FUSJON

Nye detaljer om eierbrøken, ledelsen og satsing på kunstig intelligens i den nye storbanken på Østlandet

I forbindelse med generalforsamlingen som skal godkjenne innlemmingen av Totens Sparebank i Sparebank 1 Østlandet, er flere detaljer om prosessen gjort offentlig.

Sparebank 1 Østlandets hovedkontor.
Publisert

Det er to uker siden fusjonen mellom de to østlandsbankene ble godkjent av styrene, og nå gjenstår en ekstraordinær generalforsamling samt myndighetsgodkjennelse, før bankene etter planen opererer under samme fane i løpet av årets tredje kvartal - i det som blir landets fjerde største sparebank.

I den forbindelse har partene publisert hele planen for sammenslåingen. Der får man flere detaljer om blant annet:

  • Ledelsen
  • Eierbrøken
  • Styresammensetning
  • Nye avdelinger
  • Felles investeringsprosjekter

Fra toppledelse til «sentrale posisjoner»

Fra før er det kjent at Klara-Lise Aasen tar over som konsernsjef i Sparebank 1 Østlandet (SPOL) etter Richard Heiberg, som går av med pensjon. 

I fusjonsplanen går det frem at administrerende banksjef i Totens Sparebank, Rolf Delingsrud,  trer inn i konsernledelsen. Han vil få hovedansvaret for integrering av de to bankene (under tittelen «Konserndirektør integrasjon»), og skal få med seg et team med representanter fra begge banker for å ro det i land.

Utover Delingsrud, vil de øvrige medlemmene av ledergruppen i Totens Sparebank få det som beskrives som «sentrale posisjoner» i den sammenslåtte banken. 

Blant annet skrives det at viseadministrerende banksjef Stig Håvard Blikseth og banksjef bedriftsmarked, Jan Sverre Seierstad, har allsidig kompetanse som den sammenslåtte banken har behov for – noe som vil resulterer i tilbud om «relevant stilling i sammenslått bank i samråd med konsernsjef».

Den ønskede løsningen som beskrives, innebærer også at bankens sjef for personmarked, Åse Charlotte Øye, får ansvaret for PM-aktivitetene i Oppland og går inn i divisjonsledelsen for PM i den sammenslåtte banken.

Videre vil Johan Øverseth Røstøen, som er banksjef for økonomi og finans, få en sentral posisjon og inngå i ledergruppen i økonomi/finansfunksjonen i den sammenslåtte banken. I en periode skal han også, sammen med nevnte Delingsrud, bidra i integreringen og implementeringen av den sammenslåtte banken.

For øvrig understrekes det at ingen ansatte skal miste jobben som følge av fusjonen.

LO under 10 prosent

Eierbrøken er også beskrevet i detalj.  Overordnet tilsvarer det samlede fusjonsvederlaget et bytteforhold på 87,52 prosent til SPOL og 12,48 prosent til Totens.

Sparebankstiftelsen Hedmark, som ved oppdatering i forrige uke eide 52,15 prosent av SPOL, får sin posisjon vannet ut til 44,5 prosent – men vil forbli den største eieren, med god margin.

Øvrige eiere i SPOL, foruten LO, vil stå for 32,6 prosent av egenkapitalbevisene etter sammenslåringen. På den listen er blant andre Pareto og John Fredriksens Geveran Trading Company, samt flere amerikanske investeringsbanker og norske fagforeninger. LOs posisjon reduseres fra 11,48 prosent til 8,2 prosent - uten å telle medlemmenes direkte eierskap. 

Den nyopprettede Totens Sparebankstiftelse vil ha et eierskap på 8,6 prosent, mens de øvrige Totens-eierne foruten SPOL, som eide nesten 20 prosent, får da 6,1 prosent av egenkapitalbevisene.

Garanterer styreplass

Styret i den sammenslåtte banken skal ha mellom syv og ni medlemmer, og fem varamedlemmer.

Sammensetningen beskrives i liten grad, men planen innebærer at dagens styreleder i Totens Sparebank, Geir Stenseth, garanteres plass i styret til den fusjonerte banken for en periode på to år, og med rett på gjenvalg for ytterligere to.

KI-satsing i nyetablert regionskontor

Med utgangspunkt i Totens Sparebank, skal den sammenslåtte banken etablere Region Oppland med hovedsete på Gjøvik. Dette skal kobles sammen med SPOLs eksisterende organisasjon i Gjøvik og Lillehammer. 

Denne lokasjonen skal med tiden utvikles til et fullservice regionskontor med lokal spesialistkompetanse innen blant annet skadeforsikring, pensjon, CM, leasing/objektfinansiering, sparing/plassering og betjeningskapasitet overfor LO-segmentet, heter det.

Banken ønsker også å bruke dette kontoret til å knytte seg tettere til ulike forksnings- utviklings- og kompetansemiljøer i området, inkludert NTNU, NorSIS og Økokrim. 

På rygget av dette ønsker SPOL å utvikle et eget kompetansemiljø for innovasjon og forretningsutvikling som blant annet skal spesialisere seg på avansert analyse og kunstig intelligens (KI).

Banken skal også være en pådriver for etablering av et kompetansesenter for informasjons- og cybersikkerhet for SpareBank 1-alliansen på Gjøvik, ifølge planen.