FORENINGSAVTALER

Personkundene strømmer fra Danske Bank til Handelsbanken: – Marginene er hardt presset

Personkundene stormer ut av Danske Bank. Handelsbanken har tatt i mot mange av dem etter de kapret to foreningsavtaler fra Danske Bank.

Administrerende direktør i Akademikerne Pluss, Einar Espolin Johnson.
Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer ble det klart at både Akademikerne Pluss og Tekna gikk fra Danske Bank til Handelsbanken. Etter det har privatkundene stormet ut av Danske Bank og Handelsbanken har tatt i mot mange av dem. Administrerende direktør i Akademikerne Pluss, Einar Espolin Johnson, mener at dette viser hvor sterk forbindelse det er mellom foreningene og deres medlemmer.

– Foreningene har naturligvis informert om avtalen, men ikke drevet offensiv markedsføring i særlig grad. En god bankavtale har blitt en så innarbeidet og viktig fordel knyttet til medlemskapet at dette er noe svært mange medlemmer har fått med seg, sier Espolin Johnson til BankShift.

Siden i fjor sommer har utlånsporteføljen til Danske Bank krympet med 28,5 milliarder danske kroner til 92,1 milliarder danske kroner. I samme tidsrom har Handelsbankens personkundeportefølje økt med 18,8 milliarder svenske kroner til 131,5 milliarder svenske kroner. Avtalen mellom Akademikerne Pluss og trådte i kraft 1. januar i år.

– Akademikeravtalen ble flyttet fra DNB til Danske Bank i 2015, med mer offensiv prising av boliglån. De lave prisene førte til sterk kundevekst i Danske Bank. Dette skapte oppmerksomhet i bransjen og bidro til økt utbredelse av gode foreningsvise banktilbud. Som medlem i en fagforening har man i dag følgelig gode muligheter til å få et godt banktilbud, uten å måtte forhandle selv eller følge opp banken på egen hånd, sier Espolin Johnson.

Danske Bank hadde en oppgang i bedriftslån de siste 12 månedene. Handelsbanken hadde en nedgang på 1,9 milliarder svenske kroner til 191,4 milliarder svenske kroner. Det fremkommer av bankenes rapporter.

Små marginer

Espolin Johnson poengterer at avtalene som Akademikerne Pluss har med Handelsbanken presser prisene.

– Foreningsavtaler er best egnet for banker som ønsker å bygge volum. Marginene er hardt presset i slike avtaler, forklarer Espolin Johnson.

Etter at det ble kjent at Akademikerne Pluss og Tekna forlater Danske Bank, annonserte banken at de trekker seg ut fra det norske privatmarkedet.

Handelsbankens tall fra første kvartal viste at banken hadde en kostnadsprosent på over 50 prosent. Like etter fikk norgessjef Arild Andersen sparken fra stillingen. Ved utgangen av andre kvartal hadde banken fått ny permanent norgessjef og en noe lavere kostnadsprosent.

– Kan avtalene dere gjør med bankene føre til at også Handelsbanken kan forlate Norge?

– Vårt inntrykk er at banken satser i det norske privatmarkedet, ikke at de skal trekke seg ut, svarer Espolin Johnson.

Ikke fått dårlig tilbakemeldinger

Akademikerne Pluss forhandler medlemstilbud for 10 av 13 foreninger i Akademikerne som utgjør rundt 110.000 medlemmer.

– Har dere fått noen tilbakemeldinger på hvordan deres medlemmer trives med Handelsbanken?

– Det har vært svært lite klager, og det er en god indikasjon på at medlemmer er fornøyde. Vi vil imidlertid gjennomføre en undersøkelse i høst for å få et mer utfyllende bilde av medlemmenes erfaringer, sier Espolin Johnson.