UNDERSLAG

SMN-svindleren får redusert straff

Bankvikaren i Sparebank 1 SMN har fått redusert straffen. Nå vurderer statsadvokaten å anke «norgeshistoriens største bankunderslag». 

Advokat Jasmin Gheshlaghi i advokatfirmaet Wiig & Co.
Publisert Sist oppdatert

Mannen i 20 årene som underslo 74,8 millioner kroner fra Sparebank 1 SMN og hvitvasket 65,3 millioner av dem, fikk like før nyttår en fengselsstraff på seks år i tingretten i Trondheim.

Nå skriver MN24 at anken i Frostating lagmansrett har vunnet frem, og at straffen reduseres med to og et halvt år.

– Registerer at lagmannsretten har tatt vår argumentasjon til følge, og er fornøyd med avgjørelsen, sier forsvarer Jasmin Gheshlaghi til Adresseavisen.

Mannen som var vikar i SMN brukte tidsrommet mellom desember 2022 til januar 2023 på underslag og hvitvasking av midlene. Både statsadvokat og tingretten mener underslaget i seg selv tilsier fengsel i området fire til fire og et halvt år, uten å ta stilling til hvitvaskingen av pengene.

Hvordan bankvikaren flyttet pengene kan du lese her.

– Vår jobb er å se på omstendighetene i saken, der vi legger til grunn at den tiltalte har samarbeidet godt og gjort jobben til politiet enklere. Med det, så mener vi at seks år var riktig, og da har han fått en strafferabatt på 20 prosent, sa statsadvokat Eli Nessimo til BankShift i desember.

Lagmannsretten ser derimot annerledes på saken, og mener Sparebank 1 SMN også må ta en del av skylden for at det gikk så langt som det gjorde.

– Lagmannsretten kan heller ikke se at underslaget bærer preg av profesjonalitet eller finurlig kløkt på noe vis… For lagmannsretten fremstår det uforståelig at banken ikke fanget opp underslaget på et tidligere tidspunkt, står det i dommen.

Satsadvokat Nessimo sier til Adresseavisa at man nå skal vurdere om det er grunnlag for å anke straffeutmålingen til Høyesterett.