BANK

Mybank bytter navn og flytter til Bergen: – Har det beste teknologimiljøet for bank

– Vi må selvfølgelig tilby gunstigere rente enn snittet i markedet, sier ny toppsjef i banken, Bent Gjendem.

Hederlige karer. Klaus-Anders Nysteen, arbeidende styreleder (t.v.), Bent Gjendem, administrerende direktør, Gustav Gotteberg, viseadministrerende direktør har fått grønt lys til å forvandle Mybank til Heder Bank
Publisert Sist oppdatert

For noen uker siden la trioen Klaus-Anders Nysteen, Gustav Gotteberg og Bent Gjendem frem  planer om hvordan Mybank kunne reddes gjennom å bygges om til Skandiabanken 2.0.

I forrige uke sa generalforsamlingen i Mybank ja til at trioen tar over styringen av den kriserammede banken. Gjendem blir administrerende direktør, Gotteberg viseadministrerende, og Nysteen arbeidende styreleder.

To radikale grep

De rivstarter med to radikale grep som tydelig skal markere at banken ikke lenger vil være en bank som tilbyr omstartslån for dem med anstrengt økonomi, men en boliglånsbank for dem med stabil økonomi og lav belåningsgrad på under 55 prosent:

► Mybank bytter navn til Heder Bank

► Banken flytter til Bergen

– Heder Bank? Hvordan fant dere fram til dette navnet?

– Vi ville ha et navn som både er differensierende og som uttrykker hvem vi er og hvem vi er til for. Vi ønsker å belønne de kundene som har kommet et stykke på vei med å nedbetale boliglånet sitt - de som har tatt et ansvar for egen privatøkonomi. Fordi de fortjener det! Vi er stolte av at navnet vårt uttrykker nettopp dette, sier Klaus-Anders Nysteen til BankShift.

To fordeler med Bergen

– Og hvorfor blir det Bergen i stedet for Oslo?

– Vi var alle enige om at det er en veldig god idé. Vi er nødt til å ha et veldig sterkt kostnadsfokus for å bli lønnsomme og kostnadsnivået er litt lavere i Bergen enn i Oslo, sier Nysteen.

– Men det viktigste er at Bergen har det beste teknologimiljøet på bank i Norge. Det er mange miljøer her som driver med bankplattformer og brukeropplevelser, sier den påtroppende banksjefen Bent Gjendem til BankShift.

Han forklarer at tidligere suksesser som Skandiabanken/Sbanken, Bulder og hans egen baby fra snart ti år siden, Monobank, alle har blitt bygget opp på Vestlandet.

– Betyr flyttingen at det også blir nedbemanninger?

– I utgangspunktet tror jeg vi vil være omtrent like mange ansatte som i dag når flyttingen er helt gjennomført. Det vil uansett være virksomhet i Oslo inntil den eksisterende porteføljen er avviklet, forklarer Gjendem.

Gjør virkelighet av gammel drøm

– Hva er det som har fått deg til å gjøre comeback som bankgründer?

– Jeg synes det er veldig gøy å komme inn som underdog. Det er mye å hente på å være digital pioner i dette markedet, sier Gjendem og fortsetter:

– Jeg har liksom hatt en drøm om å drive en sånn type bank som Skandiabanken var da jeg var salgssjef der. Monobank var nok bare en omvei for å komme dit.

Da Gjendem kom inn i prosjektet var Nysteen og Gotteberg allerede i gang med Mybank-samtalene.

– Det begynte med at jeg hadde en diskusjon med en av eierne om en mulig styreposisjon  i Mybank. Jeg var interessert, men mente man burde se over strategien først, sier Nysteen.

Ambisjonen til Nysteen og Gotteberg var å bygge Sbanken eller Bulder 2.0, så det å få med Gjendem på laget var en enkel prosess.

– Han har jo veldig relevant kompetanse og erfaring, som blir viktig for oss. Vi er et meget erfarent team som skal jobbe med dette, og er veldig entusiastiske med tanke på mulighetene fremover, sier Nysteen.

Verdsatt til 100 millioner

Generalforsamlingen i banken sa i forrige uke ja til de betingelsene som ble skissert, da nyheten ble kjent for noen uker siden.

Det er gjennomført en rettet emisjon på ti millioner kroner, der Nysteen og Gotteberg står for brorparten, mens Gjendem bidrar med et mindre beløp. Emisjonen vil gi de tre en eierandel på 8,3 prosent i banken.

Samtidig blir eksisterende aksjonærer i Mybank tilbudt å bli med på en reparasjonsemisjon, også den på ti millioner kroner.

Emisjonen verdsetter banken til 100 millioner kroner før penger.

– Nå går det ut en ny innkalling til generalforsamling, som blant annet skal ta stilling til et opsjonsprogram for oss som kommer inn. I korthet går det ut på at de tre nye partnerne får tegningsretter tilsvarende emisjonen og at målet med opsjonsprogrammet er at vi tre skal eie cirka 15 prosent av banken også etter kommende kapitalutvidelser neste år og senere, sier Nysteen.

Det foreslås også at aksjen avnoteres fra markedsplassen Euronext NOTC. 

Flere årsaker

Både Nysteen og Gjendem mener at timingen på satsingen er god av flere grunner.

– Det er mer attraktivt å begynne med en eksisterende bank, sammenlignet den omfattende prosessen med å få bankkonsjesjon for en helt ny bank, sier Gjendem.   

► EPSI Norways årlige undersøkelse om kundetilfredshet viser at norske kunder er mer misfornøyde med bankene sine enn noensinne.

► Ved årsskiftet endres kapitalberegningsreglene, slik at ulempen ved være en liten bank som tilbyr lån, blir mindre i forhold til de store IRB-bankene.

Håper på helautomatisering neste år

– Hva skal Heder Bank gjøre for å tiltrekke seg kunder? Ha de laveste rentene eller de beste digitale løsningene?

– Det blir en kombinasjon. Dette er jo et konkurranseutsatt marked, så vi må selvfølgelig tilby gunstigere rente enn snittet i markedet, men vi er også opptatt av å ha svært gode digitale løsninger, som er åpne og transparente. Vi har mange ideer om hvordan vi skal få det til, sier Gjendem.

– Hvor gode er Mybanks løsninger i dag? Kan de brukes eller må det til en god del utvikling før dere kommer opp på et godt nok nivå?

– Boliglånssøknaden er noe vi må bygge. En fullautomatisert løsning vi nok ikke være på plass før et godt stykke ut i neste år, men vi regner med å kunne tilby boliglån allerede i første kvartal, men da med noe manuelt arbeid på bakrommet, sier Gjendem