SPAREBANKUTVALGET
Kjerpeseth mener utvalget bommer: – Ikke bra for kunder, konkurranse eller norsk sparebanksektor
Om forslagene til Sparebankutvalget innføres i sin helhet, vil de strukturelle endringene i markedet akselerere kraftig, mener administrerende direktør Jan-Erik Kjerpseth i Sparebanken Vest. Men han har ingen tro på at det vil skje.

Blant forslagene til Sparebankutvalget, som omsider la frem sin utredning mandag morgen, er en forenkling av prosessen for å omdanne en egenkapitalbevisbank til en aksjebank.
Årsaken er i bunn og grunn at sistnevnte ikke trenger spesielle tilpasninger for å være i tråd med EU-regelverket hva angår kapitalstruktur.
– Hvis dette blir innført i sin helhet, vil det være veldig strukturdrivende på toppen av allerede store endringer i bransjen. Utvalgets innstilling vil dog være mer krevende for mindre sparebanker, enn for Sparebanken Norge, sier Jan-Erik Kjerpeseth, administrerende direktør i Sparebanken Vest.
Han står selv i spissen for en storstilt fusjonsprosess med Sparebanken Sør, som sammen skal danne Sparebanken Norge. Banken hans har over tid levert svært god egenkapitalavkastning, og tilbyr kundeutbytte - noe utvalget nå vil avskaffe.
– Grunnen til at vi har et attraktivt egenkapitalbevis i dag, er en smal adgang til omdannelse til aksjebanker. Reduserer du konverterigbarrieren, vil sannsynligvis flere av de store vurdere aksjebankmodellen. Da svekker du åpenbart egenkapitalbeviset, og de mindre sparebankenes adgang til kapitalmarkedet. Med aksjebankmodellen flytter du også oppkjøpsvernet ut av generalforsamlingene i bankene, advarer han.
«Svært uheldig» kundeutbytte-forslag
I sum vil utvalgets forslag eliminere mange av særtrekkene i den norske sparebanksektoren over tid, mener Kjerpeseth, og peker på kundeutbytte som et eksempel:
– Å fjerne kundeutbytte til være svært uheldig og et stort tap for kundene i dyrtid og i en tid med høye renter. Mange banker deler i dag ut både betydelige gavemidler og kundeutbytte. Flere banker har også lansering av kundeutbytte under vurdering. Vi mener at kombinasjonen av gaver og kundeutbytte er med på å styrke særpreget til sparebankene, sier Kjerpeseth.
Han får støtte av kollega Paul Carsten Holst, som er administrere direktør i Sparebanken Narvik - er en annen av de ni norske sparebankene som opererer med kundeutbytte.
– Som en sterkt forankret og selveid lokalbank har vi lange tradisjoner med å gi gaver i lokalsamfunnet. Deling av bankens overskudd med våre kunder som bidrar til å skape verdier er etter vår vurdering også å gi tilbake til lokalsamfunnet. Sparebankene er viktige samfunnsinstitusjoner og en del av regjeringenes utgangspunkt ved bestilling var at sparebankens rolle skulle opprettholdes. Å begrense sparebankenes anledning til å gi disponere overskudd vurderer vi å ikke underbygge dette, skriver han i en epost til BankShift, og legger til:
– Vi registrerer at utvalget har vurdert dette annerledes og vil forfølge dette opp når utredningen nå går på høring.
Tror på politisk nei
Kjerpeseth tror imidlertid ikke at innspillene fra utvalget vil få politisk gehør.
– I sum mener jeg at anbefalingene gjør at en rekke av særtrekkene i sparebanksektoren vil forsvinne over tid. Derfor tror jeg at dette ikke blir implementert i sin helhet, slik det foreligger. I sum vil kundene tape om en svekker egenkapitlbeviset, sparebankene og konkurransen over tid, sier han.
– Vi tror at fornuftige politikere vil se at dette i sum ikke er bra for verken kunder, konkurranse eller norsk sparebanksektor, sier Kjerpeseth.
I stedet oppfordrer han norske politikere til å utfordre den europeiske banktilsynsmyndigheten EBA på problemstillingen knyttet til eierandelskapitalens prioritet.
– Det går jo frem av rapporten at utvalget ikke har fått kontakt med EBA, så det må Finansdepartementet nå ta tak i.
Viktigere utenfor Oslo
Alt er likevel ikke bekmørkt, påpeker Kjerpeseth.
– Det som er bra er at betydningen av sparebanksektoren slås fast. Den er ekstremt viktig, og vesentlig mer viktig utenfor Oslo-gryta.
Sparebankutvalgets forslag sendes nå ut på høring, med frist 3. februar.
LES OGSÅ: