RETTSSAK

Tietoevry anklager Sparebank 1 for å utkonkurrere dem: – Denne situasjonen er ikke bærekraftig

I nye rettsdokumenter kommer det frem at Tietoevry mener at Sparebank 1 utkonkurrerer dem på deres egen IT-plattform.

Halvor Manshaus og Andreas Johansen er advokatene til Tietoevry i rettssaken mot Sparebank 1 Utvikling.
Publisert Sist oppdatert

Sparebank 1 Utvikling og kjernebankleverandøren Tietoevry møtes nå i Borgarting lagmannsrett etter at førstnevnte fikk full seier da partene møttes i Oslo tingrett ved utgangen av 2023. Rettssaken kom i gang etter at partene var blitt uenige om kontraktsforholdet dem imellom. Tietoevry fremla i retten at de kom til å tape 1,4 milliarder kroner frem til 2029 hvis avtalen ikke ble justert for det kjernebankleverandøren mener var uforutsette kostnader. Sparebank 1 Utvikling på sin side mener at det er en risiko Tietoevry tok da de signerte avtalen.

I rettsdokumenter i forbindelse med ankesaken hevder Tietoevry at vederlaget for tjenestene deres er urimelig og mener at det kommer til syne ved at Sparebank 1 har forsøkt å rekruttere andre eksisterende kunder hos Tietoevry og tilbudt inntreden i Sparebank 1-avtalen.

– På denne måten opptrer Sparebank 1 i dag som en konkurrent til Tietoevry og tilbyr priser som utkonkurrerer Tietoevry som leverandør av egen IT-plattform. Denne situasjonen er ikke bærekraftig og står i sterk kontrast til avtalens forutsetning om partnerskap og felles verdiskapning, skriver advokat for Tietoevry, Halvor Manshaus, i sluttinnlegget.

Fikk være med i den beste avtalen

Alliansen har gjort mer enn ett forsøk. I april 2023 ble det kjent at Sparebank 1 Sogn og Fjordane gikk inn i alliansen og inntredenen var fullført i november i fjor. Banken er i dag den åttende største sparebanken i Norge og hadde et brutto utlån til kunder på 61,5 milliarder kroner ved utgangen av 2024.

Administrerende direktør i Sparebank 1 Sogn og Fjordane, Trond Teigene, har forklart til BankShift at en av utfordringene banken hadde før inntoget i alliansen, var at en reforhandling med Tietoevry sto på trappene. Avtalen de hadde var forhandlet frem sammen med Gjensidige Bank, Helgeland Sparebank og Sparebanken Sør.

– Hvis vi ikke hadde gått inn i 1-gruppen, så hadde vi måttet reforhandle avtalen med Tietoevry alene, sa Teigene.

I Oslo tingrett kom det frem at avtalen mellom Sparebank 1 Utvikling og Tietoevry fastslår at bankalliansen skal ha den laveste prisen blant alle bankkundene til kjernebankleverandøren. Tietoevry oppga at Sparebank 1 betaler 196 kroner per kunde bankalliansen har. Den banken som har nest lavest pris, betaler 392 kroner per kunde og snittet for bankene hos Tietoevry er 558 kroner per kunde.

Det er ikke bare Sparebank 1 Sogn og Fjordane som har byttet allianse like før en reforhandling med Tietoevry. Nylig valgte også KLP å gå inn i Eika like før de skulle reforhandle sin avtale med Tietoevry. BankShift spurte administrerende direktør i Tietoevry Banking,  Endre Rangnes, om banker ble tvunget inn i allianser for å få gunstige avtaler med dem.

– Nei, det tror jeg ikke. Vi leverer et godt tilbud til alle våre kunder, både store og små. Det er andre strukturelle grunner til at bankene velger allianser, svarte Rangnes

Stridens kjerne

Stridens kjerne er at Tietoevry vil ha et høyere vederlag for sine tjenester til Sparebank 1 Utvikling og mener de kommer til å tape penger hvis de ikke får det.

I Oslo tingrett forklarte Tietoevry at deres kostnader har gått opp etter blant annet ytre årsaker som pandemi, krig i Ukraina, inflasjon og svekket krone. I tillegg forklarte kjernebankleverandøren at antallet API-kall og MIPS (million instructions per second) hadde økt deres kostnader. API-kall skjer når bankene sender forespørsler og instrukser inn til Tietoevry datatjenester. Det er snakk om alt fra betaling i nettbanken til innlogging i mobilbanken. Hver slik handling utløser en serie med kall som belaster tjenesten hos Tietoevry. I 2016 håndterte Tietoevry 2,4 milliarder API-kall fra Sparebank 1, og i 2023 var antallet 9,7 milliarder API-kall. Hvert API-kall koster i snitt 1,9 øre for Tietoevry.

Kjernebankleverandøren påpekte i retten at den store mengden API-kall innebærer økte kostnader for å behandle volumet. Tietoevry påpekte også at det blir flere API-kall når Sparebank 1 Utvikling lager nye tjenester til sine kunder. I tillegg til dette viste Tietoevery til at det har vært en oppgang i utstyrspriser. Til sammen fører det til at det er blitt dyrere å prosessere data. Kostnadene til Tietoevry knyttet til stormaskin og midtintervallmaskiner økte fra 227,5 millioner kroner i 2021, til 695 millioner kroner i 2023.

For 2021, som er det siste året partene er enig om, fordelte det seg med 278 millioner kroner i fastprisavtaler, 178,8 millioner kroner i volumavtaler og 137,3 millioner kroner i engangskostnader. Fastpristjenestene deles også opp i to; vanlig fastpris og fastpris med degressive priser. Ifølge avtalen fra 2016 skal prisen på den delen av avtalen reduseres med 2,85 prosent årlig.

Endret taktikk

Partene har en hovedavtale som ble inngått i 2007. I 2014 ble det laget en tilleggsavtale som også inneholdt en enighet om at Tietoevry skulle utvikle et nytt kjernebanksystem. Det skulle vært levert i 2016. På grunn av kraftige forsinkelser ble det inngått en ny tilleggsavtale i 2016. Begge de to nye avtalene regulerte drift og vederlag av tjenester til bankalliansen.

Slik tvisten fremstod i Oslo tingrett startet tvisten mellom de to partene med et forlik som ble inngått i 2021. Sparebank 1 ville ha erstatning for tapet som ble påført dem etter de kraftige forsinkelsene. Erstatningssamtalene startet i 2018, og i 2021 inngikk partene et forlik der Sparebank 1 fikk 72 millioner kroner i kompensasjon for alle forsinkelser til da og de forsinkelsene som var varslet. Frem til det punktet er partene forholdsvis enige, men de er sterkt uenige om hva forliket betydde.

I forliket ble det enighet om at det skulle inngås en ny avtale. Tietoevry mente at forliket satte en strek for avtalen fra 2016, også det som ikke hadde noe med utviklingen av kjernebanksystemet å gjøre. Blant det Tietoevry mente ble satt en strek for, er opsjonsavtalen til Sparebank 1 som varer til 2029. Ved inngangen til 2023 mente Tietoevry at de ikke hadde en avtale med Sparebank 1 Utvikling, og begynte å sende ekstrafakturaer på 20 millioner kroner i måneden til Sparebank 1. Disse fakturaene nektet bankalliansen å betale. Sparebank 1 Utvikling på sin side mente at forliket kun var en kompensasjon for det fosinkrede kjernebanksystemet.

Ifølge avtalen fra 2016 kunne også opsjonstiden utvides hvis kjernebanksystemet ble forsinket utover 2022. Det er nå estimert levert i 2025. Oslo Tingrett skriver i dommen at Sparebank 1 både har rett på opsjonene frem til 2029, men også at de har rett til at opsjonene kan utvides i takt med det forsinkede kjernebanksystemet. Hvis det blir levert i 2025, så varer opsjonene til 2034. Oslo tingrett kom til at Sparebank 1 Utvikling hadde rett til å forlenge opsjonene i takt med det forsinkede kjernebanksystemet.

I sluttinnlegget til lagmannsretten virker det som at Tietoevry nå mener at de fortsatt har en avtale med Sparebank 1 Utvikling og at opsjonene er gyldige, men kun til 2029. Og at den ikke kan utvides i takt med det forsinkede kjernebanksystemet.

Satser på sikkerhetsventil

I sluttinnlegget fra Tietoevry til lagmannsretten er deres hovedpåstand at de kan endre prisen på grunn av en klausul i hovedavtalen fra 2007 gir dem rett til å endre prisen dersom det er vesentlige endringer i forholdene. Det var et tema som kom opp subsidiert i den første rettsrunden.

– Avtalen mellom partene er laget for å være langvarig. Det er klart at ingen aktører vil gå inn i en slik avtale uten en sikkerhetsventil som kan justere prisen når slike vesentlige endringer skjer, sa advokat for Tietoevry, Andreas Johansen, i Oslo tingrett.

Tietoevry mener at hendelsene de siste årene som pandemien og krigen i Ukraina har vært vesentlige nok. Sparebank 1, og Oslo tingrett, er uenige. Avtalen fra 2007 dekker heller ikke API-kall eller MIPS. I sluttinnlegget argumenterer Tietoevry for at prisen kan økes.

– Omstendighetene rundt Tietoevrys leveranse av tjenestene og SB1-bankenes bruk av tjenestene har utviklet seg på en måte som partene ikke kunne forutse ved avtaleinngåelse i 2007 og ved forlengelsen i 2016. Hovedavtalen gir derfor hjemmel til å kreve økt vederlag, skriver advokat for Tietoevry, Manshaus, i sluttinnlegget.

Hovedpåstanden til Sparebank 1 Utvikling er at anken forkastes.