RESULTAT
Nye tap i Huddlestock: – Et «snapshot» av en virksomhet i endring
Det børsnoterte fintech-selskapet klarer ikke å løfte «investment-as-a-service»-virksomheten raskt nok. Sjefen utelukker verken nye kutt eller pengeinnsprøyting.

Det er langt mellom lyspunktene i Huddlestocks rapport for tredje kvartal. Omsetningen går ned, tapene øker og de gjentakende inntektene fra investment-as-a-service-virksomheten (IaaS) står nesten på stedet hvil.
Resultat før skatt endte med et underskudd på 20,6 millioner kroner. Riktignok seks millioner kroner bedre enn samme kvartal i fjor, men det er også det største kvartalstapet hittil år.
Det samlede underskuddet hittil i år er på 55,5 millioner kroner.
Ønsker seg raskere veksttakt
– Både lavere omsetning og økende underskudd i tredje kvartal. Det ser ikke så veldig bra ut?
– Det er jeg ikke enig i. Dette er jo et «snapshot» av en virksomhet i endring. Det som skal skape verdi på sikt for Huddlestock er det som kalles «investment-as-a-service» og der vokser både antall kunder og kontoer, men også kapital under forvaltning, sier administrerende direktør i Huddlestock, Leif Arnold Thomas til BankShift.
– Den delen går i riktig retning. Jeg skulle bare ønske at det gikk raskere, legger han til.
Huddlestock har to bein å stå på: konsulentvirksomhet og teknologi levert som en tjeneste. Det første bidrar med hovedparten av inntektene i dag, mens IaaS-delen skal bli den dominerende fremover.
I dag er det først og fremst kapitalforvaltningsaktører som Garantum Wealth Management, Njord Kapitalforvaltning, Stolt Kapitalforvaltning og Vator Securities som bidrar. De er fire av de 20-30 selskapene som aktivt bruker Huddlestocks tjenester.
I tillegg skal fintech-selskaper som Stack X Me og Hili, boliglånssatsingen til Eilin Schjetne, bruke Huddlestock som finansiell teknologileverandør.
IaaS i stabilt sideleie
Problemet er at inntektene fra IaaS-virksomhten ikke øker rast nok. Fra andre til tredje kvartal i år har veksten vært én prosent, eller fra 7,5 til 7,6 millioner kroner.
– Er ikke det urovekkende?
– Én prosent vekst fra andre til tredje kvartal er jeg ikke fornøyd med. Med det sagt så tar nye kontrakter og kunder tid å materialisere seg. Det har kun gått tre måneder, ofte tar det 6-12 måneder før resultatene kommer, sånn er det bare. Nå jobber vi målrettet for å kunne vise til bedre resultater fremover.
Det betyr at Thomas håper de seks nye kontaktene som ble rapportert i andre kvartal skal bidra til en større inntektsvekst i årets siste kvartal. Det skal også tre utvidede avtaler med eksisterende kunder i Norge og Sverige, selv om disse ikke handler om veldig store beløp.
Thomas er heller ikke fornøyd med at konsulentvirksomheten viser en inntektsnedgang på 19 prosent fra kvartalet før. Det er mer enn ønskelig, selv om ferieavvikling i juli alltid trekker inntektene ned i tredje kvartal.
Har hentet 44 millioner på et år ...
Det siste året har eksisterende aksjonærer stilt opp med penger tre ganger. En rettet emisjon på 17,5 millioner for et år siden, et konvertibelt lån på 12,5 millioner i vår, og en ny rettet emisjon nå i høst på 14 millioner kroner. Totalt 44 millioner kroner.
Likevel rapporterer selskapet at det kun hadde 10 millioner kroner i kontanter ved utgangen av tredje kvartal. Til det kommer 4,3 millioner fra den siste emisjonen, som ble utbetalt i oktober.
Sett i sammenheng med at resultat før skatt i tredje kvartal endte med et underskudd på 20,6 millioner kroner, er det ikke mye.
... men vurderer påfyll
– Trenger dere enda mer kapital i dette kvartalet for å kunne fortsette?
– Det er et tema som vi diskuterer med styret, og vi vurderer kontinuerlig arbeidet med kapitaltilgangen videre, sier Thomas.
Han forklarer at det er en evig balansegang for et selskap som Huddlestock. Skal man bruke penger på nyutvikling og salg som kan gi fremtidige inntekter eller skal man få opp lønnsomheten gjennom å si opp personal.
Da Thomas tok over som sjef for Huddlestock i vår, var han veldig tydelig på at det var streng kostnadskontroll som gjaldt. Og at alle reiser skulle godkjennes av ham personlig.
Småbesparelser etter ostehøvelprinsippet har gjennom året sett til å at kostnadene har blitt noe lavere. Men de er fortsatt større enn inntektene.
– Dere måtte kutte i staben på slutten av fjoråret. Er det en fare for at det kan skje igjen?
– Folk som etter eget initiativ har sluttet selv i løpet av året, er ikke blitt erstattet. Administrasjon og styre har høyt på agendaen hvordan vi kan øke kostnadsdisiplinen over tid. Det er foreløpig ikke tatt noen beslutninger, sier Huddlestock-sjefen.