RENTE
Strateg: – For tidlig å argumentere for kutt allerede på neste ukes møte
Handlesbankens rente- og valutastrateg mener det er flere ting som trekker renten ned heller enn opp. Han er heller ikke overrasket over de ferske tallene fra SSB, som viser en markant nedgang i bankenes resultater for første halvår av 2024.
Mandag fortsetter børsen å falle etter et historisk fall i Tokyo og på de asiatiske markedene. Resesjonsfrykt i USA pekes på som en av årsakene til at markedene har begynt å falle så dramatisk, ifølge E24. Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, tar i en pressemelding til orde for at Norges Bank bør kutte renten ved rentemøtet torsdag neste uke.
Nils Kristian Knudsen, rente- og valutastrateg i Handelsbanken, er ikke fullt så rask på avtrekkeren.
Inflasjonstall på fredag vil gi hint
Knudsen sier at med dagens kurs mot euroen, er kronen helt klart en god del svakere, og det taler isolert sett for en høyere rente i Norge. På samme tid trekker andre forhold i motsatt retning:
– Det er naturlig å peke på innenlandske forhold først. Vi er i en situasjon hvor inflasjonen ligger under det som er ventet, og det innebærer isolert sett en nedsiderisiko for renten. Samtidig er oppdaterte ledighetstall litt høyere enn det Norges Bank har lagt til grunn, sier han.
Han påpeker også at internasjonale renteforventninger har «falt som en stein».
– Det bidrar også til å trekke den norske renten ned. Der har vi utgangspunktet. Så får vi inflasjonstall igjen på fredag, for juli. De tallene vil i større grad forme forventningene til hva Norges Bank vil si på rentemøtet på torsdag neste uke, sier han.
Knudsen mener altså at det er for tidlig å å argumentere for kutt allerede neste uke, men er samtidig åpen for at mye kan skje på de ti dagene som gjenstår før rentemøtet.
– Med disse store svingningene er det ikke noen vits i å utelukke noe som helst. Hvis denne uroen vedvarer, vil det føre til en brems i realøkonomien. Men det vil være avhengig av på hvilken måte ting skjer frem mot møtet neste uke.
Bankenes resultater faller
I dag kom det også nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at bankenes resultat etter skatt for første halvår 2024 endte på 39,8 milliarder kroner. Dette viser en nedgang på 1,5 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i 2023.
Selv om resultatene er svakere enn fjoråret, er de fortsatt solide. SSB poengterer også i rapporten sin at «det bør også bemerkes at resultatet etter skatt i de to første kvartalene av 2023 er det høyeste som er målt i et første halvår i statistikken.»
– Her må jeg være forsiktig med å være for konkret, men generelt vil jeg si at det at resultatveksten har dempet seg i første halvår, er som ventet, sier Knudsen om tallene.
– Når renten går opp, bidrar det positivt, så lenge økonomien holder seg oppe og ledigheten er lav. Når renteoppgangen stopper opp og vi går over i en fase hvor veksten er laber, er dette kanskje å forvente.
Totalt sett økte bankenes inntekter med 28,9 prosent i det tilbakelagte halvåret, mens kostnadene økte med hele 39,1 prosent i samme periode.
Knudsen legger til at vi så lønningene stige mye i fjor, og at de er ventet å stige i år. Det biter også på resultatene, mener han.
Forventer en bedre situasjon
En av hovedårsakene til den mindre positive utviklingen er, ifølge SSB, økte kostnader og kredittap på utlån. Kredittapene har økt betydelig, med konstaterte utlånstap på 1,5 milliarder kroner, en oppgang på 966 millioner kroner fra første halvår 2023.
Inflasjon og rente har gitt begrensninger i privatøkonomien, men nå er forventningen at vi skal komme i en bedre situasjon, sier Knudsen.
– Så langt har norske husholdninger klart seg bra på tross av høye renter og reallønnsnedgang. Gitt at ledigheten ikke går opp mer enn det vi ser for oss i dag, så er det nettopp det at når vi får god reallønnsvekst og inflasjonen går ned, er dette et positivt bidrag til vekst i norsk økonomi.
Kredittvekst på vei opp
Knudsen mener veksten gjennom neste år vil ta seg opp mot trendveksten, etter en periode hvor den har ligget litt under.
– Kredittveksten har flatet ut og tatt seg opp igjen, og her begynner man også å se en oppsving, selv om det er tidlig ennå. Men det er klart: hvordan Norges Bank neste torsdag vil omtale situasjonen og usikkerheten som er der, og hvordan de formulerer seg, vil ha stor påvirkning. Mange rentekutt er allerede priset inn i markedet, sier han og legger til at det høsten vil gi flere svar.
– I september har man igjen enda mer informasjon og gjør en grundigere analyse av forløpet til norsk økonomi.
LES OGSÅ: