RESULTAT

Personkundene stormer ut av Danske Bank

Personkundeporteføljen til Danske Bank Norge har krympet med nesten 60 milliarder danske kroner på to år – men banken vokser i bedriftsmarkedet.

Danske Bank.
Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer annonserte Danske Bank at de vurderte å selge seg ut av det norske privatmarkedet. Like etter ble det klart at vel 200.000 medlemmer i Tekna og Akademikerne Pluss forlot Danske Bank til fordel for Handelsbanken. Deretter ble det kjent at Nordea kjøper personkundeporteføljen til Danske Bank i Norge.  Salget skal gjennomføres i slutten av 2024.

Siden forrige sommer har Danske Banks utlån til det norske privatmarkedet falt med 28,5 milliarder danske kroner til 92,1 milliard, ned fra 120,6 milliarder danske kroner, rapporterer Danske Bank. Det tilsvarer en reduksjon på 23,6 prosent.

Går man ett år lenger bak så var utlånsporteføljen i personmarkedet på 150,3 milliarder danske kroner, med andre ord er person kundeporteføljen krympet med 57,9 milliarder danske kroner eller 38,7 prosent de siste 24 månedene. 

Sammenligning, år over år, for Danske Bank i Norge blir litt unøyaktig fordi banken oppgir resultatene i danske kroner, mens den daglige driften er i norske kroner.

Netto renteinntekter fra personmarked i bankens norske filialen endte på 156 millioner danske kroner i andre kvartal 2024, ned fra 164 millioner danske kroner i samme periode i fjor. Provisjonsinntektene endte på 25 millioner danske kroner, ned fra 33 millioner danske kroner i samme kvartal 2023.

Innskuddene fra privatkunder i kvartalet ble på 30,8 milliarder danske kroner, ned fra 33,0 milliarder danke kroner i samme kvartal i fjor.

– Jeg er veldig stolt av alle kollegene som jobber på spreng for å overlevere personkundeporteføljen til Nordea mot slutten av året. Vi er i rute og gjør det vi kan for å sikre en god overgang for kundene våre, uttaler landssjef i Danske Bank Norge,  Erlend Angelfoss, i en pressemelding.

Vill ikke gi intervju

Danske Bank i Norge vil ikke uttale seg om resultatene fra andre kvartal, det bekreftet pressesjef for Danske Bank i Norge, Anna-Lena Nordling, ovenfor BankShift dagen før banken la frem kvartalsresultatene.

– Hvorfor vil dere ikke gi ut intervjuer?

– Denne gangen prioriterer vi pressemelding, avtaler gjerne en samtale ved neste anledning, skriver  Nordling i en SMS til BankShift.

I pressemeldingen skriver Danske Bank Norge at man er godt fornøyd med driften i bedriftsmarakedet, som da blir bankens forretning fremover.

– Jeg er godt fornøyd med resultatet i andre kvartal. I Norge har vi hatt et sterkt første halvår, preget av både høy tilgang av nye kunder i bedrifts- og storkundesegmentet samt økt aktivitet blant eksisterende kunder. Det er gledelig å se at optimismen i store deler av næringslivet er tilbake. Det merkes også på fornøyde kunder og ansatte som rangerer banken høyt. At vi spisser oss enda mer mot bedrifts- og storkundesegmentet har en positiv effekt på rekruttering av rett kompetanse og vi ser at både eksiterende og potensielt nye kolleger oppfatter Danske Bank som et attraktivt sted å jobbe, uttalerAngelfoss i pressemeldingen.

Vokser på bedriftssiden

Selv om Danske Bank selger sin norske personkundevirksomhet, så blir de værende i det norske bedriftsmarkedet. Ved utgangen av andre kvartal 2024 hadde banken en utlånsportefølje i bedriftsmarkedet i Norge på 56,3 milliarder danske kroner, opp fra 50,5 milliarder danske kroner ved utgangen av samme kvartal i fjor. Veksten er på 11,5 prosent.

I pressemeldingen skriver banken at veksten i bedriftsmarkedssegmentet er høyere enn markedet, takket være høy tilgang av nye kunder og økt aktivitet blant eksiterende kunder. Storkundesegmentet utmerker seg gjennom høy fart i obligasjonsmarkedet samt en rekke transaksjoner blant corporate- og institusjonelle kunder og solide handelsinntekter. Lønnsomheten i bedrifts- og storkundesegmentet er god, og Danske Bank Norge har i andre kvartal utlyst en rekke sentrale stillinger i denne delen av banken for å betjene økt etterspørsel fra kundene.

– Vi fortsetter å rendyrke oss som forretningsbanken for næringslivet. Når vi nå jakter nye kolleger, er det stas at vi får stor interesse fra mange dyktige kandidater som ønsker å bli en del av laget. En rekke globale stillinger i konsernet er nå besatt i Norge, og vi fortsetter med dette å bli enda mer relevante for den delen av norsk næringsliv som ønsker skreddersydde løsninger for å lykkes med sine internasjonale ambisjoner, uttaler Angelfoss i pressemeldingen.

Innskuddene fra bedriftskundene i Norge var på 42,2 milliarder danske kroner, ned fra 47,8 milliarder danske kroner i samme kvartal i fjor. 

Banken deler ikke opp netto renteinntekter på land i bedriftsmarkedet. På storkunder deler ikke banken opp noe på enkeltland.