hvorfor det tilsynelatende er mer tungvint å opprette konto i DNB enn i andre banker. 

Hun sier at banken hele tiden jobber med å utvikle tilbudet, slik at det skal være så enkelt som mulig å bli kunde i DNB. 

– Vi har god dialog med NAV-kontorer over hele landet, og ser at tilbudet vårt for å ta imot kundesøknader fra flyktninger i stort fungerer bra. Tilgang til banktjenester er en viktig del av starten på hverdagen som ny i Norge, som alle naturligvis er utålmodige etter å få på plass sier Wik Sætre

Hun påpeker at DNB har et elektronisk skjema for å opprette kundeforhold uten bank-id. Kommunikasjonsrådgiver Julia C. Stelzer Norberg legger likevel til at det er dokumenter som av og til må sendes per post, og da til hovedkontoret i Oslo. 

– Av sikkerhetshensyn at det er en del postgang i disse sakene, ja, det er ikke alle dokumenter og opplysninger som er vurdert sikre å sende elektronisk. Ut ifra det kunden har opplyst i det elektroniske skjemaet, får kunden en e-post fra oss om hva som eventuelt trengs av ytterligere dokumentasjon. Dersom kunden ikke har e-post sender vi slike henvendelser som et brev i posten. Også avtaledokumentene som kunden skal signere går også via post, forteller hun.

Wik Sætre forteller at DNB har fått tilbakemeldinger om det motsatte av Andersens opplevelse, nemlig at de er blant de raskeste til å gi nye kunder et aktivt kontonummer. 

– Men det krever at dokumentasjon og nødvendige opplysninger er tilgjengelige for oss, legger hun til.

Tar ansvar

Wik Sætre forteller at det ikke finnes én standard saksbehandling av kundesøknader fra flyktninger. Mens banken venter på dokumentasjon eller opplysninger som de har bedt om, står saksbehandlingen på pause.

– NAV Kragerø sier det er vanskelig å få svar på telefon og e-post. Som banken til flest av landets kommuner, mange uten lokalkontor, er det ikke en del av bankens samfunnsansvar å være tilgjengelig for kommunen når de bosetter sine flyktninger?

– Vi tar absolutt vårt ansvar ovenfor denne kundegruppen, som landets største bank skulle det bare mangle. Hvert år tar vi imot mange kundesøknader fra flyktninger, noen ganger er de henvist videre til oss fra andre banker. Vi kjenner oss ikke igjen i at vi er vanskelige å få tak i. Den formelle dialogen foregår skriftlig slik at kunden får dokumentasjonen de skal ha, sier Wik Sætre.

Hun legger til at kundesenteret er åpent fra 07 til 23 hver dag.

LES OGSÅ: