RENTE

– Jo lenger det drøyer med rentekutt, desto større må de bli, sier sjeføkonom, som har en  klar beskjed til Norges Bank.

Andreassen i Eika Gruppen holder fast på at renten bør kuttes, og mener rentenivået åpenbart er mistilpasset i forhold til konjunkturen. Han tror mye ville vært løst i Norge hvis vi knyttet oss til euroen.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen
Publisert

På torsdag før helgen snakket Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonomi i Eika Gruppen, med BankShift i forbindelse med det første rentekuttet fra en av de store sentralbankene: Bank of England. Da var han helt enig i rentekuttet, og mente markedet gjør rett i å prise inn kraftige rentekutt i årene som kommer.

På bare noen få dager har børsen gått fra ille til verre, og i dag tok sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, til orde for at Norges Bank bør kutte renten ved rentemøtet torsdag neste uke. Holder Andreassen fortsatt fast på vurderingen sin?

Ikke hvorvidt, men hvor mye

– Siden vi snakket sist, har det kommet en rekke dårlige nyheter, spesielt fra Kina og USA, sier Andreassen.

– Kina klarer ikke å stoppe nedturen sin, og i USA har man nå snudd fra en høykonjunktur og er på vei ned, basert på indikatorer fra torsdag og fredag. McDonald’s har begynt å tilby en meny til fem dollar fordi folk ikke lenger har råd til å spise der. Den globale konjunkturoppgangen er over. 

Han mener fortsatt at renten må ned, og fortsatt at spørsmålet kun er hvor mye. Han sier at det i øyeblikket er priset inn cirka to prosent i rentekutt i USA, Europa og Norge frem til juni 2026. 

– Så får vi se om dette er fornuftig eller ikke. Det må diskuteres, sier Andreassen.

– Jeg mener det avhenger av hvor raskt det går. Et kutt på ett prosentpoeng i USA i kveld ville ha bremset børsfallet, og da trenger det kanskje ikke å bli to prosentpoeng. Men jo lenger det drøyer med rentekutt, desto større må de bli. Rentenivået er åpenbart mistilpasset i forhold til konjunkturen.

«Kronen er en tullevaluta»

Andreassen tror at med de siste nyhetene, er mellom syv og åtte rentekutt frem til sommeren 2026, fornuftig i Europa og Norge. 

– Holvik sier at vi må heve renta av hensyn til inflasjonsmålet, og det er riktig, men det viser bare at vi ikke bør ha dette inflasjonsmålet. Vi bør knytte oss til euroen; den norske kronen er en tullevaluta. Vi svekkes til og med mot den svenske kronen, sier han og legger til at tiden for norsk inflasjonsstyring er forbi. 

– Etter hvert vil vi knytte oss til euroen, og da vil den norske rentekurven se mer fornuftig ut, mener han.

Tydelig råd til Norges Bank

– Dette vil bli vanskelig for dem, ler Andreassen når han får spørsmål om hva han tror vil skje på Norges Bank sitt rentemøte på torsdag neste uke. Han tror renten vil forbli uendret.

– De må bare sitte rolig nå. Dette må jo være et sjokk for dem, det som skjer nå, sier han.

Sjeføkonomen mener inflasjonsrapporten må gjøres om for at analysene skal treffe bedre.

– De beste gjetningene må erstattes av mer scenariobaserte analyser, og de må begynne å tenke på hva som skjer hvis man ikke klarer å stabilisere konjunkturen internasjonalt. Hvis det bare fortsetter å falle, hva gjør vi da? Dette må Norges Bank tenke på. 

Andreassen mener at Norges Bank, Finansdepartementet og «de andre miljøene» har levd i fortiden, og ønsker at de vil la seg inspirere av Ben Bernanke, den tidligere sentralbanksjefen i USA. 

– Da han ble engasjert av Bank of England, ble han spurt om hva de burde gjøre annerledes, og han sa de burde bli mer scenariobaserte. Jeg vil si det samme til Norges Bank: tenk mer over hvor dette egentlig kan bære hen.

LES OGSÅ: